• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

aruba vlagCURAÇAO – “Je kunt pas ingrijpen als door de begroting sprake is van een structureel onaanvaardbare situatie die tot acuut gevaar leidt”. Dat zegt Arjen van Rijn, bijzonder hoogleraar staatsrecht van de Universiteit van Curaçao. Hij sprak met Caribisch Netwerk over het ingrijpen van de Nederlandse regering op Aruba. 

“Dat is niet het geval. Integendeel”, verklaart Van Rijn.

Advies
Van Rijn adviseerde de Arubaanse regering begin juli over het ingrijpen van Nederland, waarbij hij hen antwoord gaf op vragen over de bevoegdheden van de Gouverneur van Aruba. Hij concludeerde hierin verder onder meer dat de gouverneur geen zelfstandige bevoegdheid heeft om een door de Staten goedgekeurde begroting te weigeren.

Persconferentie
Van Rijn woonde maandag de persconferentie bij die premier Mike Eman en zijn kabinet gaven voor de Nederlandse pers via een videoverbinding. Aanleiding hiervoor is de hongerstaking van de premier sinds vrijdag.

Luister ook naar de persconferentie van Mike Eman.

4 reacties op “‘Geen structureel onaanvaardbare situatie op Aruba’”

 1. De Nederlandse / Europese oplossing (3% regel) blijkt helemaal geen oplossing te zijn. Binnen enkele jaren zijn er in Nederland honderdduizenden werklozen bijgekomen en vele faillisementen uitgesproken. Over heel Europa is de ramp vele malen groter.
  Ruttes ambitie voor een goede naam en een mooie baan in Europa is funest in deze.
  Overigens zijn de Arubaanse schulden niet bij Nederland geplaatst. Men betaalt de hoofdprijs bij externe financiers. De restschuld van Curacao werd door Nederland overgenomen tegen een rente van gemiddeld 2,5% inclusief toezicht van de CFT commissie. Dat is in 1986 met Aruba niet gebeurd. Als Nederland Aruba echt wil helpen, bieden ze Eman ook zo’n vriendelijke renteregeling aan. Dan heeft Nederland pas recht van spreken.

 2. Nederland is een onafhankelijk land en lid van de Europese Unie. Als lid van de Europese Unie dient Nederland zich aan allerlei regels te houden waaronder die ten aanzien van de rijksbegroting, en dat doet men ook. Als men het ergens niet mee eens is dan wordt dat besproken volgens de van toepassing zijnde protocollen.

  Aruba is onderdeel van het Koninkrijk en dient zich derhalve te houden aan de van toepassing zijnde afspraken. Daar heeft men toen er andere alternatieven waren, -> onafhankelijkheid, bewust voor gekozen. Als men daar nu niet meer mee kan leven dan kan men alsnog de weg naar onafhankelijkheid kiezen. Het is bekend hoe Rutte daar over denkt, “Een telefoontje is genoeg”. Als je bij de club wil horen hou je je aan de regels en als je dat niet wilt dan zeg je je lidmaatschap op, simpel!
  Het gesprek aangaan als een volwassene met een verantwoordelijke positie, daar kiest mijnheer Eman echter niet voor. Hij wil graag populair zijn en met geld blijven strooien dat er niet is. Nu stelt hij zich aan als een verwend kind. Ik zou mij schamen als ik Arubaan was, maar blijkbaar vindt men het daar wel stoer wat Eman doet.

  Werkelijk, waarom wil Nederland nog steeds vasthouden aan dit soort gemeenschappen die het over één ding eens zijn, Ze hebben een hekel aan Nederland en de Nederlanders.

 3. Als er acuut gevaar is ben je dus te laat. Typische logica!

 4. Heeft iemand die STAATSRECHT heeft gestudeerd ook al zicht of een financieel tekort al dan niet structureel onaanvaardbaar is? Het is dan inderdaad een bijzonderE hoogleraar. Het is maar goed dat zijn mening er niet toe doet bij de financieel experts die er wel voor doorgeleerd hebben. Het blijkt maar weer eens in dit leven:wiens brood men eet …..