• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

LichtCURAÇAO – Milieuorganisatie Green Force is ontevreden over het handelen van de overheid. Begin 2011 heeft de organisatie een verzoek ingediend om een verbod op de import van gloei- en spaarlampen in te voeren. Drie jaar later krijgen ze nog steeds geen gehoor.

“We zijn nu al drie jaar verder en nog steeds zijn gloei- en spaarlampen vrij te kopen”, zegt Timo Brouwer van Green Force. Volgens Brouwer zijn gloeilampen niet meer van deze tijd. “Ze verbruiken veel stroom en passen dus niet in een duurzaam milieu.” Aangezien Curaçao voornamelijk energie produceert uit vervuilende oliederivaten (minstens 70 procent), zou er meer energie bespaard moeten worden”, aldus Brouwer. Green Force doet daarom wederom een oproep aan het ministerie van Milieu en Gezondheid om dergelijke milieuwetgeving in te voeren.

Spaarlampen
De organisatie zet zich ook in voor een verbod op spaarlampen. “Spaarlampen bevatten kwik. Curaçao kent geen chemisch afvalbeleid dus eindigen deze spaarlampen op de vuilnisbelt of erger nog in iemand zijn tuin of in de mondi. Brouwer maakt zich daarnaast ook zorgen over de gezondheidsrisico’s. “Kwik kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hetzij door direct contact of door inname via de voedselketen, zoals bijvoorbeeld het eten van lokaal gevangen vis.”

Boycot
Brouwer roept het volk op om in actie te komen. “We moeten onze krachten bundelen en geen spaarlampen meer kopen. Als de private sector en de politiek hier niets aan doen, dan is het aan de consument om dit product te boycotten.” De organisatie hoopt ook dat er steun komt vanuit de (import)branche. “We zouden graag zien dat grote handelsketens dit soort producten simpelweg niet meer importeren en aanbieden.”

LED-lampen
LED-lampen zijn sterk in prijs verlaagd en zijn soms verkrijgbaar voor nog geen tien gulden, meldt de milieu-organisatie. “Dit is een zeer positieve ontwikkeling en er is geen excuus meer om niet over te stappen op LED.” Brouwer woont zelf in een eco-huis, waarin hij gebruik maakt van LED-lampen. “Het is dus mogelijk. Het bespaart energie en geld, ze gaan veel langer mee dan gloei- of spaarlampen en je helpt ook nog eens het milieu. Wat wil je nog meer?”

5 reacties op “Green Force: Boycot gloei- en spaarlampen”

 1. Beste choller chulo.
  Heb nu 1,5 jaar ledlampen van 88light. Zijn niet goedkoop maar dan heb je wat. Branden prima 5 watt warm white echt heel mooi. Ze geven niet zomaar 10 jaar garantie. Ze zitten niet alleen hier maar over de hele wereld,dus ook in de zeer warme klimaatlanden. Jouw stelling gaat dus mooi niet op. Kwaliteits verschil daar zit het hem in op dit eiland. Kijk eens wat er bij de bouwmarkten en supermarkten ligt, allemaal goedkope troep. Straks is er alleen nog maar led omdat de cfl spaarlampen van de markt gaan vanwege de schadelijke effecten. Deze regering doet er werkelijk niks aan om groene energie te stimuleren. Liever de boel lekker vervuilen incl de isla en met zn allen op een grote vuilnisbelt gaan wonen tussen de in de natuur gedumpte afgedankte schadelijke zooi. Waarom kunnen ze het op Aruba wel?
  Stukje slimmer denk ik daar iedereen.

 2. De heer Timo Brouwer komt keer op keer in het nieuws met z’n totaal onuitvoerbare ideëen en utopische wensen.

  Eerst wilde men dat we met z’n allen zouden afstappen van gloeilampen omdat die te veel energie verbruiken.
  Oké prima. Stroom is erg duur dus die laten we vanzelf wel staan.

  Dan maar i.p.v. gloeilamp de spaarlamp.
  Nu mag van deze groene dictator de spaarlamp ook niet dus wat nu?
  De onbetaalbaar dure LED-lampen? Op curacao worden die dingen binnen no-time gestolen, indien je ze überhaupt kan aanschaffen. En met onze alles-verzengende zon en hitte gaan die lampen nooit zo lang mee als op de doosjes wordt beweerd (10000 branduren? M’n neus!)

  Dan maar die spaarlampen met kwik en jij Timo kan ze mooi gaan re-cyclen.

  Veel hart voor z’n ecologische idealen heeft deze gast zeker, maar nul-komma-nul economische realiteitszin.

 3. Het is idd schandalig. Hier brand de straatverlichting bv dag en nacht.In de loop van 2015 /2016 komt er een wereldwijd verbod op de cfl spaarlampen, omdat ze zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Het enige alternatief is Led en ook nog eens zeer milieu vriendelijk en nog zuiniger en duurzamer dan de cfl spaarlamp. Het klopt dat je al led lampen kan kopen voor 10 gulden,echter is dit goedkope China bagger wat snel stuk gaat. Geef liever wat meer uit bij 88light, maar heb dan wel 10 jaar garantie. Wordt tijd dat deze regering eens in ziet dat groene energie zal leiden tot hogere welvaart immers houden de mensen heel veel geld over met hun energie rekening. Streetlichts in led zou ook geen overbodige luxe zijn. Die branden alleen als het donker is. Deze regering smijt veel geld over de balk.

 4. Beste Timo,

  Ik ben het met je eens dat gloeilampen uit de tijd zijn en een spaarlamp klein chemisch afval is. Echter zonder kwaliteitscontrole op de import van LED-lampen is een verbod op gloei- en spaarlampen niet realistisch. Met name de goedkopere LED lampen zijn van slechte kwaliteit. En de goede zullen hier niet veel worden verkocht omdat men niet op lange termijn denkt en handelt. Zelf heb ik nog 1 gloeilamp in gebruik voor dia lichtbak ivm met de juiste kleur van het licht. Staat 10 uur per jaar aan.

 5. De heer S deelde spaarlampen uit om op hem te stemmen,als je LED lampen uitdeeld stemmen ze mischien wel, er moet immers iets aan de strijkstok blijven hanngen.