• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

RechtszaakCURAÇAO – De staat ‘bestudeert’ de uitspraak dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van ruim driehonderd mannen in Srebrenica in 1995. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag laten weten. Of hoger beroep wordt aangetekend is vooralsnog onduidelijk.

Het ministerie stelt voorop dat de staat niet verantwoordelijk is voor de val van de enclave in Bosnië. Het departement stelt vast dat de staat aansprakelijk is gesteld voor ‘de schade van de nabestaanden van de 320 mannelijke vluchtelingen die in de namiddag van 13 juli van de compound zijn weggevoerd en vervolgens zijn gedood’.

Verenigde Naties
“De staat betreurt zeer wat er destijds met de lokale bevolking van Srebrenica is gebeurd. De Verenigde Naties (VN) hebben vergeefs getracht het gebied te beschermen tegen wat is uitgemond in een genocide door Bosnisch-Servische troepen”, staat verder in de verklaring, waar het ministerie op dit moment geen toelichting op wil geven.

Schadevergoeding
De SP is tevreden met de uitspraak van de rechter en hoopt dat de Nederlandse staat zich bij de uitspraak neerlegt. “Nederland wil een baken van vrede en recht zijn, dan kan je nu niet anders dan je excuses maken”, zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. “Naast een schadevergoeding lijken excuses van de staat de logische vervolgstap.”

Van Ojik
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil ook dat de staat het vonnis van de rechter respecteert. “Voor zowel de nabestaanden als de staat is het goed dat de rechtbank een duidelijke uitspraak heeft gedaan. Ik verwacht dat de staat op ruimhartige wijze aan deze uitspraak gevolg zal geven.”

Regering
Coalitiepartij PvdA wil de reactie van de regering afwachten. “De rechter heeft bepaald dat de staat aansprakelijk is voor de deportatie van 320 mannen. Het is nu aan de regering om de uitspraak te bestuderen en op dit vonnis te reageren.”

Nederlandse staat
Ook D66 vindt dat de Nederlandse staat nu aan zet is. “Maar het is duidelijk dat de Nederlandse staat deze uitspraak niet zomaar naast zich neer kan leggen”, constateert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

‘Onrechtmatig’ gehandeld
De rechtbank in Den Haag oordeelde vanochtend dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van driehonderd mannen in Srebrenica. De militairen hebben ‘onrechtmatig’ gehandeld door hieraan mee te werken. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse troepen werden zo’n achtduizend islamitische mannen en jongens vermoord. Met de uitspraak in de hand kunnen de nabestaanden van de 320 mannen een schadeclaim indienen. De zaak was aangespannen door de stichting Moeders van Srebrenica, die de zesduizend nabestaanden vertegenwoordigt. De stichting is verheugd, maar gaat toch in hoger beroep. De nabestaanden eisen dat de rechter de staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid, liet hun advocaat Marco Gerritsen weten. “Ook zij willen genoegdoening.”

Hoogte schadevergoeding
Over de hoogte van de schadevergoedingen kan Gerritsen nog geen uitspraken doen. “Stel: het vonnis zou nu vaststaan, dan moeten we het per geval bekijken. Bij de een kan het om twintigduizend euro gaan, bij de ander om 150 duizend euro. En dan moet je de rente sinds 1995 nog meerekenen.”

© Novum

3 reacties op “Staat bestudeert vonnis Srebrenica, Moeders in cassatie”

 1. Fer, jij bent een typische exponent van het ons bekende “smoel so”. Mijn moeder zei vroeger altijd, als je geen klappen wil oplopen moet je thuis op de bank blijven zitten. Als je het niet begrijpt, wat mij niet zou verbazen, laat het even weten.

 2. @ Fer. Kabinet Rutte & Samson: Het wordt flink betalen.

  Dit is geen Amerika om te beginnen en het is ook nog niet gedaan. Volgens de ondercommandant waren het geen 320 mannen in de compound maar 242 dus alle waarheden zijn ook nog niet boven tafel. Nederland zal in ieder geval bij een volgend VN-mandaat betere garanties eisen. Amerika zou zoiets nooit pikken en hun manschappen zullen nooit voor een internationaal tribunaal terechtstaan. De Fransen, die de noodzakelijke en toegezegde luchtsteun hebben verzaakt, gaan vrijuit.

 3. Kabinet Rutte & Samson: Het wordt flink betalen.
  En dat zei mr. Geert-Jan Knoops ook.
  Je kan je niet gaan verschuilen achter de VN.