• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

aruba vlagCURAÇAO – De spanning tussen Aruba en Nederland loopt op. Er werd geruzied over de begroting van het eiland, en Aruba is nu ook boos over het uitblijven van de benoeming van een Arubaan in de Raad van State. Nederland zou de benoeming bewust blokkeren, zegt de woordvoerder van de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag.

De benoeming zou afgelopen vrijdag door de rijksministerraad worden goedgekeurd, maar verdween zonder motivering van de agenda. “Nederland frustreert de benoeming, terwijl Aruba daar volgens de wet recht op heeft”, stelt de woordvoerder in de regionale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

Opheldering
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) wil volgens De Persdienst niet reageren. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil opheldering van de minister over de vertraging, die zei ‘buitengewoon ongelukkig noemt’.

Begroting
De begroting van Aruba is nog niet goedgekeurd, omdat Nederland nader onderzoek naar de financiën van het eiland nodig acht. De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking uit protest tegen de inmenging, die hij een ‘enorme verkrachting’ van de Arubaanse autonomie noemt.

© Novum

3 reacties op “Nog meer irritatie tussen Nederland en Aruba”

 1. Ik moet me echt inhouden om Eman niet te vergelijken met die Mepper, Croes of iets dergelijks.

 2. Aruba wil niet dat Nederland zich ook maar ergens mee bemoeit maar er moet wel een Arubaan benoemd worden in de Nederlandse Raad van State. Misschien is men in Nederland het gezeur een beetje zat en begint men Aruba het koninkrijk uit te pesten. Wat is tenslotte de meerwaarde van een Aruba in het koninkrijk? Niets, integendeel, het voordeel ligt geheel en al bij Aruba!

  Men zou op Aruba eens op de landkaart moeten kijken. Dan ziet men dat je bij laagwater bijna naar Venezuela kunt lopen. Stel dat Venezuela Aruba claimt, zoals Argentinië de Falkland eilanden/de Malvina’s en Nederland zegt ja, alsjeblieft. Wat dan Mike Eman?

  Laat Aruba maar onafhankelijk worden. Als het goed gaat dan kunnen de andere eilanden volgen. Loopt het mis, wel dan weet men wat de risico’s zijn en kan men nog eens goed nadenken over wat een relatie met Nederland waard is, al zijn ze daar soms wat bemoeizuchtig.

 3. De grootste koekenbakker in het vaderlandse politiek , puur macht wellust