• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

biddenCURAÇAO – “We vasten van vijf uur ‘s ochtends tot vijf minuten over zeven ‘s avonds. Het is een bevel uit de Koran. Punt. Je kunt honderd redenen verzinnen om het niet te doen, maar je moet vasten.” Aan het woord is Mohammad Khatib, leider van de moslimgemeenschap op Curaçao.

Hij is in 1971 als jongen met het hele gezin vanuit Libanon naar het eiland gekomen. Caribisch Netwerk maakte een reportage over de Ramadan op Curaçao.

Mengelmoes
Op het plein bij de Kalifar Omar moskee wordt Engels, Arabisch, Nederlands en Papiaments gesproken. Een mengelmoes van mannen uit het Midden-Oosten, Afrika, Suriname en de Antillen. Allemaal moslim en allemaal doen ze aan Ramadan.

Culturen
Antillianen gaan ook naar de moskee, zoals de Arubaan Arif Potmis. Binnen de moskee gaan alle culturen goed samen, maar ook binnen de gemeenschap op het eiland worden de moslims geaccepteerd. “Hier op Curaçao is het gemoedelijk. Ik was in Nederland tijdens 11 september, na die periode werd het anders. Mijn echtgenote werd lastiggevallen op straat. Hier hebben we helemaal geen last.”

Terugkrijgen
Er zijn weinig vrouwen in de moskee. Eentje, welgeteld. Zij is diep in gebed en wil niet praten. Kinderen spelen buiten en wachten tot hun ouders klaar zijn met het vrijdagmiddaggebed. Vanaf de tienerjaren zullen kinderen ook meedoen aan de Ramadan, legt Khatib uit. Geen eten, zelfs geen water bij de tropische temperatuur van het eiland. “Je zult er iets voor terugkrijgen, zo staat in de Koran. Wat dat is, dat weet niemand. God zal er iets voor terugkrijgen.

4 reacties op “Ramadan op Curaçao is gemoedelijk maar strikt”

 1. In de nieuws videos van Arabische landen zie ik nooit een vette moslim. Heeft iemand ooit een dikke persoon gezien in Afghanistan of Irak ? Niemand gaat daar dood vanwege overgewicht, eerder wel vanwege “suicide bombers” en allerlei andere soorten moord. Dus vraag ik mij af of het wel goed voor je is om moslim te zijn.

 2. lokoloko

  Ik wil niet veel zeggen maar voor zonsopgang eten ze gewoon hun buik vol.
  En waarneer de zon weer onder gaat dan beginnen ze weer hun buik rond te eten.
  wat me wel moeilijk lijkt is dat je de hele dag geen water mag drinken.
  En de meeste moslims komen nog na de Ramdan een paar kilo’s aan.

 3. @lokoloko (really?) het volumineuze derrière (aka bunk in da trunk) is een verplicht accessoire bij de fiestas van Gio Fortissimo oid. It’s a Latino / Caribbean thing 😉
  Daar gaan hoopjes late-snacks bij de Truk’i Pan in zitten. Een badge of ehh….honor?
  Todo en broma, nada en serio…

 4. Men weet niet wat ze terug krijgen van het vasten ? Je gezondheid natuurlijk ! Na een jaar lang vette , zoete of zoute vreten zou een maand van vasten wettelijk verplicht moeten worden. De Koran is de wet voor moslims, dus die vasten wel. De Yu di Korsow blijft lekker door vreten en de obesitas dames krijgen een steeds grotere kont.