• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

InselAirCURAÇAO – “Insel Air doodt het toerisme van Bonaire. Er zijn toeristen die mij vertellen dat als zij met Insel Air moeten vliegen, ze niet meer naar Bonaire komen.” Aan woord taxichauffeur Aythel Isidora. Hij voelt de gevolgen van de vertragingen en annuleringen in zijn eigen zak.

Insel Air doet al het mogelijke om vertragingen en annuleringen op de route Curaçao en Bonaire tegen te gaan, claimt directeur Edward Heerenveen. Taxichauffeurs vrezen negatieve gevolgen voor het toerisme en passagiers zijn het beu. Ook het Toeristenbureau Bonaire (TCB) merkt de indirecte gevolgen, meldt Caribisch Netwerk.

Tijdsverlies
Passagiers verliezen vele uren voordat zij op hun bestemming zijn. Er zijn ook klachten over de verbinding tussen Aruba en Bonaire. Er moet via Curaçao worden gevlogen. Volgens Isidora wordt de vakantietijd van de toerist korter.

Klachten
Isidora: “Soms moet ik op een passagier wachten. Als hij drie uur later aankomt, moet ik hem weer komen ophalen. Wie vergoedt die drie uur?” Ook taxichauffeur Ricardo Cecilia hoort de klachten. “Ze komen niet op tijd op hun bestemming. Wanneer zij een aansluitende vlucht moeten halen, krijgen zij geen bevredigend antwoord van de vliegmaatschappij.”

Redenen
Heerenveen ontkent de vertragingen niet. “Er waren redenen voor. We konden geen vervangende kisten krijgen.” Vliegtuigen hadden technische problemen en kregen onderhoud. De vluchten moesten weer ingeroosterd worden. Volgens Heerenveen spelen de financiën van Insel Air, die in Venezuela werd vastgehouden, ook een rol.

Bescherming passagier
Passagier Angelo Trapenberg vliegt elke week op maandag en vrijdag tussen Curaçao en Bonaire. “Niemand lijkt verantwoordelijk. De klant blijft met het probleem zitten. Dit is zo sinds er geen concurrentie meer is. Ik kom altijd te laat.” Trapenberg prijst wel het Insel Air-personeel op Bonaire. “Ze doen hun best en proberen te helpen. Maar ze weten niet waar het vliegtuig blijft. Er moeten regels komen om de passagiers die hun tickets kopen te beschermen.”

Capaciteit
Heerenveen hoopt dat binnen twee weken de vertragingen en annuleringen achter de rug zijn. “We krijgen twee fokker-50 extra op de route. In totaal gaan vijf toestellen vliegen. De capaciteit verhoogt met honderd procent en er is weer back-up.”

TCB
Het toerismebureau van Bonaire (TCB) hoort ook dagelijks de klachten van passagiers over vertragingen en annuleringen. Directeur Ethsel Pieternella zegt dat sinds twee vliegmaatschappijen die interinsulair vliegen zijn weggevallen, Insel Air kampt met capaciteitsproblemen. Pieternella: “Er zijn vertragingen en het gebeurt dat je op Curaçao moet overnachten. Niemand wil vijf á zes uur wachten. Het is mij en onze medewerkers ook overkomen.”

Gevolgen
Volgens Pieternella hebben de vertragingen indirecte gevolgen voor het toerisme. Het toerisme is niet afhankelijk van de passagier stroom tussen Curaçao en Bonaire. De meeste toeristen komen op de directe vluchten uit Europa en de Verenigde Staten. “Het aantal passagiers dat is verminderd uit Curaçao zijn voornamelijk lokale mensen die minder reizen door de hoge ticketkosten en te volle vliegtuigen.”

Gebaar
TCB krijgt wel klachten van toeristen die inter-insulair vliegen. Het bureau doet hen dan een geste, zodat zij het eiland niet teleurgesteld verlaten. “We moeten ons realiseren dat de toerist vaak van ver komt. Ze verliezen vakantietijd.”

Overdreven
Spreken over de gevolgen voor het toerisme op Bonaire, vindt Heerenveen overdreven. Het aantal toeristen dat Insel Air vervoert zijn vooral Nederlanders die met de KLM of Arke Fly terugreizen.

Curaçao
Voor wat betreft toeristen die vermoedelijk vast blijven zitten op Curaçao zegt hij: “We hebben nooit passagiers hun bestemming niet laten bereiken op de dag dat ze moeten vliegen. Indien er laat vertragingen zijn, vervoeren we hen toch nog. We leggen de toeristen uit wat het probleem is en over het algemeen is er begrip.” De directeur kan zich niet herinneren of er toeristen zijn die moesten overnachten op Curaçao. “Zelfs áls ze moeten overnachten, betalen we het hotel.”

7 reacties op “Vertragingen Insel Air beïnvloeden toerisme Bonaire”

 1. Waar wordt minister Balborda vandaag gratis naar toegevlogen?

 2. Boneriaanse toeristen vliegen direct naar Bonaire en niet via Curacao. Als Bonaire afhankelijk is van de 10 toeristen die Insel per vlucht van 50 man naar Bonaire brengt is er een groter problem op Bonaire.

  Is men al de noodkreet van Insel vergeten over het geld dat in Venezuela vast zat. De cashflow problemen waarmee het bedrijf kampte. De openstaande rekeningen bij leveranciers. het gevecht met CAP????

  Insel wist drommels goed dat dit zat aan te komen. maar niemand hielp. niemand stak een vinger uit om ze te helepen. De enigen waren de leverancier die hun uitstel van betaling gaven. niet eens de regering deed wat.

  Alle luchtvaart liefhebbers op Curacao weten dat er al maanden een md toestel in de hangar staat en een Fokker 50 toestel waaraan groot onderhoud gedaan wordt. Maar ja als je geen cash hebt kan je ook geen onderdelen kopen om deze grote projecten af te ronden. Het geld dat er is word gebruikt om de vliegende vloot vliegende te houden.

  Met als gevolg dat er geen vervangend vliegtuig is en dan krijg je meer en meer vertragingen.

  Dit wat er nu gebeurd is niks andere dan een gevolg van het niet ontvangen van het geld uit Venezuela.

  Is altidj makkelijk roepen omdat ze de enige zijn doen ze wat ze willen en dat ze niks geven om de passagier. InselAir zat in het zelfde bootje als ALM, DCA, DAE en Tiara Air. Genoodzaakt om te sluiten wegens een tekort aan cashflow!!! maar insel heft het lang genoeg vol kunnen houden om te overleven. Heeft zelf een deal met Venezuela afgedwongen om in ieder geval een groot deel van hun geld te ontvangen.

  Het sleutelwoord is ZELF. want NIEMAND heft ze geholpen om te overleven!

  Nu kan de wederopbouw beginnen. Maar denk niet dat is binnen een maand gedaan is. De gevolgen van de cashflow problemen zullen we nog maanden voelen in de zin van vertragingen en en bij uitval van een vliegtuig, het combineren van de vluchten.

  Wees blij dat ze er nog zijn. want het had veel erger af kunnen lopen als ze net als DAE op hun gat waren blijfen zitten en vingers aan het wijzen waren naar de rest.

  En nu zit iedereen te klagen over InselAir en de delays.Beschuldigen van achterstallig onderhoud en combineren van vluchten. Praat met de mensen i.pv, schelden, en schreeuwen van “het is de zoveelste keer!!!!!!!” en je komt veel meer te weten wat er speelt binnen het bedrijf.

 3. Het is niet alleen op de vluchten naar Bonaire maar ook op die van Miami hebben we zelf meegemaakt zowel de heen als de terug vlucht. Als het idd technische problemen zijn wat naar mijn inziens te vaak voor komt dan duidt dit aan op achterstallig onderhoud waar de maatschappij heel veel geld op kan bezuinigen met alle gevolgen van dien!!!! Als ze zo door gaan dan zal het Insel air net zo vergaan als DAE…..jammer wel
  Ons advies ligt dan ook op het bureau van het management / directie, doe jullie voordeel hiermee.

 4. Ach ja, ik vlieg al jaren niet meer met Curacaose maatschappijen, weet je hoe lekker dat is?

  Heeeeeerlijk!!

 5. Insel Air is een puinhoop geworden en afgegleden naar het niveau van de vroegere “altijd laat maatschappij”. Ik vlieg bijna iedere week op Aruba en het is al 3 maanden kommer en kwel, helaas geen andere keus dan da ALM. Geen twijfel dat dit te maken heeft met het wegvallen van konkurrentie. De airline haalt dan een enorme winst door vluchten die minder vol zijn, te kombineren. De klant is daar behoorlijk de dupe van, maar ja, die kan toch geen kant op!

 6. Insel Air zou eens wat meer geld moeten steken in het voorkomen van mega vertragingen.

  De maatschappij geeft haar geld echter uit aan met eten en drinken overgoten gratis naar nieuwe bestemmingen vliegen van genodigden.

  Zoals onlangs naar La Romana, waar onder andere minister Balborda meevloog en meefeestte.

  Minister Balborda, de belastingbetalers betalen uw riante salaris. Vond u het werkelijk gepast om dit aanbod van Insel Air te accepteren?

 7. Ik had laatste een vlucht met Insel Air van Bonaire via Curacao naar een andere bestemming van Insel Air. Dankzij vertraging kwam ik te laat aan op Curacao en het vliegtuig zou op mij wachten. Niet dus! Insel Air vertelde me datik op de vlucht van de volgene dag kon maar ze zouden niet mijn hotel op Curacao betalen.. Wel kon ik naar Bonaire terugvliegen en morgen weer van Bonaire via Curacao naar bestemming vliegen.
  Insel air begint met nieuwe routes die niet in stand zullen houden (La Romana) maar doen niets aan hun performance. Ook werkt hun klachten service totaal niet!