• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

aruba vlagCURAÇAO – Aruba dreigt met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen om de landsbegroting van het eiland te tekenen. Premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is, wil zo een einde maken aan de ‘geregisseerde dwaling van de rijksministerraad’, schrijft hij in een verklaring.

Eman vreest dat Aruba door de ontstane situatie straks geen betalingen meer kan verrichten. Ook salarissen en uitkeringen komen in gevaar, zegt hij. “Er dreigen dus op korte termijn voor Aruba verstrekkende negatieve economische effecten, en ook directe ernstige gevolgen voor veel huishoudens”, aldus Eman.

Rijksministerraad
De rijksministerraad besloot vorige week om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting nog niet te tekenen vanwege de toestand van de overheidsfinanciën. Een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland moet eerst zijn afgerond. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de Arubaanse regering inmiddels adviezen van het Internationaal Monetair Fonds heeft opgevolgd. Zo heeft het eiland een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen. “Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen”, zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag. “Als je voor de komende jaren nog steeds elk jaar een tekort begroot dan zit je in een zone waarin je niet moet willen zitten.”

‘Onrechtmatig’
Eman liet eerder al weten het besluit van de rijksministerraad, waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten, onrechtmatig te vinden. Hij besloot daarop om in hongerstaking te gaan. Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman vanmiddag op een persconferentie in Den Haag toe. Plasterk liet al weten dat de Rijksministerraad volkomen in haar recht staat bij deze beslissing.

Oppositie
Oppositiepartijen CDA en D66 willen van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. De partijen hebben vandaag Kamervragen gesteld over de kwestie. D66-Kamerlid Wassila Hachchi noemt het geen goede ontwikkeling voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk. “Het kabinet moet zo spoedig mogelijk helderheid geven of er sprake is van onrechtmatige beslissingen van de rijksministerraad.” CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt aan ‘een gezamenlijke oplossing’.

© Novum

1 reactie op “Aruba dreigt met juridische stappen om begroting”

  1. Het is maar een miljoentje. Elk land hheft zijn tekorten zelf Vader Holland.