• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Omayra LeeflangCURAÇAO – “Minister Nelson Navarro van Justitie moet hulp inschakelen om de misdaad op Curaçao te bestrijden en welnu!” Dat zegt onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. “De schietpartij van gisterenavond op luchthaven Hato is de druppel die de emmer doet overlopen. We kunnen niet verder zonder hulp.”

Volgens het Statenlid heeft de georganiseerde misdaad ons eiland in zijn greep. “We hebben een strategie nodig om dit tegen te gaan. De Consensusrijkswet van de politie biedt deze mogelijkheid. Ik heb Navarro dan ook meerdere keren gevraagd om gebruik te maken van deze wetgeving binnen het koninkrijk. We kunnen niet pretenderen dat we de criminaliteit zonder hulp kunnen bestrijden.”

Vragen
Leeflang heeft naar aanleiding hiervan enkele vragen aan minister Navarro. Zo wil ze weten wanneer hij gebruik gaat maken van de gemeenschappelijke voorziening die in de Consensuswet is vastgelegd. Zie hier de Concensusrijskwet van politie (Hoofdstuk 5, Artikel 20):

1.Er is een gemeenschappelijke voorziening politie van Curaçao, Sint Maarten en Nederland
2.Door middel van de gemeenschappelijke voorziening politie worden personeel, materieel en middelen beschikbaar gesteld aan de korpsen van in ieder geval de onderzoeken bedoeld in artikel 7 tweede lid.
Artikel 7 lid 2 taakgebieden:
A opsporen van misdrijven met voorziening en op het gebied van tactisch, technisch, financieel en digitaal onderzoek, informatie en analyse.
B. observatie
C. aanhouding van vuurwapen gevaarlijk verdachten
D. Voorziening voor het optreden ter handhaving van de openbare orde en hulpverlening
.

Ook wil ze antwoord op de vraag wanneer er een strategisch plan wordt opgesteld om de criminaliteit te bestrijden. “Het gevoel van veiligheid onder het volk moet terugkeren en daar moet hard aan gewerkt worden.”

34 reacties op “‘Navarro moet hulp inschakelen om misdaad te bestrijden’”

 1. @ Zorro, precies! Wat goed van je dat je dat durft te erkennen. Ik ben blij voor jou dat je dat nu eindelijk inziet en begrijpt. Zo zie je maar weer waar een beetje zelfreflectie goed voor is.

 2. Geachte lezers vergeef me m’n type en taal fouten.

  Weledel hoogestrenge geachte mevrouw Zorra.

  Meneer N.G. geeft tenmindste nog enige antwoorden op de vragen die ik steeds aan u stel. Ik krijg van u geen enkel antwoord.. “nooit”. Maar ja. Wie zwijgt geeft gelijk ? Moet ik het zo opvatten. Welke terapeute kunt u me aan raden overigens. Heeft die van u zachte handen ? Maar goed awor basta zand er over. We houden er mee op. Criminelen moeten ook een 2e kans kunnen krijgen.

  Ik geef toe ik praat onzin en uit m;n nek en heb terapei nodig.
  maar Iets heel anders.
  Dubbel Rollen spel.
  Ik had iets opgevangen dat U aktief was geweest met WC-rollen, klopt dat?. Om het eerlijk te zeggen kijk dat is nou eens een zinnige aktie die ten mindste iets op ruimt niet waar.
  Wat jammer dat ik dat gemist heb in de media. Op welke scholen was dat, want je moet wel eerst te eten en te drinken hebben gehad wil je die rollen nodig hebben.
  Waren het lokaal geproduceerde rollen of zuivere import van een winkel die ook begint met een G.. Waren het rollen met een enkele laag of waren het Dubbel Vel Rollen Moet vast geimporteerd zijn want we hebben geen geschikte bomen hier. Maar ok ik snap het al u hield het logo zichtaar in beeld voor de media..was dat het misschien ? Had u overigens ook kunnen doen toen met dat trimbaan projectje van meneer Schotte., Zo die had een partij van die huisjes neergezet.. Ik wis niet dat we er zoveel hadden. Ik miste eigenlijk wel de snack karretjes daar om te zorgen voor de aanvoer. Of waren die huisjes voor iets anders ?? Wie zegt het me.
  ja ja ok ok ik draaf weer door.
  Ok terug naar de punt. Heeft u het verhaal van dat bootje met 1500 kilo aan boord gevolgd en gelezen. Wak. Het kan heel heel misschien zijn dat een bepaalde activiteit ons wereld faam gaat geven en er direct een diplomatieke Rol voor u is weggelegd om partijen weer tot elkaar te brengen. Mocht het niet door gaan dan is het nog steeds zo dat u ons land kan helpen met de Sociale relatie met Venezuela.
  U weet er is veel sht daar en er is ook een tekort aan dubbel vel parpier en een bootje met wc rollen kan echt iets betekenen daar. Misschien hebben ze iets voor ons als kadootje, handel is handel niet waar.
  En ik weet u heeft maritieme ervaring. Misschien moet er eerst een Rollen plan worden gemaakt. Maar dat gaat u vast lukken niet waar.
  En die boot ok ok ja daar mag best wel weer uw naam op.
  Let wel dat ze het plakaat goed opstellen want u weet we zijn niet zo bijster goed in talen en net zo als ik maken we nog al wat spel en taal fouten nietwaar. Boot eh ja wat voor boot eh geen idee. wat stelt u voor ? Wel jammer dat die heavy load carrier er niet meer is, Maar u had toch een contact uit Koraal Specht nietwaar die ergens kaptein is geworden op een schip toch.
  ai ai. sorry sorry.. ja ok. Ik begrijp het, nu niet beschikbaar zegt u, onder weg naar de vs, zegt u, en z’n handel naar Portorico. Jammer.. Jammer Ok Vliegtuigen ?? Inselair ? Die doet ook Colombia tegen woordig weer toch ? Was echt wel nodig ook. Die Dreamliner is ook zo groot. Je raakt dingen zelfs kwijt zo groot.
  Ok ik dwaal weer af.
  Terug naar eerste plan. Kunt u niet een briefje regelen naar Justitie in de VS dat wij het handeltje gratis willen vernietigen. En we beloven dat er niet veel zoek raakt deze keer Nee echt zal geen probleem zijn, er is niks corrupts aan Het gaat om de relatie te verbeteren en wij spreken hardstikke goed spaans nietwaar. Daar hebben we geen les voor nodig
  ……. Nou zeg…
  Caramba er gaat me nu een lampje branden… Opleidings boot…. leerlingen uit Koraal specht.. Heen en weer varen tussen landen en eilanden…. “Tranporten” ….Mevrouw Zorra…!!!! .. brilliant. En Nederland sponserde het ook nog. Tjee wat een afgang ze hebben zich suf gelachen hier zegt u.. En die moesten het ook nog stil houden waarom dat bootje aan de ketting ing…. Oh Wat zegt u …Dat leverder ook nog geld op. Wauw.. hoeveel ??Chapeau Chapeau geniaal. Ok ik geef het toe.
  Maar zeg eerlijk dat Heavy load, was dat nu niet een tikkie overdreven ???

 3. @ G. Als je maar draait en draait en draait en rotzooi door elkaar gooit, kom je vanzelf bij jouw gelijk uit, maar dat wil nog niet zeggen, dat je gelijk hebt. Not even close.

 4. @ Dos, criminelen, voor misdrijven veroordeelden en corrupte politici (indien veroordeeld) verdienen inderdaad een tweede kans.

  De eerste kans in de publieke- (incl overheidsnv’s) en private sector.

  De tweede kans, na veroordeling dus, slechts in de private sector. In iedergeval niet in de publieke sector of bij overheidsnv’s.

 5. @Cur eye, 100% mee eens. Wanneer het de overheid of overheidsnv’s betreft (en daarmee onze belastingcenten en publieke belangen), sta je voor integriteit of niet.

  Leeflang en Zorro staan klaarblijkelijk niet voor integriteit, dat moge eens te meer duidelijk zijn.

 6. @Zorro, het is inmiddels erg duidelijk waarom jij je zo goed kan identificeren met Leeflang, want net als haar bazuin jij ook maar wat in de ruimte en neem je het niet zo nauw met integriteit.

  Over juiste bronnen en informeren gesproken. Het niet De Jongh-Elhage of haar kabinet, maar toenmalig Gouverneur Frits Goedgedrag die op verzoek van voormalig eilandraadslid Norbert George de riante pensioenregeling heeft geblokkeerd en vernietigd nadat ook de PAR deze had doorgedrukt. De Jongh-Elhage moest wel buigen voor Gouverneur Goedgedrag, net zoals Mike Eman nu moet buigen voor de gouverneur van Aruba 🙂

  En natuurlijk was Leeflang toen ook van de partij en is zij akkoord gegaan met het roven van de poet in deze vorm. Voordat het riante pensioenvoorstel door de PAR gedeputeerde voor financien op de agenda werd gezet van de toenmalige eilandsraad, is eerst de gehele PAR partijraad en -bestuur er destijds mee akkoord gegaan. Leeflang zat ook in die raad en was toen ook akkoord, vandaar dat ze muis stil was.

  Verder kan je fantaseren wat je wil over het Deltaplan, het maakt dit “plan” niet meer dan dat het was, namelijk een samenraapsel van alle bestaande plannen en projecten samengebracht in een document. Wauw… wat een administratieve achievement!

  Ook de taalstrijd was en is door Leeflang of haar Deltaplan nimmer opgelost. Vandaar dat deze strijd tot op de dag van vandaag nog gaande is. Het enige wat Leeflang heeft gedaan (in opdracht van Den Haag die anders de onderwijsvernieuwingen niet bereid was te financieren) is het vastleggen van alle gebezigde instructie talen die toen al op alle de afzonderlijke eilanden van de voormalige Antillen werden ingezet in het onderwijs, daar kan zelfs de politiek draai die Leeflang er (nu) aan heeft willen geven niet omheen:
  – Engels, omdat dit toen al op de bovenwindse eilanden werd gehanteerd;
  – Nederlands, omdat dit toen al door enkele schoolbesturen op Bonaire en Curacao werd gehanteerd;
  – Papiaments, omdat dit door de overige schoolbesturen op Curacao werd gehanteerd.

  Ergo: niets nieuws onder de zon, alles bleef zoals het al was, en Zorro deed een plas.

  Ook blijft als een paal boven water staan dat Leeflang een corrupt figuur heeft aangesteld, waarna zij gedwongen werd af te treden in 2005. Zwaar vergrijp, licht vergrijp, erg corrupt, beetje corrupt… je bent integer of je bent dat niet. Zo eenvoudig ligt dat. Dat heeft verder met roddels niets van doen, gewoon de keiharde waarheid. Het is hetzelfde gebrek aan integriteit dat Leeflang destijds deed instemmen (als partijlid en lid van de PAR partijraad) om een coalitie te vormen met de voor corruptie veroordeelde Anthony Godett. Hetzelfde gebrek aan integriteit maakte toen ook dat Leeflang de toenmalig PAR-gedeputeerde en integere Eugene Rhuggenaath niet heeft gesteund toen laatstgenoemde weigerde onder druk van de coalitie foute figuren aan te stellen. Leeflang stond erbij, keer ernaar en heeft het ook toen niet opgenomen voor integriteit.

  Niemand die betweterig hoeft te zijn, of leugens, onzin en insinuaties hoeft te verkondigen om Leeflang te beschadigen, want dat doet Leeflang immers zelf al met haar gebrek aan integriteit en het falende bestuur dat ze zelf heeft neergezet. Daar zijn wij, alle lezers, zelf getuigen van geweest. En met dat falend onderwijsbestuur van toen, wordt niet alleen Curacao vandaag de dag nog mee geconfronteerd, maar ook Bonaire en de bovenwinden, ook dit is een vaststaand feit.

  Kortom Zorro, de feiten zijn zoals ze zijn, daar kan ook jij niet omheen.

 7. ER is een hele discussie ontstaan over het doen en nalaten van Mevrouw leeflang.
  En ja inderdaad misschien hier een daar niet 100% terecht. Maar er staan wel degelijk punten in die voor verbetering vatbaar zijn.
  Maar daar ging dit artikel niet over.

  Dit artikel ging er over dat mevrouw er Rijks wet en regel geving bij haalde en daarop baseerde dat daarmee hulp gezocht en ik neem aan gevraagd moet worden aan Nederland en dat er een strategisch plan moet komen voor Curacao.
  Nou mooi gezegd, maar in al die jaren dat u in de regering zat is daar ook geen moer mee gedaan. En de criteria voor degelijk integer bestuur zijn beschadigd en vervolgens heeft dhr. Schotte daar nog een schepje aan toegevoegd. Daar ging de kritiek in basis vorm over.

  Maar een minister maakt niet alleen de regels. Maar is wel politiek verantwoordelijk.
  Een minister is enkele gekozen volksvertegen woordiger.
  Op dit eilandje is er geen enkele partij met een absolute meerderheid en daarnaast is het opkomst niveau bij stemming ook niet geweldig hoog. Dus Niemand heeft de stem van het volk.
  Meerdere groepen moeten samenwerken.

  Nederland heeft het niveau wat ze nu hebben niet bereikt in 10 jaar, nee daar is meer dan 300 jaar over gedaan.
  Belangrijk onderdeel was iedereen op t schip moet mee doen want anders verzuipen ze allemaal en zo was het achter de dijken ook.
  Om een goede democratie te dragen moet meerdere zaken op gelijkwaardig niveau zijn.
  Bijvoorbeeld Je kunt best bilateraal willen discussiëren met een, bijwijze van spreken, een Viking of zo maar als die vindt dat zijn bijl groter is dan die van jou dan is het bemmm. Einde discussie. Ja, je kunt een Ferrari willen kopen om boodschappen mee te doen maar naast het feit dat het niet praktisch is moeten ook alle dingen er om heen daar wel op ingesteld zijn. Goede wegen geen drempels voldoende ruimte, bochten wijd genoeg, etc. etc. Je moet een rijbewijs hebben en ook met een dergelijk ding kunnen omgaan. Want anders sta je achterste voren na de eerste keer beetje gas geven. Wees reel in de wensen en plannen .

  De bovengenoemde regels kunnen over een tijdje door de helft van het eiland niet eens meer gelezen worden. Laat staan begrepen…….

  Het zou beter zijn geweest als eerst andere belangrijke randvoorwaarden op niveau waren en worden gebracht. Elk land heeft zijn eigen taal en cultuur maar sommige landen hebben bijvoorbeeld een niveau van onderwijs dat veel hoger ligt dan anderen. Waarom Kijk daar nou eens naar. Waarom ligt het oplossing percentage in Duitsland op crimineel gebied veel hoger. En elders lager. In Nederland zouden ze meteen zeggen dat mede komt omdat er minder fietsen zijn. Tuurlijk.

  Begin met het verbeteren van de kwaliteit van de les gevers. Taal en manier waarop zijn daar aan ondergeschikt. De Una staat ook op instorten en functioneert slecht en met een heel beperkt programma en opleidings niveau. Nog even en je kan er alleen rechten studeren en daarmee ook nog eens alleen advocaat spelen op ons eilandje.
  Advocaten hebben we genoeg net als huis artsen en Botica’s maar hoe gaan we die betalen. En als we zorgen dat we gezonder zijn en minder criminaliteit hebben en beter met elkaar omgaan dan hebben we een heel stuk minder van die groep nodig.

  Wat is dan de oorzaak van die hoge criminaliteit en ook relatief hoge gewelddadigheid.

  Ons eilandje is volslagen afhankelijk van alles om ons heen. Alles behalve zon, land en zee moet geïmporteerd worden. En onze dienstbaarheid ten opzichte van anderen in belabberd. Richt onderwijs en werkgelegenheid in naar markten waar we iets mee kunnen. In deze huidige wereld is niemand onafhankelijk of kan het alleen doen. Je zal moeten luisteren en samenwerken. En alsjeblieft een glimlach doet meer dan boos kijken en zeggen bemoei je er niet mee.

 8. @ Caramba. Wat ik over de waarheid tenminste heel zeker weet, dat jij het woord niet kent en je alleen bedient van leugens, onzin, flauwekul en insinuaties. Ook voor jou geldt, dat ik daarop niet meer zal reageren en het verder aan de forummers overlaat. Het is leuk geweest.

 9. @cur eye. criteria is.. Geldschieter en crimineel verleden en of geen opleiding..

  en tja corrupte politici verdienen een tweede kans toch?

 10. Mevrouw Zorro,

  In het algemeen als een politicus het heeft over “waarheid” dan wordt daar mee bedoeld zijn of haar “waarheid”, “de waarheid in politiek” bestaat niet. Het zijn meningen.

  Een paar vragen:

  “Het heeft de taalstrijd van 35 jaar opgelost”
  Hebben de scholen nu vrijheid om zelf de taal te kiezen waarin ze les geven of is het dwingend opgelegd.

  Wat is de taak van de regering is dat maken c.q. opstellen van regelgeving, wetten? In welke taal worden deze opgesteld. In welke taal wordt beleid opgesteld.

  Welk voordeel was er politiek gezien om de taal mogelijkheden zo zwaar wettelijk vast te leggen.
  Welke voordelen hebben uw acties gehad. Hebben onze kinderen nu een betere opleiding, zijn er nu meer mogelijkheden gecreëerd om in het buitenland een opleiding te volgen. En welke lokale diploma’s geven aansluiting op een buitenlandse vervolg opleiding. En waar is dan de statistiek van aantal leerlingen en op welke school en dat aan het begin van het jaar en aan het einde van het jaar. Hoeveel leerlingen gaan er nu naar school op Curacao?

  Mijn inziens is er nu ten koste van het volk een lokale taal doorgedrukt en verplicht gesteld, met alle desastreuze gevolgen van dien.
  Een zeer beperkt aantal scholen hadden vrijheid van taal keuze. Vrijheid van onderwijs is een basis recht niet waar. Scholen zijn geen staats scholen maar worden wel gefinancierd door de overhead. Deze dwingende beperkingen van vrijheid van onderwijs, is op z’n minst een beperking van een grond recht nietwaar ?.
  Er zijn heel veel scholen die het bijzonder graag anders zouden willen omdat zij ook vinden dat veel beter is voor de ontwikkeling van onze kinderen. Maar wettelijk Mogen ze niet meer. Want hoe verklaard u anders de grote wachtlijsten en lange lijsten van mensen die hun kinderen zo graag op een Nederlandse talige school willen hebben.
  Die wachtlijsten zie ik niet bij de anderen. Daarnaast is er tevens een gebrek aan kwaliteit bij de lesgevers. Had anders eerst het niveau op peil gebracht en gezorgd dat de officiele examens die diploma’s geven die geldig zijn in het buitenland op niveau kwamen.
  U hebt het probleem nu niet opgelost u heeft het vele malen erger gemaakt en het niveau omlaag gehaald.

  Wat bedoelt u met markt conforme pensioenen van de ministers. Dit gezien naar het vrijwel ontbreken van degelijke pensioenen voor het grootste deel van de bevolking.
  Waarom de ministers eerst.

  Eilandsraad en Lands ministers.. ja ja. En die waren zuiver van elkaar gescheiden of niet?
  Kwamen die niet uit dezelfde locale politieke partijen? Curacao was de baas in die tijd. Nietwaar kwam daarom niet mede de 10-10 splitsing?

  Ik begrijp nu uw probleem als onafhankelijk staten lid en het ten kosten van alles blijven zitten van Statenleden en ministers…. Meneer Navarro zal het lastig krijgen nietwaar als hij nu zelf opstapt. Cova kon er direct mee ophouden en lekker met pensioen gaan. De slimmerd, U en de anderen niet meer of toch wel?
  Leg de regeling eens goed uit?

  Wat is uw definitie van integer eigenlijk.
  Zoals ik het nu begrijp uit uw woorden vind u dat een veroordeling door een rechter met een boete niet fout genoeg is. Maar als je de gevangenis in gaat wel.
  Ik meen me te herinneren dat u vrolijk heeft samen gewerkt met de FOL in het verleden niet waar met Meneer Godett toch? En daar had u geen probleem mee of wel?

  Wat grepen uit uw teksten:
  Heb ik je nu voldoende belachelijk gemaakt
  Geen groter vermaak dan leedvermaak.
  Want het is voor 1 keer nog te leuk om jullie onderuit te halen
  En nu maar weer gauw naar je therapeut, als je als hopeloos geval nog valt te redden.
  Denkt u echt altijd zo. ?

  In het bovenstaand artikel gaf u aan dat er hulp moet komen voor bepaalde problemen.
  Want we kunnen niet verder zonder hulp. Waar moet volgen u die hulp vandaan komen?

  En als laatste en misschien wel de meest belangrijke vraag:
  Bent u net als ik ook zo bezorgd voor de toekomst van uw kinderen?

 11. @Zorro
  Ook Amparo Dos Santos is veroordeeld tot het betalen van een boete m.b.t hulp bij omkoping van een gedeputeerde (Of was het een minister?). [Bron: Coup Campo Alegre]

  Dus zou deze man ook gewoon taken bij de overheid kunnen uitvoeren. (Wat idd het geval is, in mijn ogen een regelrechte schande)

  Top posities is een schaars goed waar er meerdere aanbieders voor zijn, de criteria moeten in mijn ogen extreem streng zijn.

 12. @ cureye. Veroordeling voor fraude/corruptie? *NOOIT MEER EEN BAAN BIJ DE OVERHEID*

  Daarom had je ook mijn eerdere antwoord moeten lezen en ik herhaal: De zgn veroordeelde persoon kreeg een boete. Op corruptie staat gevangenisstraf!!!!!!!! Verder ben ik het in het algemeen met je eens al zou ik het meer willen nuanceren, want de ene fraude/corruptie is de andere niet en is niet altijd “levenslang” rechtvaardig. Er was geen sprake van boze opzet, maar een verschil van mening over de interpretatie van de wet. Dat komt niet zo vaak voor, maar het komt vaker voor en de rechter vond toch, dat een strafje op z’n plaats was, maar niet om enige drukte over te maken en om herhaling te voorkomen.

 13. @Zorro, beetje selectief om de ene fraude veroordeelde minder streng te rekenen dan de andere. Zou wel weer politieke vervolging zijn, wat de laatste tijd als stop woordje wordt gebruikt.
  “Al dan niet terecht”, man come on! Veroordeling punt. Er zijn zat mensen met onberispelijke staat die de kar kunnen trekken.

  Mijn positie: Veroordeling voor fraude/corruptie? *NOOIT MEER EEN BAAN BIJ DE OVERHEID*

 14. Over Sluis nog het volgende behalve dat hij een al dan niet terechte straf heeft gekregen en die heeft voldaan, waardoor hij gezien het geringe vergrijp met een schone lei aan een nieuwe job kon beginnen. Sluis is verstandig geweest, hoewel hij en zijn advocaat van zijn onschuld waren overtuigd, en heeft een afweging gemaakt van kosten en baten. De uitkomst was simpel om het erbij te laten zitten. Het is immers alleen de regering gegeven om mensen kapot te procederen, hetgeen de regering Schotte miljoenen heeft gekost, waaraan ook jullie hebben meebetaald of hebben jullie daarvoor al leugens klaar.

 15. J de C. en G. Als het gaat sneeuwen op Curacao komen jullie vanzelf weer bij Leeflang als schuldige terecht. Mooier kan ik het niet maken en dat is toch een prettig vooruitzicht. Geen groter vermaak dan leedvermaak.

 16. De PAR regering was zelfs tegen salarisverhoging van eilandsraadsleden. Zie hier een artikel uit een favoriete gerespecteerde Nederlandse krant.
  Je verwart een voorstel van de eilandsraad om het eigen pensioen te verhogen. Dat werd door de ministerraad (landsregering PAR) afgewezen. Leeflang was nooit eilandsraadlid. Wel Statenlid en minister.

  Politici Curaçao krijgen geen salarisverhoging
  16/08/07, 07:43
  (Novum) – De salarissen en pensioenen van de Eilandsraadsleden van Curaçao worden niet verhoogd. Dat heeft de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage woensdag bekendgemaakt, schrijft het Antilliaans Dagblad. Zij vindt de loonsverhoging in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur.
  De Eilandsraad van Curaçao had besloten de eigen politici een salarisverhoging te geven. Op het besluit kwam veel kritiek, ook vanuit Den Haag. De regering van de Antillen kan tegen een besluit van een eiland ingaan als het besluit het algemeen belang van de eilanden schaadt.
  Dit is wel de waarheid. Leeflang pensioen voor zichzelf regelen is een pertinente leugen. Leeflang was in 2006 ook minister toen de ministerpensioenen marktconform werden gemaakt. De pensioenregeling na 4 jaar minister werd in de periode van Leeflang als minister afgeschaft. Vanaf 2006 krijgt een minister pas pensioen als die 60 jaar is en 23 jaar gediend heeft pas vol pensioen. Voormalig minister Cova profiteert wel van de oude regeling en krijgt na 4 jaar ministerschap vol pensioen.
  Over het Deltaplan het volgende:
  De beste stuurlui staan aan wal. Het Deltaplan was een baanbrekend plan. Het heeft de taalstrijd van meer dan 35 jaar opgelost door bij wet het meerjarig taalbeleid in te voeren. Bij wet werden drie talen geformaliseerd: Papiamentu, Nederlands en Engels.
  Het dropout systeem werd aangepakt door als eerste land ter wereld een leerplicht in te voeren van 4 tot 18 jaar en een controle door een leerplichtbrigade.
  Voor het eerst in de geschiedenis van Curacao werden alle onderwijsvernieuwingen bij wet vastgelegd.

  Stop met jullie pogingen om met betweterigheid, leugens, onzin en insinuaties iemand te beschadigen, want de lezers zijn te intelligent om jullie te geloven. Ik herhaal daarom mijn wijs advies om betrouwbare kennis te vergaren. Domheid, onkunde en ondeskundigheid al dan niet met behulp van onbetrouwbare bronnen kan je beter binnenshuis houden om jezelf niet verder te vernederen.

 17. @ J de C. en G. Ik zal met deze laatste reactie op jullie walgelijke insinuaties antwoorden, want het is voor 1 keer nog te leuk om jullie onderuit te halen en het is op z’n minst onfatsoenlijk om iemand met leugens en onzin te proberen een hak te zetten zonder enige feiten naar voren te brengen en obsessief een tegenstander van de waarheid te zijn. Als je een stukje van 2005 uit Trouw nodig hebt, dat rechtstreeks uit het geruchtenriool komt, ben je wel erg diep gezonken. Leeflang zwaaide pas af als minister, toen Schotte en Wiels met 48% van de stemmen een regering vormden. Niet alle verhalen in een krant zijn geruchten zoals dit:

 18. Toch tot 10-10 was het vrij rustig op Curacao.. daarna kregen de criminelen weer vrij spel

 19. “Wat er nu gebeurd is niet gisteren ontstaan”. zegt LAdW. (ik vul aan : maar het proces is al jaren geleden begonnen omdat de opeenvolgende kabinetten en Staten toen al incompetent waren, Ik zeg het maar netjes, Namen noemen?).
  En zo is het !
  En inderdaad : in de laatste dagen van het kabinet ElHage/PAR probeerde ze nog op de valreep een riante pensioenregeling voor zichzelf er door te drukken. Misselijkmakend, Ik heb toen geen kritische geluiden van mevr. Ovel gehoord. Ze zweeg en stemde dus toe.PAR wilde dus gewoon geld stelen van het volk. Want iemand zou dat hebben moeten betalen. Gelukkig was er ook toen een gouverneur met ruggengraat die niet wilde tekenen.
  Dat vergeten we niet als wij haar weinige daden/vele woorden beoordelen.
  ps er zijn nu een heleboel,uit kansarme gezinnen komende, kinderen die alleen papiaments spreken waardoor hun toch al beperkte kansen nog kleiner zijn geworden.
  Wat moet van deze kinderen worden als ze volwassen zijn. Inderdaad : seatbelts omgorden maar dan niet de criminelen maar de bevolking. Er staat ons dus nog veel meer te wachten, Goed gedaan Ovel ! (maar niet heus). Hoe is het met jouw gift van de toiletrollen aan scholen.Doe je dat nog of was dat eenmalig voor de foto?

 20. @Zorro, geen enkel antipathie, gewoon de naakte waarheid. Zorro, ik adviseer je voortaan je eigen advies op te volgen, vergaar volgende keer voldoende betrouwbare kennis.

  Krantenarchief Trouw, 9 mei 2005: “Leeflang stapt op wegens zware kritiek op haar benoeming van partijgenoot Franklin Sluis tot Postmaster General. Dat is een hoge functie bij de posterijen waar Leeflang als minister verantwoordelijk voor is. Sluis werd in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete wegens het valselijk opstellen van papieren voor de import van auto’s. Volgens Leeflang heeft hij echter de beste kwalificaties voor de functie. Ze ziet niet in waarom Sluis deze baan ontzegd zou moeten worden, aangezien hij nooit uit hoofde van zijn functie bij de overheid heeft gefraudeerd.

  Benoemen van corrupte partijgenoten op hoge posten omdat niet uit hoofde van de functie bij de overheid heeft gefraudeerd?!

  Het Deltaplan was alles behalve (nieuw) onderwijsbeleid. Het Deltaplan was gewoon een samenraapsel van alle reeds bestaande onderwijsbeleid-, vormings- en trainings- programma’s. Kortom, more of the same. Misschien moet je de Onderzoeksrapportage Midterm Evaluatie Onderwijs en Jongeren Samenwerkingsprogramma 2008-2012 er eens op naslaan. Over het vergaren van betrouwbare info gesproken.

  En ja, who cares about de algemene jeugdwerkloosheid? Alsof de werkloze jeugd in wijken als Jan Sofat, Jan Thiel, Rooi Catootje of Mahaai het probleem vormen. Nee dus. Het zijn wel de jongeren uit gemarginaliseerde ofwel armoedewijken die gemakkelijke prooi zijn voor criminaliteit en criminele organisaties. Dus natuurlijk inzicht, aanpak en statistische realiteit op wijkniveau.

  Conclusie. Ik herhaal, speciaal voor Zorro. Leeflang, neem ook jij je verantwoordelijkheid. Hou vooral ook jezelf acountable. Probeer je eigen falen als minister niet goed te praten met al je blablabla (en de blablabla van je blinde aanhangers). Je hebt gefaald als minister voor onderwijs, net als minister Navarro nu faalt als minister van Justitie. Ook in de toekomst zal je falen als minister, ongeacht de beleidsportefeuille. Want ook jij bent geen deugdelijk, integer en effectieve bestuurder en al helemaal geen manager, je bent een theoloog zonder principes. Curacao gaat ten onder aan principeloze en falende bestuurders zoals Leeflang en Navarro.

 21. @ Caramba. En nu maar weer gauw naar je therapeut, als je als hopeloos geval nog valt te redden.

 22. Mevrouw Zorro, lees ik weer het woord nooit.. ??

  De antillen.. hadden zeker een officiele taal.. En wetten worden ook nog steeds vastgelegd in een officiele taal. Ik kan me een minister van onderwijs herinneren, die sprekend met een “kollega” uit dat landje india niet wist hoeveel leerlingen er zijn op t eilandje curacao. Wist u dat wel eigenlijk wel ?? En vertel eens hoeveel scholen zijn er op curacao en hoeveel kinderen gaan niet naar school. Hoeveel inspecteurs van onderwijs zijn er ? En gaat alle administratie nog steeds dat archief in dat met een beetje regen onderwater loopt. Hoeveel leerlingen gingen in uw tijd met honger naar school ? Statistiek… er is vrijwel geen echte statistiek.
  En ik lees keer op keer dat “het ligt niet aan u maar u werd tegen gewerkt”..
  Werkeloosheids cijfers worden overal ter wereld uitgesplits naar regios. En voegt heel veel toe. Koraal specht of Jan thiel is voor u gelijk dan ??
  Dus die tot een boete veroordeelde persoon heeft u nog bevorderd ook ??
  En dat delta plan nou ik zou dat woord beter niet gebruiken sls ik u was. Gelet op uw maritieme geschiedenis. Ik geef meneer G. Volledig gelijk. Allemaal leuke plannen maar volslagen onrealistisch en niet passend op een klein eilandje.
  En alles loopt steeds uit op een puinhoop. Tuurlijk u wordt zooo tegen gewerkt. Palu ta sla mi.. ik heb t niet gedaan.. Maar toen u nog net minister was wel effe op de valreep een miljoenen pensioentje geregeld toch…
  U wil de stem van g. Niet hebben. Ja ook zo.n verdraaide waarheid. U kunt zijn stem niet krijgen want u bent bent zonder party. Maar u heeft vast en zeker al wel een zuiver en integer strategisch party plan opgesteld toch ? Of iemand is dat voor u aan t verzinnen. En welke kleur wordt t ?

  Strategie.. voor de misdaad moet er komen.. wat een onzin.
  Dat had er al jaren moeten zijn. Zelfs CAP heeft t toch..
  Maar t wordt allemaal zoooo tegen gewerkt…. agossie toch
  Er moet een plan komen, een strategie, ja dat is het. En wat is het plan
  “We hebben hulp nodig” want we kunnen het zelf niet. Brilliant… echt geniaal. super bijdehand.
  Plantillen je moet er alleen niet zo zwaar an tillen.

 23. @ G. Ovel, wat een kolder kraam je uit!

  Het lijkt de G van Gerrit wel. Ik begrijp, dat je een antipathie tegen Leeflang hebt, maar kom dan niet met flauwekul aan om dat te rechtvaardigen. Het maakt je niet geloofwaardig. Ik zal op hoofdpunten je relaas onderuit halen, zodat iedereen voor je hele verhaal een af- of goedkeuring kan geven. Werkeloosheidcijfers worden gepresenteerd zoals gebruikelijk en als jij die per wijk of per straat wilt uitsplitsen moet je dat zelf weten, maar voegt niets toe en kan niet worden vergeleken. Een minister bepaalt het beleid en is afhankelijk van degenen, die het moeten uitvoeren, waarbij zo vaak een minister wordt tegengewerkt. Nooit (lees goed NOOIT) is zij afgetreden als minister. Ze is vanaf 2004 t/m 2010 minister geweest zonder interruptie en behaalde steeds genoeg stemmen om de tweede stemmentrekker te zijn van de partij. Om jouw stem staat ze dus zeker niet te springen.
  De zgn veroordeelde persoon kreeg een boete. Op corruptie staat gevangenisstraf. Overigens is dezelfde persoon sinds 2006 tot heden directeur van de post, een functie die hoger is dan postmaster general.
  Sinds Leeflang is er nooit meer een minister van onderwijs geweest met een beleidsplan, Deltaplan, dat is uitgewerkt in wetgeving en uitgevoerd. Na zo veel decennia heeft zij in wet vastgelegd, dat er 3 officiele talen zijn. Niemand was zo bijdehand om te weten, dat de Nederlandse Antillen eigenlijk geen officiele taal hadden ook niet het Papiamentu. Vandaar ook de beloning door kiezers. Heb ik je nu voldoende belachelijk gemaakt, hoewel je dat eigenlijk helemaal zelf hebt gedaan en mag je ook zelf op de blaren zitten. Vergaar volgende keer voldoende betrouwbare kennis.

 24. Het falen van de overheid,ligt niet bij een paar mensen alleen. Iedereen faalt zonder enige uitzondering. Niemand functioneerd goed werkelijk niemand. Het enige wat ze doen is ruzie maken en hoop bla bla. , maar daadwerkelijk iets weten te bereiken wat zin heeft kan niemand. Deze regering moet zo snel mogelijk verdwijnen. Het vernietigd Curaçao in record tempo.

 25. @Ovel, wat een kolder kraam je uit!

  In de tijd van minister Leeflang (jijzelf dus) heeft ze een voor fraude en valsheid ingeschrifte veroordeelde figuur aangesteld als postmaster general, waarna ze moest aftreden als Minister. Enkele jaren daarna stemde ze ermee in om een samenwerking aan te gaan met een andere voor corruptie veroordeelde, dit maal een FOL politicus. Dus, so much voor jouw principes en integriteit.

  Toen ze na het postmaster general debacle weer Minister werd, heeft ze heft in haar hoofd gehaald om honderden “onbevoegde” leraren zonder de vereiste opleiding van de ene op de andere dag bevoegd te verklaren (overigens hetzelfde wat onlangs met het politiekorps is gebeurd, vandaar het afglijdend niveau van politie).

  Ook heeft ze een gehele onderwijscyclus van het Funderend Onderwijs afgeschaft, en daarmee de integriteit van een geheel onderwijssyteem onderuit gehaald. De gevolgen daarvan ervaren we tot op de dag van vandaag.

  Bovendien is de jeugdwerkloosheid ten tijde van Leeflang geheel niet gedaald tot 22%, en lag in de armoedewijken overigens boven de 40%, dezelfde wijken waar de meeste van onze uitzichtloze en inmiddels criminele jongeren en jongvolwassenen vandaan komen.

  En gezien de leeftijd van diezelfde criminelen en moordenaars waarmee wij vandaag van doen hebben, kan niet anders dan teruggerekend en geconcludeerd dan dat zij onderworpen waren aan het onderwijsbeleid waar Leeflang enkele jaren voor verantwoordelijk was.

  Dus Leeflang, neem ook jij je verantwoordelijkheid. Hou vooral ook jezelf acountable. Probeer je eigen falen als minister niet goed te praten met al je blablabla. Je hebt gefaald als minister voor onderwijs, net als minister Navarro nu faalt als minister van Justitie. Ook in de toekomst zal je falen als minister, ongeacht de beleidsportefeuille. Want ook jij bent geen deugdelijk, integer en effectieve bestuurder en al helemaal geen manager, je bent een theoloog zonder principes. Curacao gaat ten onder aan principeloze en falende bestuurders zoals Leeflang en Navarro.

  Maar ach, wat maakt het uit. Morgen zijn de meesten het falen van gister en vandaag alweer vergeten. Soms vanwege ignorantie. Soms uit pure noodzaak om tegewicht te bieden aan andere politici die we zeker niet willen zien, en dus stemmen we toch maar weer voor figuren als Leeflang en Navarro te stemmen. Kortom, more of the same.

  En dan vragen we onszelf af hoe het toch zou komen dat er uiteindelijk niet veel veranderd op het eiland?

  🙂

 26. @LAdW in de tijd van leeflang is de leerplicht verhoogd tot 18 jaar; is de leerplichtbrigade als controle van de leerplicht ingevooerd; was de jeugdwerkloosheid geddald tot 22% nu 37%: was de algemene werkloosheid 9% nu 14%; daalde het percentage laaggeschoolden met 10%; kregen ouderen voor een maximale premie van 400 vrijwillig ziektekosten nu 800 per maand, om maar een paar te noemen.

 27. kleine squad BOPE agenten uit Brazilië halen, en na half jaar kunnen we met open ramen slapen

 28. Art, dat doen ze in Amerika ook en wat is het resultaat? Volle gevangenissen, ondanks de doodstraf en lange gevangenisstraffen.

 29. @Art “3. Inhuren particuliere Amerikaanse beveiligingsbedrijven die bestaan uit vroegere US special forces om bepaalde wijken uit te kammen”
  = Blackwater 😉

 30. 1. Vrij wapenbezit zodat de burgers zich kunnen verdedigen, want de overheid kan dat niet
  2. Zwaardere straffen
  3. Inhuren particuliere Amerikaanse beveiligingsbedrijven die bestaan uit vroegere US special forces om bepaalde wijken uit te kammen

 31. Wat heeft mevrouw in haar tijd gedaan?
  Wat er nu gebeurd is niet gisteren ontstaan.

 32. Dhr. Navarro weet niet eens hoe hij z.n seatbelt vast moet maken en op exminister van onderwijs, die liever geld over de balk smeet en nederlands in de ban meehielp doen, in plaat van degelijk onderwijs op scholen te regelen, kan je niet eens stemmen. Want ze heeft vooralsnog geen party.

 33. Beste mevrouw Leeflang, u bent de politica naar wie mijn volgende stem gaat, en dat is niet eens omdat ik u zo goed vind maar vooral omdat de andere politici zo slecht zijn. En in het land der blinden is eenoog koning. In ieder geval bent u eerlijk en daarmee een licht in de porkeria van de Staten en regering waar men zich nu druk

  Dit criminaliteitsprobleem is niet op te lossen. Je kunt geen agent op iedere straat zetten terwijl er bovendien in de achterstandswijken iedere dag nieuwe criminelen geboren worden. Vechten tegen de bierkaai heet dat.

  Dus doe geen vergeefse moeite mevrouw Leeflang, en steun de heer Rosaria in zijn strijd tegen de e-cigaret.

 34. Strategisch plan.. dus weer mensen inhuren die een raport schrijven vor 750.000 waarna er niets meer mee gedaan wordt..
  Het is tijd voor actie.. Je weet waat de criminelen wonen! oppakken!