• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Zo heeft een actiegroep van UoC-studenten een aantal vragen aan rector magnificus Francis de Lanoy. Over communicatie. En het collegegeld.

Geachte meneer De Lanoy,

Jammer genoeg hebben wij via de pers vernomen dat de collegegeld van de University of Curaçao verhoogd is per 11 juli. Naar aanleiding hiervan is de groep Grupo di Akshon University of Curaçao door studenten opgericht. Pas later ontvingen wij als studenten een email waarin bekend werd gemaakt dat de collegegeld verhoogd is. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen schrijven wij deze brief waarin wij een paar vragen stellen. Graag willen wij antwoord op deze vragen.

Ten eerste willen wij graag weten waarom de studenten pas te weten komen dat de collegegeld is verhoogd nadat de hertentamen van bepaalde faculteiten voorbij zijn, wanneer de meeste studenten niet meer op de UoC aanwezig zijn en een maand voordat de colleges weer beginnen. Wij vinden het opvallend dat in de brief staat, dat deze beslissing op 26 maart is genomen, terwijl wij het pas drie maanden daarna moeten vernemen in de media.

Verder willen wij weten of er rekening is gehouden met de complicaties die zich voordoen bij de studenten die studiefinanciering ontvangen. Door deze verhoging zal de oude beurs voor meesten tekort komen. Daarnaast is het voor anderen die in het verleden geen studiebeurs ontvingen, niet meer mogelijk om nu wel een studiebeurs aan te vragen, gezien de aanvraag periode al voorbij is. Ook is het inschrijfgeld met 200 gulden gestegen tot 545. Dus moet een student vóór 15 augustus 2014 dit bedrag zelf betalen, om te garanderen dat ze hun studiefinanciering voor de rest van het jaar ontvangen.

Ook willen wij beter begrijpen waarvoor deze collegegeld verhoging nodig is. In het Algemeen Dagblad van 12 juli geeft u aan dat er sprake is van achterstallige onderhoud op de UoC. Deze uitlating is voor ons heel erg vaag en onduidelijk. Graag willen wij concreet weten waar dit geld aan besteed zal worden. Behalve onderhoud zijn er andere concrete voorbeelden die ter verbetering voor de studenten noodzakelijk zijn.

Wij zullen ons uiterste best doen om alle studenten die momenteel op het eiland zijn op te roepen om naar de informatiesessie te komen zodat u dan ook op de boven gestelde vragen een antwoord kan geven. Weer willen wij duidelijk stellen dat wij deze situatie op een professionele, passieve en diplomatische wijze willen aanpakken.

Afwachtend op de informatiesessie op woensdag 16 juli 17.30 uur verblijven wij,

Hoogachtend,
Grupo di Akshon University of Curaçao

6 reacties op “Ingezonden: Open brief aan UoC-rector magnificus”

 1. Waar ik woon (in Almelo) neemt men liever iemand in dienst van een Nederlandse MBO school dan van de Curacaose UNA.

  Heeft te maken met het lage niveau van de UNA maar ook met het gebrekkige Nederlands van de studenten daar. Dat laaste kan je hen, niet hun moedertaal, niet kwalijk nemen.

 2. Beste studenten:pas op met komma’s strooien.Vele komma’s in de brief zijn overbodig.
  Een bekend euvel.

 3. Zucht…..Dutch 101. I rest my case.

 4. Ga lekker parlementariër worden met dit soort vragen, daar ben je toch geen student voor om je zo als makke schapen te laten scheren. Geeft maar weer aan dat er aan kritische meningsvorming nog steeds niet veel aandacht wordt besteed op onze nationale mbo.

 5. Beste studenten, lees jullie eigen brief nog een keer in verband met de nodige spelfouten.
  Zoals o.a HET collegegeld. Verder veel succes !

 6. Het is inderdaad een veel te late kennisgeving aan de studenten.

  Aan de andere kant, ik denk dat het collegegeld van de UNA veel lager is dan wat internationaal gebruikelijk is.

  Daar staat dan weer tegenover dat je de UNA absoluut niet van HBO niveau kunt vinden. Een HBO diploma van de UNA staat dan ook in veel lager aanzien dan een HBO diploma behaald in Nederland.