• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Mike Eman ThumbCURAÇAO – Minister-president Mike Eman van Aruba heeft zijn hongerstaking beëindigd. Dat heeft de premier vandaag laten weten. Hij protesteerde met de hongerstaking tegen de Nederlandse bemoeienissen met de begroting van het eiland die hij een ‘enorme verkrachting’ van de Arubaanse autonomie noemde.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) gelastte een onderzoek naar de begroting van Aruba. In afwachting daarvan mocht de gouverneur op het eiland de begroting niet goedkeuren. Volgens ingewijden is afgesproken dat er maandag een tussenrapportage komt. Wat de uitkomsten daarvan zijn en of dan alsnog kan worden getekend is nog niet duidelijk.

Weinig steun
Eman gaf eerder aan zijn actie desnoods door te zetten tot de dood. Tijdens de hongerstaking bivakkeerde hij in een tentje in Oranjestad voor de deur van het kantoor van de gouverneur. Hij kreeg weinig steun voor zijn protest. Een petitie om steun te betuigen aan de premier werd slechts vierduizend keer getekend. Eman is door zeventig procent van de Arubanen gekozen. Aruba telt zo’n 110 duizend inwoners.

Overheidsschuld
Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. “Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen”, zei Plasterk vrijdag in een toelichting op het besluit om de gouverneur op te dragen de begroting niet te tekenen.

© Novum

14 reacties op “Premier Aruba beëindigt hongerstaking”

 1. @Edwin

  ja, zo is het geaan met de Gerrit S.
  bniemand kwam vrijwillig hem bijstaan.
  toen heeft hij wat mensen moeten betalen om te komen protesteren.

  Alleen op Aruba, is het toch anders.
  Er zijn daar mensen geweest die zonder betaling hem hebben bijgestaan.
  De reden was ook totaal anders.
  Eman heeft gelijk, want een aanwijzing voor Aruba is niet geoorloofd.
  Ze hebben namelijk nog nooit geld van NL gekregen.
  zelfs geen lening van Nederland tegen een schappelijke rente is niet aan de orde geweest.
  Ja, de schuld is te hoog en daar zullen ze wat aan moeten doen…

 2. Eman is het protype van grote bek en ontzettend klein hartje. Eman is gewoon een weekdier zonder ruggegraat, zover is nu wel duidelijk.

 3. Zo, kom net van de snek op kantoor aan en heb besloten tot vanavond (heb voor 20 uur gereserveerd in Tony Romas) in hongerstaking te gaan.

  Emily de Jongh Elhage mag me komen opzoeken. Vigilante en Extra zijn ook welkom.

 4. Slappe hap……….

 5. Het is een idee..volgende keer als Nederland door de EU op de vingers wordt getikt om het begrotingstekort onder de 3% te houden…hongerstaking van Rutte, liefst in een tentje in Brussel op de stoep van de EU. Dat ze dit in Europa nou niet konden bedenken!

 6. @
  En jij denkt dat normen als democratie, vrijheid en gelijkheid de onderspit moet delven, zodat de ‘patronage’ triomfeert?

 7. Ja ik zag hem bij mc donalds.

 8. Ach, Eman ging toch sterven voor de begroting?? Je ben een dramaqueen Eman en behoorlijk door de (E)man(D) gevallen.

  De begroting klopt nog steeds niet en de tekorten zijn en blijven gigantisch, en nu Eman?

 9. Behalve een aanval van hongerklop is er geen enkele reden tot stoppen of juichen, want zo veel is er nog niet bereikt. Allemaal een storm in een glas water en zal Aruba als autonoom land binnen het Koninkrijk ten langen leste moeten inbinden.

 10. Persmoment gehad en streefgewicht bereikt. Nu de begroting op orde maken!

 11. Doet me denken aan Schotte die zich vol bravoure opsloot in Forti nadat zijn rampzalige kabinet gevallen was. Schotte kondigde toen ook aan daar maanden te zullen blijven zitten. Toen hij daar uit het raam keek verwachte hij duizenden supporters te zien maar er stond er geen een. Hij heeft toen in allerijl een tiental supporters betaald om hem op het plein voor Forti te komen ondersteunen maar toen hij zag dat dat alles behalve indruk maakte verliet Schotte Forti de volgende dag al met de staart tussen zijn benen.

  En het mooiste was toen zijn ‘supporters’ enkele dagen later de pers haalden toen zij in de sede van de MFK verhaal kwamen halen omdat ze nog niet betaald hadden gekregen…

 12. Is hij om gezondheidsredenen gestopt of heft de gouverneur getekend?

 13. De pizza winkel wilde niet meer op crediet bezorgen.

 14. Eman kreeg dus trek.

  Zo gaat het iedere keer met hongerstakers, ze beginnen er heel macho mee maar zodra de maag begint te knorren zijn ze ineens niet meer zo principieel.