• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ronald PlasterkCURAÇAO – Het hoog opgelopen conflict tussen Nederland en Aruba over de financiële situatie van het land is door de Arubaanse regering zelf veroorzaakt. Aruba heeft meerdere keren afspraken geschonden of niet nagekomen. Dat antwoordt minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) op vragen van CDA en D66.

Mede namens premier Mark Rutte (VVD) geeft Plasterk in de Kamerbrief een uitgebreid feitenrelaas van de stappen die Nederland het afgelopen jaar nam. Uit het relaas blijkt dat Aruba meerdere keren is gewezen op de zorgwekkende toestand van de overheidsfinanciën. Sinds maart vorig jaar zijn daar verscheidene afspraken over gemaakt. Aruba negeerde of overtrad die afspraken en heeft er ook een ‘eenzijdig’ opgezegd.

Onderzoek
Volgens Plasterk heeft dat er uiteindelijk toe geleid dat de rijksministerraad de gouverneur van Aruba Fredis Refunjol vrijdag de opdracht gaf de begroting van het land voor het komende jaar vooralsnog niet goed te keuren. Een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland moet eerst zijn afgerond. Volgens de Arubaanse regering is dat besluit onrechtmatig, maar volgens Plasterk staat de rijksministerraad volkomen in zijn recht.

Hongerstaking
Oppositiepartijen CDA en D66 wilden van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking vanwege het onderzoek naar de financiële situatie van het eiland. Eman zei gisteren bereid te zijn de hongerstaking door te zetten tot de dood, in een poging om zeggenschap te houden over de eigen begroting.

Overheidsschuld
Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. Ook het begrotingstekort is met ongeveer zes procent hoog te noemen. Volgens Plasterk moeten daarom zo snel mogelijk maatregelen worden getroffen.

© Novum

www.versgeperst.com