• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

zwartCURAÇAO – De Oekraïense regering beschuldigt Rusland ervan dat het pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal op de plek waar donderdag een vliegtuig neerstortte. Volgens hen hebben de rebellen 38 lijken weggehaald van de rampplek.

De lichamen zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk, die in handen van de rebellen is, aldus Kiev. Daarbij zouden de rebellenstrijders hulp hebben gehad van specialisten met een duidelijk herkenbaar Russisch accent. Een verslaggever ter plaatse zei dat aan het einde van de ochtend een bus met medewerkers van het ministerie van noodsituaties is gearriveerd. Journalisten worden door rebellen op afstand gehouden. In de velden om de plek waar de grootste brokstukken neerkwamen, staan stokjes met witte vlaggetjes om lichamen en brokstukken te markeren.

Toegang
Oekraïne heeft er eerder bij Moskou op aangedrongen om internationale deskundigen de mogelijkheid te geven al het bewijsmateriaal te bekijken. Ook de Amerikaanse president Barack Obama, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Australische regering hebben hier op aangedrongen. De Oekraïense regering deelt naar eigen zeggen alle informatie met de Europese en Amerikaanse partners.

Agressieve ontvangst
Een internationale delegatie bracht gisteren al een bezoek aan de rampplek, maar kreeg toen slechts een klein deel te zien. Militiestrijders gedroegen zich agressief en gaven de delegatie op zeker moment zelfs opdracht weer te vertrekken, terwijl de OVSE-waarnemers eerder de garantie hadden gekregen van de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, dat ze vrijelijk hun werk konden doen.

Doorgang beperkt
Waarnemers van de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn vandaag opnieuw naar de plek gereisd waar donderdag vlucht MH17 neerstortte. Ze hebben vooralsnog vrije doorgang, zij het met beperkingen. Dat meldt een verslaggever van Novum Nieuws die ter plaatse is. Hoewel de OVSE-waarnemers in eerste instantie werden tegengehouden door de beveiliging, kregen ze later alsnog toestemming om het gebied in te gaan, aldus Alexander Hug, die leiding geeft aan het OVSE-team. De OVSE-medewerkers zijn te voet en worden begeleid door rebellen.

Toezicht separatisten
De situatie ter plekke is chaotisch. Reddingswerkers staan onder toezicht van pro-Russische separatisten. Die controleren het gebied waar de lichamen en brokstukken nog altijd verspreid liggen. OVSE-medewerkers mogen niet van het pad af waarop ze lopen. “Het is volstrekt onduidelijk wie deze reddingswerkers nu zijn”, aldus de verslaggever die de OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne volgt. “Ze werken samen met de rebellen en komen uit Donetsk. Ze verplaatsen de lijken naar de kant van de weg. Het is volstrekt onduidelijk op wiens gezag ze dat nu doen.”

Vrij praten
Daar staat volgens de verslaggever tegenover dat de OVSE wel vrij contacten kan leggen. Zo bezocht OVSE-teamleider Hug het huis van een bewoner die nu tussen de brokstukken woont. Hij kon daar vrij praten. De waarnemers gaan vooral kijken naar de staat van de plek waar het toestel is neergekomen. Ook onderzoeken ze of er bewijsmateriaal is verplaatst of verdwenen.

‘Wereldwijde tragedie’
De ramp met het toestel heeft in totaal 298 levens geëist. Onder hen waren 193 Nederlanders. Obama noemde de ramp een ‘wereldwijde tragedie’. Op een spoedbijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zeiden de VS dat de aanslag het werk was van de separatisten in Oost-Oekraïne. Die zouden het toestel met een raket uit de lucht hebben geschoten. Het kan ‘niet uitgesloten worden dat Russisch personeel technische ondersteuning heeft geleverd’.

© Novum

1 reactie op “Oekraïne: Rusland rommelt met bewijsmateriaal”

  1. En dan te bedenken dat er nog niet zolang geleden iemand hier rondbazuinde dat wij het toerisme uit Rusland moesten gaan promoten, bah !