• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

aruba vlagCURAÇAO – Aruba zal niet buigen voor de Nederlandse eis om te bezuinigen om zo de economie aan te zwengelen. Dat heeft de Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin gisteren tegen persbureau AP gezegd. Volgens hem heeft het eiland al in de kosten gesneden en het overheidsapparaat verkleind.

De opmerking van Yrausquin komt twee dagen nadat premier Mike Eman een hongerstaking van een week had beëindigd. Hij protesteerde daarmee tegen Nederlandse bemoeienis met de begroting van het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had de gouverneur opgedragen de begroting niet te tekenen in afwachting van een onderzoek.

Betoging
Aruba heeft een enorm begrotingstekort. De schulden van het eiland bedragen bovendien 75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hoeveel steun de regering heeft is onduidelijk. Vrijdag liepen honderden betogers die de oppositie steunen in een tocht naar het parlement. Ze eisten een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger over de economische problemen.

© Novum

7 reacties op “Aruba buigt niet voor eisen Den Haag”

 1. Aruba zal wel moeten buigen voor eisen uit Den Haag. Nederland kent maar een gezegde Wiens brood men eet wiens taal men spreekt en niet anders. Premier Eman heeft een potje van gemaakt samen met Juan Yruasquin minister van financien.Minmister Ronald Plasterk doet gewoon zijn werk en is verantwoordelijkheid schuldig zijn hooste baas de Nederlandse regering, koninkrijksregering en het volk van de eilanden. De regering van St Maarten, Curacao en Aruba maken er potje van geluk doet Nederland onder Minister Plasterk gewoon wat ze moeten doen Punto. No Mercy voor deze maffia’s opsluiten die handel.

 2. buigen of barsten

 3. Aruba vergeet één ding; dat bezuinigen geen “luxe” is, maar een “nood”. Op het moment dat de winsten lager en weinig worden, moét er bezuinigd worden. Er is geen middenweg, er is geen keus. Zelfs machtige en potentiële landen moeten bezuinigen maar Aruba ziet het niet zitten. Het is geen schande. Het is een manier van leven door een levensstijl uit te stippelen die eenvoudiger is dan waaraan men tot nu toe gewend was en er dan vervolgens naar te leven. Dus voorzichtig met het aangaan van grote (staats)schulden voor dingen die niet noodzakelijk zijn. Probeer zoveel mogelijk te leven binnen de grenzen van het inkomen van het (ei)land. Reduceer bestaande financiële verplichtingen. Aruba moet niet vergeten dat er vele landen zijn die gebukt gaan onder (buitenlandse) schulden, en die gedwongen zijn te bezuinigen op het onderwijs, dus bezuinigen op de toekomst van het land. En dat is op zich heel erg. In bepaalde landen werden de totale onderwijsuitgaven eind jaren negentig zelfs met dertig procent besnoeid.Terwijl rijke landen per jaar meer dan  € 6000 aan elk van hun schoolkinderen besteden, is dat bedrag voor die landen slechts € 3,50 per persoon. Het gevolg is dat er te weinig scholen zijn en onderwijzers met te veel kinderen in hun klas zitten. Vreselijk. Maar let wel dat deze landen meewerken en naar “een oplossing” streven, en die is al in zicht. In dit geval moet Aruba niet alleen HOREN, maar ook LUISTEREN naar goede raad en het begrip hiervan BEGRIJPEN en zich laten LEIDEN om ook tot een oplossing te komen. Want tussen HOREN en LUISTEREN zit er een hemelsbreed verschil. Maar als Aruba zo hardnekkig blijft weigeren om mee te werken en om te bezuinigen, dan laat Juan David Yrausquin ook zien dat hij een irrationele, wanhopige, onbezonnen, domme, en vooral onverwoordelijke persoon is in hart en nieren. En dan kan en zal men kunnen zeggen: ADIEU ARUBA, ADIOS ARUBA, VAARWEL ARUBA, GOOD BYE ARUBA, SAYONARA ARUBA Of zoals op Curacao wordt gezegd: MI TA MIRABO SWA.

 4. Ex minister Juan David Irausquin is een Lafaard. Hij deugd niet als Minister van Financien. Tevens moet hij beter zijn bestuursrecht nakijken. Hij weet niet het verschil tussen Inkomen en Uitgaven. Veel van de projecten die op Aruba zijn ingevoerd brengen geen Inkomsten binnen.
  Tevens zijn er veel ambtenaren voor de Verkiezingen in dienst genomen i.v.m verkiezings bedrog. Ook hebben verschillende Ministers met Georganiseerde Criminaliteiten in gedrang gekomen. BB0, Belasting ontduikers (Rijke Vrienden en kennissen) Deze gevallen hebben Aruba dieper in de Staatsschuld gebracht. Sommige Ministers moeten net als een gewone Verdachte gehandeld worden en volgens onze Wetboek van Strafrecht Aruba aangehouden worden en volgens het Wetboek van Strafvoreing op de wijze worden uitgevoerd.

 5. Het ambtenarenapparaat van Aruba is nog steeds belachelijk groot en dat geld ook voor overige overheidsuitgaven.

  De salarissen in de politiek zijn ook waanzinnig voor een eiland niet groter als een buitenwijk van Amersfoort.

  Als het dadelijk fout loopt met het enorme begrotingstekort draait Nederland ervoor op, dus alle reden om Aruba kort te houden.

  Laat ze anders uit het koninkrijk stappen!

 6. De in uw artikel bedoelde “Minister van Financien” is afgelopen vrijdag met een unanieme overeenstemming geretireerd van zijn functie als Minister van Financien. Zijn uiting is dus ONGELDIG en zeer onverantwoordelijk.

 7. Nou, dat is stevige taal van Yrausquin. Is hij ook bereid te sterven voor Aruba?
  We zullen afwachten hoe sterk de knieën zijn van deze – min of meer demissionaire – minister.

  Laat Mike Eman nu Yrausquin het voortouw nemen? Of is dit de laatste stuiptrekking van de ministersploeg. Immers de kans dat deze club bijelkaar blijft, is gering, als je de verhalen mag geloven van insiders die naarbuiten laten komen dat er onderling grote verdeeldheid heerst.

  Laat ze hun oor goed te luisteren leggen bij de achterban. Laat ze aandacht schenken aan het geluid van de Kamer van Koophandel. Met een goed luisterend oor komen ze wellicht tot de ontdekking dat het verstandiger is om met Nederland goede betrekkingen te houden inplaats van te polariseren.

  Eman en consorten kunnen veel verliezen als de Nederlandse opinie – over Aruba – omslaat en in een negatieve spiraal terecht komt. Ze moeten begrijpen dat Rutte en Plasterk verantwoording verschuldigd zijn aan hun electoraat.

  De bal spelen in het juridische mijnenveld van het statuut, polariseert. Ieder der partijen heeft wel een leger van juristen klaar staan met elk een eigen inzicht. Ontloop die competitie en laat er van beide kanten water in de wijn gedaan worden. Proost