• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

plasterkCURAÇAO – Het conflict tussen Aruba en Nederland over de begroting duurt nog voort. De antwoorden die minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties gisteren gaf op Kamervragen van D66 en CDA hebben weinig soelaas geboden. Er zijn inmiddels vervolgvragen gesteld.

Intussen vindt SP’er Ronald van Raak het de hoogste tijd voor een nieuw Koninkrijksverband: “Dit is een vechtscheiding”, zegt hij tegenover Caribisch Netwerk.

Aanwijzing
Regeringspartijen VVD en PvdA houden voorlopig vast aan hun standpunten, die vrijdag 11 juli hebben geleid tot een aanwijzing voor Aruba door de Rijksministerraad (RMR). Roelof van Laar (PvdA) is op werkbezoek in Afrika, maar laat schriftelijk weten: “De afgelopen jaren zijn de tekorten en schulden van Aruba sterk opgelopen. Telkens werd er meer uitgegeven dan begroot. De begroting 2014 van Aruba is zes maanden te laat vastgesteld. Bovendien is niet duidelijk of de begroting deugdelijk is. Helaas is het de RMR en de regering van Aruba niet gelukt om het eens te worden over een onafhankelijke toetsing van de begroting. Daarom begrijpt de PvdA het besluit van de RMR om de Gouverneur een aanwijzing te geven”

Doorbraak
Van Laar hoopt daarbij wel dat er snel een doorbraak komt in de huidige situatie tussen de landen: “De PvdA wil dat de begroting zo snel mogelijk getoetst wordt en dat de RMR en de regering van Aruba weer gezamenlijk gaan werken aan een goed toekomstperspectief voor Aruba.”

Vechtscheiding
Ook de SP wil dat er snel iets gebeurt, maar denkt dan eerder aan een nieuw Koninkrijksverband, een idee dat de partij al langer heeft. “Laten we eerlijk zijn, het Koninkrijk zit in een vechtscheiding”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak over de crisissituatie tussen Aruba en Nederland. “De verhouding tussen Nederland en Sint Maarten en Curaçao was al moeilijk, nu ook die met Aruba. Dat komt omdat de taken en verantwoordelijkheden in het Koninkrijk niet helder zijn.”

Lossere banden
Van Raak hoopt daarom dat het plan van SP en VVD voor een Gemenebest-constructie snel weer op tafel komt. “Het is duidelijk dat er geen toekomst zit in de huidige constructie. Er moet een alternatief komen. De landen in het Koninkrijk kunnen verbonden blijven, maar dat moet met lossere banden en geen verantwoordelijkheid van Nederland meer voor de landen. Ik denk dat Nederland dan een stuk relaxter wordt. Misschien moet premier Mike Eman ons plan ook nog eens goed lezen. Een Gemenebest zou beter zijn voor zijn gezondheid.”

Vervolgvragen
D66 en CDA hebben inmiddels vervolgvragen gesteld aan minister Plasterk en premier Mark Rutte, omdat zij de gegeven antwoorden niet voldoende vinden. Gezien de urgentie hopen zij dat deze uiterlijk eind deze week beantwoord worden. De vragen gaan over de mogelijkheid om een mediator in te stellen om de landen dichter bij elkaar te brengen, advies te vragen aan de Raad van State en wat er nu verder gaat gebeuren. Ook willen de partijen weten wat de Nederlandse regering gedaan heeft om het conflict te voorkomen en of aantoonbaar is dat er een akkoord was over een begrotingsonderzoek door het College financieel toezicht.

4 reacties op “Nieuwe Kamervragen over vechtscheiding Aruba-Nederland”

 1. Wie betaald bepaald.
  Sinds 86 hebben wij zelf,de Arubanen, betaald. Dus bepalen wij!!!

 2. Eman heeft gelijk. In ’86 werden geen schulden kwijtgescholden en restschulden met lage rente geherfinancierd. Op 10-10-10 gebeurde dat wel bij Cur. en St. Maarten. Hieraan was de voorwaarde van controle door de CFT commissie verbonden. Die commissie is er dus niet voor Aruba. De Arubaanse schulden zijn overigens niet door NL gefinancierd maar met dure externe financiers. De kortzichtige houding van Plasterk is de zoveelste politieke blunder van deze wetenschapper zonder politiek benul. Eman een goedkope herfinanciering aanbieden onder dezelfde voorwaarde van Curacao, dat zou pas Aruba helpen. De Nederlands / Europese oplossing van bezuinigen, heeft in NL en Europa gigantische schade aangericht met ontelbare faillisementen en miljoenen werklozen. Niet gek, dat Eman een andere route wil voor zijn eiland. Ook Balkenende, die 10-10-10 heeft meegemaakt is deze mening toegedaan.

 3. Aardige tactiek van NL. Ze zijn verantwoordelijk en nemen dus actie, waarna anderen de bal in het doel trappen en de Gemenebest constructie (met eigen paspoprten) weer van stal halen. Dan nog even de Bosmanwet opfrissen en lamgzaam mogen Curacao en Aruba kiezen.
  1. Of gewoon NL inmenging voor lief nemen OF..
  2. Zelf maar zaken regelen, autonoom of in gemenenest.

  Nu nog even zorgen dat Curacao de consensusrijkswetten volledig onjuist en niet-functioneel vindt, dan is er nog een extra reden om de hele zaak op de schop te gooien..

  St. Maarten volledig zelfstandig maken, zodat de Fransen daar gaan ingrijpen.

  Curacao heeft de keus: Onder de knoet van de mafia en aanverwante politici of onder de knoet van NL. Aruba zal het vuiltje wel wegwerken met NL en gaat op de oude voet verder.

 4. Ik wil niet vervelend overkomen aangezien ik de inhoud en motivatie van de begroting niet heb gezien. Zo te lezen zijn er dus toch wel duidelijke aanwijzingen dat het niet acceptabel en verantwoord was wat de heren van Aruba wilden gaan doen.

  Maar hebben we het hier niet over dezelfde Mike Eman die Helmin had aangeboden om aan hem een les in “bestuur in des lands belang” te geven???

  In hongerstaking gaan? Is dat een oplossing dan voor dit probleem om Aruba te helpen?

  Indien de opgestelde begroting van Aruba is afgewezen dan ga je toch opnieuw met jouw eigen experts inventariseren hoe je dit er wél doorheen kunt krijgen. Desnoods hou je het dialoog gaande of vraag je elders voor een 2nd opinion. In hongerstaking gaan komt wel een beetje amateuristisch over voor een politicus.

  Dus voorlopig ziet het er naar uit dat de heren in Nederland Aruba willen behoeden voor rampzalige scenario’s. Daar is dus niets mis mee!

  Lesgeven in bestuur in des lands belang??? Don’t make me laugh now Mike Eman. Get your act together!!