• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

 VBCCURAÇAO – “Door de toenemende onveiligheid die bovendien alsmaar gewelddadiger en harder wordt zijn steeds minder investeerders en ondernemers bereid om nieuwe economische activiteiten te ontplooien.” Dat meldt Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

“De dodelijke schietpartij op Hato is het zoveelste dieptepunt.”

Minder investeerders
Volgens de vereniging moeten we echter niet vergeten dat de samenleving al geruime tijd ‘gemolesteerd en geïntimideerd’ wordt door overvallen, diefstallen en andere onwettige praktijken. Dit heeft tot gevolg dat er minder wordt geïnvesteerd op Curaçao. Investeerde vestigen zich liever elders.

Andere ontwikkelingen
De verslechtering van het niveau van het onderwijs en dienstverlening, afnemende arbeidsproductiviteit, toenemende ‘costs of doing business’ en inflexibele markten dragen hieraan bij, meldt de VBC. Het vestigingsklimaat voor investeerder wordt eveneens negatief beïnvloedt door een verbrokkeling van normen en waarden, zoals integriteit, discipline, hard werken en respect tonen voor andermans goed. “Veiligheid, rechtszekerheid en de overige hierboven genoemde punten zijn belangrijke randvoorwaarden waaraan voldaan moeten worden om het economisch groeiproces te bevorderen.”

Advies
Volgens de VBC wijst alles erop dat de criminaliteit steeds professioneler wordt. “Om hier adequaat tegenwicht te kunnen bieden is het noodzakelijk dat professionele en deskundige personen met daadkracht worden ingeschakeld. Als deze niet op het eiland te krijgen zijn dan zullen zij van buiten ingehuurd moeten worden. Drastische vermindering van wapenbezit dient een van de topprioriteiten te zijn.” Daarnaast zouden er volgens de vereniging meer arbeidsplaatsen voor jongeren gecreëerd moeten worden. “Ze hebben positieve vooruitzichten nodig.” De VBC is ervan overtuigd dat economische groei een belangrijk instrumenten is tegen de aanpak van criminaliteit.

2 reacties op “VBC: ‘Neerwaartse spiraal Curaçao slecht voor economie’”

  1. Er is zowel onderscheidingsvermogen nodig als voorzichtigheid geboden wanneer men overweegt geld te investeren in een zakelijke onderneming zoals op Curacao. Het kan zelfs zijn dat de Curaçaose regering garandeert dat je goed geld zult verdienen.Je kunt er niets bij verliezen is misschien hun motto. Succes is verzekerd. Maar……… de investeerders passen heel goed op op wanneer zulke garanties worden gegeven. De investeerders letten heel goed op dat zij niet door gewetenloze mensen met gladde woorden worden bedrogen. Misschien denken ze; ALS DE VOS DE PASSIE PREEKT, BOER PAS OP JE KIPPEN. Want investeren geschiedt zelden zonder risico. Investeerders weten zeer goed dat er personen op Curacao zijn die vergeleken kunnen worden met onder water verborgen klippen die zwemmers lelijk, gemakkelijk, en zelfs dodelijk kunnen verwonden. Maar ja, investeren kan ook een handel en investering zijn waardoor economieën versterkt worden en die de ontwikkeling in zelfs de armste landen ter wereld bevordert. Maar………. door slechte regeringen heeft Curacao vanzelf een slechte naam opgebouwd. Curacao heeft momenteel een heel slechte reputatie. De goede reputatie van Curacao is door slechte en graaiende regeringen geruïneerd. Curacao is zijn goede naam en reputatie allang kwijt geraakt. Tja, deze ontwikkelingen kan men afbeelden door twee verschillende vruchten GOEDE en SLECHTE vruchten. Maar in dit geval spreekt men helaas van SLECHTE vruchten. De huidige regering wandelt momenteel naar de verstoktheid van zijn slechte hart. Curacao had een goede naam, een werkelijke goede reputatie, iets kostbaars. Doordat het zijn goede naam heeft verloren, wordt Curacao als een heel arme en vooral onbetrouwbare eiland beschouwd om hierin te investeren. En niemand, neen, niemand van de regering die zich erom bekommert om die slechte naam weg te vegen en een goede naam weer op te bouwen. Ter wille van de verdorvenheid van de regering wordt er niet meer aan investeringen gedacht van de kant van potentiële investeerders. Het is over and out voor dit prachtige parel in de Caraïben. Het is nog niet begonnen, maar er staan kei en kei moeilijke tijden op Curacao te wachten. Verwacht wordt zelfs volgens Europese peilingen dat de Curaçaose economie plotseling, eensklaps zal instorten, en geen schijn van kans dat het weer zal opleven. Men vreest het ernstigste. Het is diep en diep treurig. Wie o wie zal in een onveilige (ei)land investeren? En het ernstigste is, dat Curacao in zo’n geval niet kan terugvallen op Nederland voor hulp. Het is te hopen dat Curacao niet zoals, of zelfs, erger dan Haïti, Santo Domingo, of Cuba zal worden. Vreselijk.

  2. Het niveau van criminaliteit zou met een groot percentage kunnen dalen als er geen contanten ofwel contant geld in de omloop is als nu het geval is. Vele bedrijven hebben contant geld in kas. Vele burgers hebben contanten bij zich. Als het er niet is, breng het pinnen bij betalingen, c.q. zet deze op de op de lijst van prioriteiten. Motiveer de bevolking om met de pin te betalen. Geef een korting van…. fl….. aan zij die met de pin betalen. De kakkerlakken zullen dan weg gaan en zullen elders proberen hun slag te slaan. Waar er sprake is van gebruik van insecten bestrijdingsmiddelen zullen ze hun toevlucht zoeken naar oorden waar er daarvan van gebruik geen sprake is. Ora bo flit aki kakalaka ta buska otro sitio.