• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag uocCURAÇAO – “We hadden niks in te brengen, het besluit was al genomen”, vertelt een student ‘financial management’. Zij en een paar honderd andere studenten kwamen naar de informatiesessie van de University of Curaçao (UoC) over het verhoogde collegegeld.

Vorige week vrijdag kregen de studenten en hun ouders te horen dat het collegegeld voor studiejaar 2014-2015 verhoogd wordt. Het geld voor de bachelor verhoogt van 2500 gulden naar 3500 gulden. Voor de masteropleidingen moet voortaan in plaats van 2500 gulden, 4500 gulden worden betaald.

Verslaggever Elisa Koek was bij de voorlichtingsbijeenkomst en maakte verslag voor Caribisch Netwerk.

Reden
Rector magnificus Francis de Lanoy legde het publiek uit waarom het collegegeld verhoogd moest worden: de belangrijkste reden is de hoge schuld van de universiteit. Daarbij komt ook dat er te weinig staf is en er zaken verbeterd moeten worden aan de UoC. “Mijn hoogste prioriteit is de staf, maar we moeten schuldeisers laten zien dat we beginnen onze schuld in te lassen. Dat kan alleen als er meer geld is.”

Geen excuus
Stichting Studiefinciering Curaçao was ook aanwezig om een extra lening aan te bieden voor mensen die het collegegeld niet kunnen betalen. Ondanks vele pogingen van SSC en De Lanoy om studenten gerust te stellen en hun vragen te beantwoorden, was het boe-geroep overheersend. “Het is onmenselijk dat ze zo’n verhoging nu nog doorvoeren terwijl de kwaliteit van het gebouw en de lessen zo onder de maat zijn. Geen enkel excuus maakt dit goed”, aldus een groepje teleurgestelde studenten.

9 reacties op “Studenten UoC blijven boos en teleurgesteld”

 1. @ Kevin. UNA zit met miljoenenschulden maar toch moest er zgn veel geld worden uitgegeven aan een naamsverandering.

  Ook daaraan heeft Wiels de vele vernoemingen te danken en wat nog in de pijplijn zit zoals de naam voor het nieuwe ziekenhuis en een standbeeld.

 2. Raadsel: weet u het verschil tussen een UNA student en een MAVO leerling?

  Ik ook niet.

 3. UNA zit met miljoenenschulden maar toch moest er zgn veel geld worden uitgegeven aan een naamsverandering, Leerkrachten die te weinig kennis hebben maar veel verdienen en laten we niet vergeten de vele opruim acties van Schotte om bepaalde mensen te ontslaan die elk door de UNA werd verloren en zij grote schadevergoedingen moesten betalen.. en wie betaald nu de rekening? De student.. die er tevens niets extras voor krijgt.. Geen betere leerkrachten..

 4. Ik ben de afegelopen weken 2 maal benaderd door UNA studenten voor het invullen van een enquete voor hun afstudeeropdracht.

  Zelden heb ik zo veel taalfouten en foute onlogische vragen bij elkaar gezien. Een van de studenten zei me nog dat de enquete door een docent beoordeeld en akkoord bevonden was.

  Deze docent moet zich diep schamen, en deze voorvallen bevestigen weer wat ik al lang dacht: de UNA is niet meer dan MBO, en dan zeg ik het nog voorzichtig want genoemde afstudeeropdrachten waren meer van LBO niveau.

 5. @Angela, 14000 gulden voor een opleiding MBO is toch wel aan de hoge kant. Daarnaast op Curacao maakt een diploma toch weinig uit aangezien je met mavo al Minister-President of Minister kan worden. Desnoods fleur je CV op met opleidingen die je niet hebt gevolgt. Resultaat dat er niemand meer gaat studeren en dan kan de UoC de deuren sluiten

 6. Het zou wat moois zijn, als de studenten iets zouden mogen inbrengen over het financieel beleid. Hun mening is voorspelbaar en ze studeren al voor een familieprijsje. Als de burger iets zou mogen inbrengen of de belastingen verhoogd moeten worden, weten we ook dat ze de voorkeur geven aan belastingverlaging en verhoging van de staatsschuld.

 7. Om je studenten het dubbele aan collegegeld te laten betalen omdat de school zoveel schulden heeft is ronduit belachelijk. Ten aanzien van het niveau op de universiteit is dit al een te hoog bedrag. Ik heb 1 jaar de Engelstalige opleiding IBMS gevolgd op deze school, maar alleen mijn les English Proficiency was uiteindelijk in het Engels. Alle leraren geven evengoed les in het Papiaments als dat de leerlingen geen vragen stellen of antwoorden geven in het Engels.

 8. Het schoolgeld is vergelen met andere landen zeker niet hoog. Maar het niveau en de staat van het gebouw ook niet

 9. 1. Het collegeld is vergeleken met het buitenland helemaal niet hoog.
  2. De studenten doen krijgen een MBO opleiding, doen MBO examen maar krijgen een HBO diploma, dus wat klagen ze?
  3. De studenten hoeven voortaan in plaats ieder jaar een nieuwe I Pad, Phone en I Pad te kopen de aankoop van 1 ervan maar 2 jaarlijks te maken en ze kunnen de verhoging van het collegegeld betalen.
  4 Een andere optie is om, zoals Sheldry Osepa, een MFK fundtie te gaan bekleden, dan wordt je studieschuld kwijt gescholden.