• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Nico van der Ven: Ronald PlasterkCURAÇAO – Het kabinet stelt geen bemiddelaar aan om het conflict met Aruba op te lossen. Dat schrijft minister voor Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) aan de Tweede Kamer. De bewindsman heeft door de ‘acute situatie’ de Arubaanse gouverneur gevraagd om een ‘zeer snel’ tussenrapport.

Plasterk verwacht dit tussenrapport ‘binnen enkele dagen’. “Er is intensief contact met de gouverneur; het proces is verder niet gediend met nadere mededelingen”, antwoordt de bewindsman op de vraag van CDA en D66 om een bemiddelaar aan te stellen. Het eindrapport wordt binnen zes weken verwacht.

‘Niet toetsen’
De bewindsman voelt er evenmin iets voor om de Raad van State het besluit van de rijksministerraad om in te grijpen te laten toetsen, iets waar ook Eman op heeft aangedrongen. Plasterk schrijft dat het besluit om een onderzoek in te stellen naar de begroting van Aruba ‘op rechtmatige wijze’ tot stand is gekomen.

Onderzoek
Het kabinet besloot vrijdag tot het onderzoek naar de begroting van Aruba. In afwachting daarvan mag de gouverneur de begroting niet goedkeuren. De rijksministerraad vreest dat de overheidsfinanciën op Aruba onhoudbaar worden. Het eiland met 110 duizend bewoners heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. Onder de regering van Eman is de staatsschuld verdubbeld en het begrotingstekort opgelopen tot zes procent.

‘Ontoelaatbare inmenging’
Volgens Eman is hiermee sprake van een ontoelaatbare inmenging van Nederland in de financiën van Aruba, wat in strijd zou zijn met de ‘status aparte’ van het eiland. Hij kwalificeerde het optreden van de rijksministerraad een ‘verkrachting’ van deze autonomie. De overheidsuitgaven zijn opgelopen omdat de regering tijdens de crisis heeft geïnvesteerd in de economie. Dat gaat zich de komende jaren uitbetalen nu de economie weer aantrekt, denkt Eman.

Hongerstaking
Premier Mike Eman is sinds vorige week vrijdag in hongerstaking vanwege de Nederlandse bemoeienis met de begroting van Aruba. Tijdens een emotionele persconferentie vanaf Aruba verklaarde de premier maandag dat hij bereid is te sterven, om zeggenschap te blijven houden over de eigen begroting.

www.versgeperst.com