• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

malaysia airlines vliegtuig rampCURAÇAO – Aan boord van het in Oekraïne gecrashte toestel zouden 154 Nederlanders zijn omgekomen. Aan boord van het gecrashte toestel bevonden zich in totaal 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Van 47 passagiers is de identiteit nog onbekend. Dat heeft Huib Gorter van Malaysia Airlines gezegd.

Hij deed dat op een persconferentie op Schiphol. Het Malaysian Airlines-toestel, afkomstig van Schiphol en op weg naar Kuala Lumpur, vloog op tien kilometer hoogte toen het van de radar verdween en neerstortte. Vermoedelijk zijn alle inzittenden om het leven gekomen.

Condoleances
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vandaag gebeld met premier Mark Rutte na de crash. Daarin condoleerde hij de familie en de naasten van de slachtoffers. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama betuigde ook zijn medeleven, net als zijn Russische collega Vladimir Poetin en koning Willem-Alexander.

Porosjenko
Porosjenko praatte Rutte bij over de omstandigheden waarin het toestel neerstortte in het oosten van het land. In de regio’s Donetsk en Loehansk is het Oekraïense leger bezig met een offensief tegen pro-Russische separatisten. Porosjenko zei tegen Rutte dat hij erop vertrouwt dat de schuldigen zullen worden gestraft. De autoriteiten stellen een onderzoek in. Op Twitter sprak de president via zijn woordvoerder van een terroristische daad. Mogelijk is het toestel neergehaald door separatisten, maar die ontkennen. Rutte maakte donderdagavond bekend dat hij van vakantie terugkeert. Hij was juist woensdagnacht na de Europese top in Brussel vertrokken.

Amerika
Obama zei dat de eerste prioriteit voor de Verenigde Staten is om uit te zoeken of er ook Amerikanen aan boord waren. “We denken aan en bidden voor de nabestaanden”, zei hij. Obama zei verder dat de VS alle mogelijke hulp zullen bieden om vast te stellen wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor de crash.

Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn medeleven betuigd met de familieleden en de naasten van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dat staat in een verklaring op de website van de president. Hij uitte zijn medeleven aan het adres van de Maleische premier Najib Razak. In de verklaring wordt niet ingegaan op de oorzaak van de crash. Oekraïne sluit niet uit dat de Boeing 777 van tien kilometer hoogte neergehaald is door pro-Russische separatisten. Die ontkennen betrokkenheid.

Onderling gesprek
De Amerikaanse president Barack Obama heeft ook met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gesproken over de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. Waar de twee het precies over hebben gehad zei het Kremlin niet. De rest van het gesprek ging over de aanhoudende strijd in Oost-Oekraïne en de sancties die de Verenigde Staten woensdag instelden tegen Rusland. De VS en de Europese Unie betichten Rusland ervan de separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen. Rusland ontkent de rebellen te bevoorraden.

Willem-Alexander
Ook Koning Willem-Alexander is diep getroffen door het neerstorten van een Boeing 777 van Malaysian Airlines uit Amsterdam in Oekraïne. “Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt”, zo zegt het staatshoofd in een verklaring die de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagavond verspreidde. “Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers”, zo gaat de koning verder. Ook uit hij zijn medeleven met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.

© Novum

10 reacties op “154 NL’ers onder doden vliegtuigcrash, wereld geschokt”

 1. Waarom is er geen officiële reactie van Airfrance- KLM zoals het bedrijf officieel heet. ( KLM )
  Het was een code share vlucht van KLM. ( KL4103 ) KLM heeft tickets verkocht voor deze vlucht maar doet als of hun neus bloed ??? Heeft dit iets te maken met de overname van Ethiad ? KLM heeft 6 miljard Schulden ? De vluchten naar Curacao worden uitgevoerd met vliegtuigen die 40 jaar oud zijn terwijl dit 1 van de rendabele vluchten zijn van hun ? De mensen uit hun oude kolonisatie zijn hun dus niks waard als cash ? Vergeet niet de MD 11 vluchten ?? Wij weten allemaal dat het einde nadert en wensen vooral het personeel veel succes .

 2. @abraham:
  Waarheid of niet, dit is niet gepast op dit moment, denk na man…

 3. @Chopi@Pricilla lees eerste alinea. Tweede is gewoon de waarheid en ik schrijf diet alleen om dat het ijzer heet is op dit moment, Curaçao is verdeeld en niet zo’n klein beetje ook of wil je zeggen van niet, het kan ook zo zijn dat jullie in het bezit zijn van die lange MFK tenen.

  Nog maal mijn welgemeende medeleven aan de slachtoffers, familie en vrienden die ik veel sterkte toe wens met dit grote verlies.

 4. Hey Abraham,

  Kun je even denken aan de nabestaanden en aan de mensen die in het vliegtuig zaten. Moet je zo’n triest moment pakken om je zegje te doen. Get a life man!! Wat wil je nou eigenlijk allemaal zeggen?

  Morgen weer een dag #giveusabreak

 5. Tja, op Curacao is het niet anders. De rechters doen het hier in hun broek voor ratvocaten als Marije Vaders die er genoegen in schept zoveel mogelijk criminelen op straat te houden.

  En vaak hebben criminelen haar daar niet eens bij nodig: zie Brian Mariano.

 6. Helaas zater er vele nederlandse deskundigen en wetenschappers op deze vlucht die onderweg waren naar de 20.e AIDS-Conferentie in Melbourne! Een zeer groot verlies voor de internationale gemeenschap van aktivisten en wetenschappers tegen AIDS…

 7. Jeetje Abraham…. Get a freaking live man. Walg

 8. Het vliegtuig ongeluk/aanslag van NH17 is natuurlijk verschrikkelijk en deel dan ook mijn medeleven aan de nabestaande. Maar toch moet mij iets van het hart, hoe komt het dat deze dingen gebeuren. Dit gebeurd onder andere in landen die verscheurd zijn door haat en tweedeling te zaaien door mensen die de macht willen, de een geeft de ander de schuld, OOK op Curaçao zie je dit met grote maten, het enigste wat er nog aan scheelt is dat de politici elkaar nog niet uit moorden ( nouw ?? Wiels ??) met grof geschut, Wat wel bezig is, dat al vanaf het referendum SI-NO en 10-10-10- men bezig is met het debiliseren van het land Curaçao door de politici MFK-MAN-PS en nu daarbij als toetje de Reforma club.Het afvuren van raketten is nog niet aan de orde dat word op dit moment nog uit besteed aan bendes met revolvers pistolen en mitrailleur .

 9. Welkom in 2014.
  Het jaar waarin alles wat abnormaal is ineens normaal werd. Ga dit maar eens verdedigen. En we laten ze ermee wegkomen, telkens weer. Dat is misschien nog wel het ergste

 10. Ik zit met smart te wachten op de condoleance van onze ex M P 10-10-10 .Normaal is hij haantje de eerste met zijn mening.