• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

HATOCURAÇAO – Versgeperst.com-verslaggever Pieter Hofmann was een van de omstanders toen onbekenden gisteravond het vuur openden op Hato. Daarbij vielen twee doden en raakten meerdere omstanders gewond. In deze column doet hij zijn verhaal en denkt hij na over de vraag hoe nu verder.

“We vertellen ze niet hoe traag deze airport is”, zegt mijn vriendin grappend als we in de auto zitten om mijn familie – zus, zwager en baby – op te halen. Ik grinnik. Je moet betweterigheid niet prikkelen. Dat is in ons geval overigens geen makamba-eigenschap, maar een familietrek. We hebben gewoon vaak gelijk.

We stellen ons op bij het dranghek en speuren de labels na die de aankomende passagiers aan hun koffer hebben hangen. Eerst een stroom mensen uit Miami. Daarna verschijnen de eerste Duitsers van de vlucht uit Düsseldorf. In hetzelfde toestel zat mijn familie aan boord. Mijn ongeduld slaat om in een blije verwachting. Er volgt eerst nog een scoutinggroep. Guillano Schoop, in het dagelijks leven woordvoerder van het Openbaar Ministerie, loopt langs met een paars scoutingdasje om. Net zo nietsvermoedend als wij.

Dan eist een donderend geraas de aandacht op. Dit is geen pagara, besef ik. Een schietpartij! Geschreeuw, paniek, mensen duiken massaal op de grond. Mijn geliefde en ik verschuilen ons achter een van de pilaren. We staan, hurken en zitten daar met zijn vijven. Verwarring. Het geluid houdt even op en ik kijk even om me heen. Aan weerskanten zitten er ook groepjes achter andere pilaren. Beide groepjes omstanders bestaan uit ten minste een vrouw met een bebloed been. Ze huilen. Misschien uit paniek, misschien van de pijn. Dan begint het tweede salvo, dat secondenlang aanhoudt. We drukken ons zo dicht mogelijk tegen de pilaar aan. Niet iedereen komt er zo gelukkig vanaf. Enkele meters voor de rij pilaren ligt een man op de grond die ook iemand kwam afhalen. Hij bloedt en heeft pijn, maar is wel aanspreekbaar. Hij lijkt geraakt te zijn in zijn lies.

‘Zullen we naar binnen gaan?’ zegt iemand. Niemand antwoordt, iedereen rent naar binnen. We worden nergens tegengehouden of teruggestuurd. Bij de bagageband staat de familie op hun koffers te wachten. Mijn zwager zag de beveiliging naar binnen rennen maar heeft geen idee wat er precies gebeurde. Dat geldt ook voor de douanebeambte die mijn vriendin opvangt. Hij reageert laconiek. “Doe rustig joh, ga zitten op die stoel daar”. Het besef is er nog niet. We gaan zitten en praten met andere ooggetuigen. Een vrouw vertelt dat ze achter het slachtoffer in de rij stond. Ze verloor hem uit het oog omdat de douane haar sommeerde haar koffer open te maken. Haar dochter is ongedeerd, maar duidelijk over haar toeren. Nu pas zie ik dat de gewonden zijn binnengedragen. Hier en daar liggen er bloedsporen op de grond. Als we van de grootste schrik zijn bekomen, gaan we in de rij staan met mijn familie. Inmiddels is buiten alles afgezet met linten, maar niemand die ons staande houdt of ondervraagt.

We lopen naar de auto. Ik neem mijn acht maanden oude neefje in mijn armen. De dreumes kirt en lacht. Alle verschrikkingen zijn langs hem heen gegaan. Het contrast met het vliegveld kon niet groter zijn. Ergens word ik overvallen door schaamte. Ik moet mijn zus uitleggen dat dit normaliter nooit gebeurt. Niet hier tenminste. Liquidaties, dat is iets voor parkeerplaatsen, verlaten stranden en achterstandswijken. Ik voel me net een baas van een valse rottweiler die zegt ‘hij doet niks hoor!’, om vervolgens semi-verbaasd toe te kijken hoe die brave Wodan een hap neemt uit de broek van een peuter. Hun vakantie moet nog beginnen, bedenk ik me. Dat geldt ook voor de massa’s overzee die later dit nieuws zullen vernemen. Zouden zij nog overwegen om hier naartoe te komen?

Voor het eerst ben ik bang. Natuurlijk, overal gebeurt wel eens wat. Maar wie nu nog zijn eerste zin begint met ‘In Nederland…’ ontkent de geweldsspiraal waarin het eiland gevangen zit. De onderwereld is een vrijstaat geworden binnen onze samenleving. Ze hebben een eigen wetgeving, eigen wetshandhaving en aanvankelijk hadden ze hun eigen domein. Maar dat grondgebied is nu verplaatst naar publieke gelegenheden, zoals de moord op Helmin Wiels op het strand bij Marie Pampoen al aangaf. Wie een dergelijke actie onderneemt op een vliegveld, waant zich bijkans onaantastbaar – en is dat misschien ook wel.

Nos mes por (we kunnen het zelf), hoorde je de afgelopen jaren. Als dat zo is, dan zouden er toch preventieve maatregelen genomen moeten zijn of iets van een noodplan in werking moeten treden bij calamiteiten. Dat was niet zo. Ik kon ongehinderd de aankomsthal in lopen, me zonder paspoort langs de douane begeven  en ben niet ondervraagd. Dan ben je niet voorbereid. Laten we allereerst afstappen dat om hulp vragen iets zou zijn om je voor te schamen. Voor veiligheid moeten we wel aankloppen bij Nederland. Gewoon omdat het (niet anders) kan. Wat is het probleem?

Persoonlijk denk ik ook dat we in een andere richting over de grens moeten kijken bij het ‘schoonvegen’ van het eiland. In Brazilië gebeurt het regelmatig dat de sloppenwijken, waar drugsbendes de dienst uitmaken op elk niveau van bestuur, ondersteboven gelopen worden door zwaarbewapende elitetroepen. Als er hoog bezoek komt, of een WK of Olympische Spelen lopen deze commando’s warm. Zelfs de drugskartels zijn bang voor hen. Gevraagd naar de inzet van de elitetroepen zei de toenmalige Braziliaanse president Lula da Silva dat hij het te gek voor woorden vond dat een dergelijke one-percent nation zijn wil kon opleggen aan de overige 99. De gebeurtenissen gisteravond duiden erop dat een vergelijkbare minderheid eenzelfde machtspositie inneemt – en dat is niet voor het eerst.

Natuurlijk hebben dit soort paardenmiddelen maar een tijdelijk effect en zijn er genoeg juridisch-principiële bezwaren tegen dergelijke operaties in te brengen. Maar als bendeleden het vuur openen in het bijzijn van zojuist gearriveerde toeristen is de maat overvol. Dan moet er actie ondernomen worden die verder gaat dan cyberactivisme en stille tochten. Dan is het tijd voor operatie SOS Kòrsou, uitgevoerd door elite-eenheden. Een dergelijke ‘schoonmaak’ is namelijk beter af in handen van mensen die geen eigen agenda hebben op het eiland. Toch maar naar Nederland kijken dus, want we kunnen het NIET zelf. Laat het gezegd zijn.

21 reacties op “SOS Kòrsou”

 1. het moet nog gebeuren in een winkelcentrum als in alphen aan de rijn , of op een school in u.s.a . of een treinstation in engeland

 2. Heerlijk betoog Edgar. Kan me vinden in je argumenten! Hier op Curacao moet de overheid idd met onconventionele acties de (drugs) bendes aanpakken. Uitkammen van huizen/wijken. Verdachte figuren preventief fouilleren. Het helpt allemaal. Vraag blijft alleen of de huidige ministers genoeg balls hebben.

 3. @ Jan,

  Hou toch aub op met dat politiek correcte gel*l.
  Het heeft te maken met armoede, met gebrek aan scholing etc.

  We praten hier over 2 maatschappijen die parallel langs elkaar leven. Jij praat nog altijd over 1 maatschappij waarbij sommigen een misstap maken.
  Eind jaren 80 heb ik reeds aangegeven dat, wanneer je de toekomst van Curacao zou willen zien, je alleen maar naar de omliggende landen zou hoeven te kijken en………..ik heb gewoon gelijk gehad.
  Niet omdat ik mezelf voor de borst wil slaan, maar omdat ik gewoon logisch en zonder voorbehoud na kan denken. Ik denk niet in politiek correcte statements en ik geloof ook niet in sprookjes.
  Wanneer een crimineel een kind krijg dan heb ik niet het idee dat deze crimineel die kinderen gaat opvoeden als voorbeeldige burgers. Wanneer je dat wel gelooft dan is alle hoop verloren, spijt me zeer.

  Wanneer criminele kinderen, geboren uit criminele ouders, ZELF kinderen gaan krijgen dan wordt het nog een graadje erger. Zo’n kind krijgt op geen enkele wijze een normale opvoeding, waarbij het bijbrengen van normen en waarden, scholing etc centraal staan. Het enige wat zo’n kind ziet en meemaakt is dat verkeerd gedrag volledig normaal is. Oftewel voor zo’n kind is het normale leven juist volstrekt abnormaal. En dat is dus precies wat we nu zien.
  Het idee dat je dit soort jeugd, volwassenen kunt omturnen tot voorbeeldige burgers is geloven in een spontane bekering tot diep gelovige katholieken of moslims van atheïsten. Dat gaat niet gebeuren, dat is wishful thinking.
  Veel van de jeugd van tegenwoordig gelooft totaal niet in een werkzaam bestaan, daar verdien je immers geen geld mee. Zij gaan voor het snelle geld en voor het grote geld. Dat geven ze ook grif toe, kijk maar even naar de vele documentaires en studies die gemaakt zijn over dit onderwerp.

  Waar we dus op Curacao mee te maken hebben zijn een immense groep die in een eigen, parallelle maatschappij leven. Zij maken gebruik van dezelfde infrastructuur, maar voor de rest hebben zij weinig met ons op. Zij zien ons als leverancier voor snel geld (overvallen) en bij het afhandelen van hun zaken zijn ze totaal niet geinteresseerd in onze belevingswereld.

  Wanneer je dit weet MOET je je aanpassen aan hun gedrag. Proberen met onze ethiek en moraal deze situatie op te lossen zal op niets uitdraaien. Een goed voorbeeld hiervan is de Amerikaanse inmenging in Vietnam en Irak. In beide gevallen meende Amerika een conventionele oorlog te kunnen voeren, terwijl de tegenstander een ON-conventionele oorlog (lees: andere normen en waarden) aan het voeren was. In beide gevallen heeft de VS dus verloren.
  Wil je deze ‘oorlog’ tegen de criminaliteit op Curacao in je voordeel beslissen dan zul je je moeten verlagen tot het niveau van de criminelen. Je kunt je kop in het zand steken en aangeven dat de rechtsstaat daarbij verloren gaat………………geloof me, die gaat anders toch wel verloren. Dat kunnen we zien in Venezuela, Trinidad, Brazilië en ga zo maar door. Criminelen hebben daar het gewone leven volledig overgenomen. Pas wanneer de rechtsstaat onconventioneel gaat (zoals bv in de favela’s in Rio) hebben ze enig succes. Alleen horen ze die nieuwe situatie dan voor de komende 20 jaar vol te houden, doch veelal hebben ze het na een paar jaar wel gezien en komen de criminelen terug.

  Het probleem van criminaliteit op Curacao is veel complexer dan alleen wat armoede en gebrek aan scholing.
  Criminelen zijn niet arm en in scholing zijn ze niet geinteresseerd.
  Erken nu eerst dat je het probleem niet begrijpt en dat je daarom ook nooit met de juiste oplossing zult komen. Mocht je ooit de oplossing verzinnen dan moet je daar voor de volle 100 % achter staan en niet terugvallen in politiek correct gedrag.

 4. Dit vind ik een duidelijke actie van een echte “yui di Korsouw”

  Kijk hoever de criminelen zijn gegaan op het eiland, en hoever ze doortrappen want er is gewoon weinig om hun te stoppen.

  Ongeveer 20 jaar geleden toen er soortgelijke toestanden plaatsvonden (in minder mate) had de regering van toen maatregelen genomen en iedereen op de been zette met een team die “RASPA” heette. Verder hebben ze ook een de VKC ingezet en hebben ze de vloeren geveegd met de tuig.

  Nu is het veel erger en de regering is alleen maar bezig kruimels en “kaska di pinda” situaties. Ik weet 100% zeker dat wij op Curaçao genoeg polities hebben die de lef hebben om de tuig aan te pakken maar mogen niet. Stel je nouw eens voor, de tuig komt zwaar bewapend en schieten meteen en de politie, als die vuur teruggeeft dan moet ‘ie een hoop onzin horen en loopt zelfs (volgens mijn bevindingen) de risico om een week of twee op het kantoor te zitten of thuis.

  Heb je een vuurwapen dan moet het normaal worden dat de politie geen vragen gaat stellen maar je meteen kapot schiet als je de wapen niet neergooit. Ben je opgepakt met een vuurwapen, hoor je een vaste aantal jaren achter de tralies te gaan.

  Dit is allang te erg voor woorden geworden en wij wonen in een land waar niemand meer daadwerkelijk vrij is.

  Minister van Justitie is gewoon een flinke kletskous maar heeft geen ballen. GO HOME!!

 5. Navarro bai kas !, Asjes bai kas! Wij hebben geen zacht gekookte eitjes nodig, maar bestuurders met BALLEN !

 6. AIR-Berlin naar Curaçao: scheint mir doch onder de streep keen goede business voor Deutschland.
  toeristen die naar Curaçao kommen werden al vanaf het verlassen van het aankomstgebäude bedreicht,vlüchten terug naar Düsseldorf zitten voll mit (drugs-)Krimineler die Schiphol meiden wegen de 100% kontrole.De gevangnis zit daar voll mit dese Leute. Dat kostet de Deutschei Bürger een menge Gelt. Waarom gat Air Berlin met deze vluchten weiter?
  Sijn diese vluchten allein rentabel door “sponsering” uit düstere hoek?
  (verstehen Sie was ich meine?).

 7. Goed geschreven. Chapeau. Fijn dat jullie ok zijn. En met jullie vele anderen. Ik hoop dat we hulp krijgen en dat de VS en Europa meehelpen. Nos mes por hoeft niet te beteken nos mester hasiele nos so. Dit moet huntu ku yudansa. Dan maar op ” veilige” plekken extra beveiligd. Waar kan je als bevolking terecht met kritische opmerkingen. Wat is t calamiteiten plan.

 8. Oloshi a bata dies dos ora. De criminelen hebben nu de macht op Curacao. Alle schaamte voorbij, bepalen zij nu wat war, wanneer en hoe. Willen wij in de nabije toekomst rustig kunnen leven op nos dushi Corsow dan moet er gehandeld worden. NL heeft ook geschikte militaire onderdelen en SWAT teams. Zoals ze op de motorclubs jagen kunnen ze heir ook hun gang gaan. Binnen een jaar moet er toch verandering geboekt kunnen worden. Desnoods met avondklokken. Alle medewerkers van Coast Guard, politie en dergelijke moeten diepgaand gescreend worden. rij je in een auto van 100.000 terwijl je een modaal inkomen heb, wegwezen. Een minister president die geen ballen heeft om op te treden zegt aan mij genoeg. Of hij is doodsbang of …… Het is over duidelijk, nos mes NO por. Ta basta awor.

 9. Belfast Child (weet je eigenlijk wel waar Belfast ligt ?), wij zijn niet eens in staat om onze gevangenis schoon (drugs/wapen vrij) te houden. Als jij zo’n crimefighter, met van die heldere ideën bent, vraag ik mij toch af waarom jij in Nederland zit en ons hier laat uitmoorden ?

 10. Hoe is het mogelijk dat die No limit Soldiers niet op de Black List staan , of hanteert de CAP die niet.

  En hoe kwamen ze in Dusseldorf weg, is er geen contact Schiphol/Dusseldorf.

  Het is ongelooflijk en Nederland is zo druk met terroristen, nou in mijn ogen is dit drugs terrorisme

 11. “mijn zwager zag de beveiliging naar binnen rennen”
  Nou vráág ik je……..

  Geschokt , dat ben ik , geschokt , dat zijn we allemaal!

  En wáár is onze ilustere MP???? In de schoonheids salon, of bij de zeilmaker voor een nieuw jasje??Hij moet naar de gewonden en ze een eersteklas verblijf aanbieden + een eerste klas terugreis!!!!

 12. Geweldige luchthavenbeveiliging die als eerste de benen neemt naar een veilige plek de rest van de mensen aan hun lot overlatend. Wat is er gebeurt met die stoere geuniformeerde jongens en meisjes die met een gigantisch pistool rondlopen wiens enige functie schijnt te zijn het afsnauwen van gebruikers van de parkeerplaats en bezoekers van de terminal. Nu blijkt dus dat deze lui er enkel zijn voor hun salaris, hun eigen beveiliging en het pronken met hun nep garde uniform en machtige blaffer. Helaas doen de voortekenen vermoeden dat we slechts het begin van een geweldsexplosie zien welke onze goedbetaalde justitie en allerhande incapabele beveiligingsdiensten geen raad mee weten.

 13. Vaak wordt er gezegd, ofwel ik bezig dat altijd in soortgelijke gevallen, dat je om in de problemen terecht te komen:
  a. Jezelf op probleem oorden moet bevinden;
  b. met probleem personen omgang moet hebben.
  Het komt geen moment in mij op om te denken, dat een internationaal luchthaven een probleem oord is en je daar aanwezig zijnde, rekening moet houden met de aanwezigheid van probleem personen. Gezien het gebeurde van gisteren moet ik dat nu wel gaan denken, althans, zolang er geen degelijke bescherming van werknemers en meer belangrijk, reizigers van alle slag, gevaar loopt. Het gebeurde is serieuzer dan men denkt. Dat van gisteren schaart de luchthaven onder de onveilige oorden waar je als gast, toerist, en dergelijken voorzichtig moet zijn. Jammer….

 14. Denk niet dat we naar Nederland moeten kijken gewoon omdat ze daar ook veel te lief zijn. Haal die elitegroepen uit Brazilie hier heen, die zullen meer ontzag uitstralen dan wat makamba’s.

 15. De kennis in Nederland is er zeker wel, alleen moet het wel aangenomen worden. Helaas is het eiland te klein om het zelf op te pakken. Er is teveel verwevenheid tussen criminelen en de handhavers. Enige mogelijkheid zal zijn om de hulp van Nederland te vragen en bekwame (onafhankelijke) mensen te laten overkomen om de zaken aan te pakken in samenwerking met de lokale politie.

  Enige jaren geleden was er een goede samenwerking tussen de Nederlandse politie en die van Curacao (Atrakoteam behaalde zeer goede resultaten). Helaas wil de regering van curacao het graag zelf doen terwijl de kennis, kunde en kwaliteit er niet voldoende is. In Nederland staan er agenten te springen om bij te kunnen staan maar helaas worden die van alle kanten tegen gewerkt. Erg jammer.

 16. Cureye, Gangs in de USA doen ook hun ding.. Police doet niets.. Gangs uit Mexico smokkelen mensen en drugs zonder problemen naar de USA.
  Enige wat je kan en moet doen is bepaalde wijken afsluiten en daarna huis na huis uitkammen. Is wel bekend in welke wijken je moet beginnen maar goed je moet als MInister van Justitie en politie wel de ballen hebben om zoiets te doen.

 17. Zijn razzia’s wel het juiste antwoord? Is dat niet het symptoon bestrijden?
  Het lijkt mij beter om de bron aan te pakken.
  Mijns inziens is de bron armoede. De armen worden armer, de rijken rijker. Onderwijs is weggelegd voor de rijken, de armen zijn verplicht om van school te gaan om te gaan werken. Werken? Als er werk is. En als er geen werk is, staat daar de criminele organisatie klaar om deze persoon wel van werk te voorzien.
  De regering moet snel komen met plannen om armoede tegen te gaan, om onderwijs aantrekkelijker (cq verplicht) te maken én om de economie te verbeteren.
  De regering en het parlement moet stoppen hun zakken of die van familie, vrienden en kennissen te vullen. De regering en het parlement moet beginnen om het beste te gaan doen voor het land Curacao.
  Ligt de verantwoordelijkheid alleen bij de regering en het parlement? Nee! Al vaker heb ik geschreven dat het tijd is dat de bevolking van Curacao van zich laat horen, dat ze het niet mee pikken, dat zij zich gaan organiseren en in opstand komen tegen zakkenvullers en criminelen.
  Curacao, wordt wakker. Welke vliegmaatschappij wilt nu nog vliegen op Hato om toeristen te brengen? Als ik Air Berlin was, zou ik eerst met Curacao om de tafel gaan zitten om mijn klanten van (een vorm van) veiligheid te voorzien. KLM en ArkeFly zullen hetzelfde gaan doen.
  Is dit een incident? Nee, absoluut niet. Curacao… U raakt verrot!

 18. Goed stuk. Er is niet veel erger dan omwille van misplaatste trots ten onder te gaan.

 19. Goed gezegd…

 20. Nederland? Hoeveel expertise heeft die met gang-related violence gebaseerd op Americaanse gangs?
  We hebben experise nodig uit de V.S. Gang units van b.v L.A… NL polder aanpak? Don’t think so.

 21. Allereerst Pieter, blij dat jij en je familie er goed van af gekomen zijn. De schrik zal er wel goed inzitten.
  Ten tweede, wat onzettend fijn te lezen dat de security al naar binnen was gerend. Mensen aan hun lot overlatend.
  Als er nu niets gebeurd aan het terreur dat langzamerhand het eiland in een wurggreep heeft genomen dan kunnen we het wel vergeten. Tijd voor een nieuw (politiek) era.