• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Geld ontvangenCURAÇAO – In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de inflatie op de BES-eilandne aanzienlijk. Na extreem hoge inflatie in 2011, daalde vanaf die 2012 weer. Nu stijgen de prijzen echter opnieuw erg hard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op Bonaire lagen de prijzen in het tweede kwartaal gemiddeld 2,2 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2013. Op Sint-Eustatius was dat 2,9 procent en op Saba 2,0 procent. Op zowel Bonaire als Sint Eustatius lag de oorzaak vooral bij de voedselprijzen, op Saba nam de inflatie vooral toe door hogere prijzen in de horeca.

Bonaire
In het eerste kwartaal van dit jaar waren consumenten op Bonaire nog 1,3 procent duurder uit waren dan een jaar eerder. Naast voedsel werden ook kleding, vervoer en verzendkosten duurder. Elektriciteit werd goedkoper en drukte de inflatie.

Statia
Op Sint-Eustatius steeg de inflatie naar 2,9 procent en is daarmee de hoogste van Caribisch Nederland. In het eerste kwartaal van 2014 was de inflatie nog 2,5 procent. De prijsstijgingen werden vooral veroorzaakt door duurdere voedingsmiddelen en dan met name brood. Duurdere benzine en vliegtickets droegen ook bij aan de toename van de inflatie. De prijsontwikkeling van elektriciteit had een verlagend effect op de inflatie van Sint Eustatius.

Saba
De inflatie op Saba steeg van 1,4 procent in het eerste kwartaal naar 2,0 procent in het tweede kwartaal. De inflatie op Saba nam vooral toe door hogere prijzen in de horeca. Duurdere toiletartikelen waren medebepalend voor de inflatietoename. Ook op Saba werd elektriciteit iets goedkoper en drukte de inflatie.

www.versgeperst.com