• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Familie Fransisco beleefde vrijdag een krankzinnige dag. ’s Middags kregen zij te horen dat het lichaam van Siegfried Fransisco na drie maanden eindelijk terecht is. Zichtbaar geëmotioneerd deden zijn echtgenote en dochter hun verhaal tegenover pers en familie.

“Iedere dag heb ik tegen mezelf gezegd dat dit de dag moest worden dat we Siegfried zouden vinden. Toen ik ‘s middags bij de kapper een telefoontje kreeg van Vilmo Pieter (waarnemend directeur van het Departement Luchtvaart) en het nieuws te horen kreeg, was ik vooral blij”, vertelt echtgenote Hetty.

Iets tastbaars
Nu is er volgens de vrouw van Fransisco eindelijk een einde gekomen aan ‘deze pijnlijke sleur’. “Als iemand dood is en je kunt hem begraven dan is dat toch heel anders. Daarom was dat afwachten zo ontzettend vreselijk. Ik heb altijd zo gehoopt dat we nog iets terug zouden vinden, al waren het maar zijn botten”, vertelt echtgenote Hetty. Voor de vrouw van Siegfried Fransisco waren vooral de eerste weken na de aardbeving een hel. “De eerste vijf dagen heb ik niet kunnen slapen en eten. Langzaamaan hebben we ons herpakt en tegen elkaar gezegd ‘we moeten verder.'”

Geëmotioneerde premier
Minister-president Emily de Jongh-Elhage was eveneens zeer aangedaan. Toch was onze premier vooral opgelucht dat er nu tenminste duidelijkheid is. “Het klinkt misschien erg cru, maar ik ben blij dat we eindelijk uitsluitsel hebben. Toen Vilmo Pieter mij belde, zei hij ook meteen: ‘Heb je het goede nieuws al gehoord?’ Een paar weken geleden werd er gezegd dat ze gingen stoppen met het identificeren van de lijken. Gelukkig zijn we toch doorgegaan en hebben we de moed niet laten zakken.”

DNA-match
Overheidsvoorlichter Norman Serphos over de zoektocht naar de directeur van het Departement Luchtvaart: “Fransisco verbleef in hotel Montana. Vlak na de aardbeving in Haïti zijn er veertig ongeïdentificeerde lijken gevonden in dit hotel. Voordat ze allemaal zijn begraven, is er eerst DNA afgenomen. Vorige week zijn de dochter en vrouw van Siegfried gevraagd om DNA af te staan, omdat er persoonlijke spullen zoals zijn portemonnee en paspoort waren gevonden. Uit de DNA-test bleek dat er een match was, zodat we nu definitief uitsluitsel hebben.”

Speciale begrafenis
Waarschijnlijk wordt het stoffelijk overschot van Fransisco aanstaande maandag opgegraven. Daarna gaat het lichaam via een begrafenisonderneming naar Santa Domingo, waar dan ook de familie van Fransisco aanwezig zal zijn. Via Insel Air is het stoffelijk overschot woensdag of donderdag weer op Curaçao. De verwachting is dat de begrafenis plaatsvindt op één van deze dagen. Volgens Serphos krijgt de omgekomen directeur een begrafenis zoals het bij hem hoort. “Hij was een topambtenaar, daarom krijgt hij een speciale uitvaart. Op de luchthaven wordt hij ontvangen door een speciale politie-eenheid en bij de begrafenis zal ook de Ministerraad aanwezig zijn.”

www.versgeperst.com