• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

malaysia airlines vliegtuig rampCURAÇAO – Alle 295 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM die vandaag is neergestort in Oekraïne zijn omgekomen. Dat meldt de adviseur van de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Anton Gerasjtsjenko op zijn Facebookpagina.

Volgens Gerasjtsjenko is het toestel boven de stad Torez neergehaald door pro-Russische separatisten met een raketlanceerinstallatie. Het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het was om 12.00 uur Nederlandse tijd van Schiphol vertrokken. Malaysian Airlines en Schiphol bevestigen dat het contact met het toestel is verdwenen.

‘Vliegtuig neergehaald’
De commandant van de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk, Igor Strelkov, zegt dat vandaag een vliegtuig is neergehaald bij Torez. Maar volgens hem gaat het om een Antonov AN-26, een transportvliegtuig. Ook maakt hij melding van onbevestigd nieuws dat een tweede vliegtuig zou zijn neergehaald, mogelijk een Soechoj. Soechoj is een fabrikant van gevechtsvliegtuigen. “We hebben gewaarschuwd niet in ons luchtruim te vliegen”, zo schrijft hij op het Russische sociale medium Vkontakte.

Separatisten ontkennen
Of de mededelingen van Strelkov het toestel van Malaysian Airlines en KLM betreffen dat donderdagmiddag van de radar verdween boven Donetsk is niet duidelijk. De eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk ontkent dat pro-Russische separatisten betrokken zijn bij het neerhalen van een Boeing 777 in de regio Donetsk.

Luchtafweersysteem
Gerasjtsjenko zei eerder dat het toestel is neergeschoten met een Buk-luchtafweersysteem. Dat Russische systeem heeft een bereik van enkele tientallen kilometers. Volgens de separatisten beschikken ze niet over wapens die in staat zijn om een vliegtuig dat op tien kilometer hoogte vliegt uit de lucht te halen. Ze beschikken wel over verplaatsbare raketlanceerinstallaties, maar zeggen dat die niet hoger komen dan drieduizend meter.

© Novum

www.versgeperst.com