• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte en rode pietCURAÇAO – De figuur van Zwarte Piet is een uiting van racisme die bestreden moet worden via het onderwijs. De traditie is achterhaald. Dat concludeert de VN-werkgroep voor Mensen van Afrikaanse Afkomst, bleek vandaag tijdens de presentatie van voorlopige bevindingen op een persconferentie in Den Haag.

De vijfkoppige onderzoekscommissie trok de afgelopen dagen door Nederland om te onderzoeken hoe het is gesteld met de discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst. In dat onderzoek is ook de rol van Zwarte Piet meegenomen. “We zijn verrast dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt”, zei voorzitter Mireille Fanon-Mendes-France. “We zijn ons ervan bewust dat Zwarte Piet deel uitmaakt van een lange culturele traditie, maar we zijn van mening dat er aandacht moet komen voor dit fenomeen in het onderwijs.”

Verene Shepherd
Een van de andere onderzoekers is Verene Shepherd, die vorig jaar stevige kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet. Ze zei dat het Sinterklaasfeest neerkomt op een ‘terugkeer van de slavernij’. Daarom kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse. De uitspraken over het kinderfeest leidden tot een nationale discussie.

Kennisgebrek slavernij
Tijdens de persconferentie vertelde Shepherd, sociaal historicus aan de Universiteit van West-Indië op Jamaica, dat ze ‘verrast’ is over het gebrek aan kennis bij de Nederlanders over het eigen slavernijverleden. “Dit gebrek aan kennis over de geschiedenis voedt racisme en intolerantie en draagt bij aan het gegeven dat mensen de gevoelens van mensen van Afrikaanse afkomst over Zwarte Piet niet begrijpen.”

‘Relatie problematisch’
Shepherd benadrukt dat ze geen problemen heeft met het feest Sinterklaas. Ze noemt de relatie tussen Sinterklaas en Zwarte Piet problematisch. “Dat moet veranderen.” Ze hoopt dat haar woorden ertoe bijdragen dat mensen de traditie anders gaan bezien. “Onwetendheid voedt haat, dat hebben we in het verleden gezien.”

Curaçao
De Franse voorzitter van de werkgroep drukte de aanwezige pers op het hart dat de werkgroep een veel breder mandaat heeft dan alleen het onderzoeken van Zwarte Piet. “Racisme is een probleem door heel het koninkrijk,” zei Fanon-Mendes-France, die ook aandacht vroeg voor de situatie op Curaçao. Op het gebied van racisme jegens mensen van Afrikaanse afkomst is daar helemaal veel werk aan de winkel. De aanbevelingen worden verwerkt in een rapport dat nog dit jaar voor commentaar aan het kabinet wordt verstuurd. Naar verwachting kan het rapport begin volgend jaar worden gepresenteerd binnen de Verenigde Naties.

Bedreigingen
Naast een discussie leidde de ophef vorig jaar ook tot veel bedreigingen, niet in de laatste plaats aan het adres van Shepherd zelf. De Universiteit van West-Indië op Jamaica heeft haar e-mailaccount moeten sluiten omdat ze te veel haatmail kreeg, zo vertelde Shepherd tijdens de presentatie. Het beeld dat mensen van haar hebben is verkeerd, benadrukte ze. “Laat ik me daarom nog maar eens voorstellen,” zei de Jamaicaanse. “Ik ben een professor, ik heb zestien boeken geschreven, de meeste over slavernij, genderstudies en de relatie tussen Europa en de Caraïben. Hopelijk zien jullie nu dat ik een heel aardig persoon ben.”

© Novum

16 reacties op “VN-werkgroep: Zwarte Piet is racistisch”

 1. “De grote ironie van het Zwarte Piet-debat: als het team van Sinterklaas uit louter blanken had bestaan, was vroeg of laat de roep gekomen om er ook zwarte personages in op te nemen. De introductie van een sympathieke, acrobatische weldoener met een kleurtje, de belangrijkste bijrol, daar had de diversiteitsbeweging mee thuis kunnen komen!”

  Citaat uit NRC on line 11 juli 2014

 2. Piet is ook echt geen nederlandse naam. zolas makamba wel een normaal woord is??
  racisme is de gedachte achter iets, bewust het vernederen, achterstellen van iemand, groep of land.
  nee nu is een kinderfeest niet meer gewoon maar is nu racisme.
  zo kan men alles aangrijpen als racisme als je zoekt is er altijd wel iemand die gediscrimineerd voelt.

 3. Dit mens uit Jamaica is te simpel om veel woorden aan vuil te maken. In een reactie zegt zij dat Nederland heus het ‘kerstfeest’ niet hoeft af te schaffen.

 4. Verene Shepherd en de Caricom claim gaan samen als de zon en Curacao. Is het dan vreemd dat deze ‘so called professor’ zwarte Piet tot racisme benoemt ?

  Blader even door haar werk wat zij geschreven zou hebben en je snapt dat in haar ogen er alleen racisme bestaat. Zelfs McDonalds en het volvreten wat we hier op de eilanden zien is het gevolg van racisme ! Alsof iemand die vette troep door de strotten van de hongerigen staat te duwen. Kan aan mij liggen, maar ik zie weinig blanke slavendrijvers op de parkeerplaatsen van McDonalds en al die andere fast food tenten.
  Het overgewicht en bijbehorend diabetes probleem is dus gewoon geheel self-induced en heeft geen moer te maken met de slavernij.
  De kleptomanie van vrijwel alle politici binnen Caricom heeft ook niet veel te maken met slavernij of willen we dat soms ook nog beweren. Madame Shepherd in ieder geval wel.

  En het racisme van zwart naar blank ?
  Wel degelijk aanwezig. Een blanke hoeft hier maar iets te zeggen of de eerste reactie is: ‘jij hoort hier niet thuis, jij moet terug naar Nederland’. Maakt niet uit of de voorouders hier nu wel of niet zijn geboren, blank moet weg.
  Probeer als blanke eens een baantje bij de overheid te krijgen, veel succes zou ik zeggen, gaat je niet lukken, ongeacht je kwalificaties.

  Zwart naar zwart racisme of zwart naar geel (he Cino, geef me dit of dat), het is de gewoonste zaak ter wereld hier, niemand die er van opkijkt, maar ondertussen wijzen we wel met de vinger naar anderen.

  Geloof me, hier wordt taal gebezigd op Curacao waarvoor je in Nederland allang een proces aan je broek zou hebben. Hier weet men zich echter gedekt door de overheid, die al dat racisme volledig in stand laat.

  Een aantal weken geleden was er een serieuze vraag op radio Mas. “Waarom hebben alle makamba’s zo’n grote neus’ ?
  En de presentator ging er nog serieus op in !
  Stel je voor dat je dat in een ander land zou presteren, maar dan in de vorm van “waarom hebben alle zwarten zo’n grote neus ?’ De boel zou ontploffen.

 5. Heer van den Broek, u laat zien wat het probleem is. Uw gedachten, argumenten en redenering laten wederom precies zien wat het probleem is. En de trein dendert maar door. Jammer. Het is net met de zg Positieve discriminatie. De blanke wereld stond op de achterste poten: ” Dat kan toch niet, dat is discriminatie”. Dat deze maatregel een poging was om datgene wat is scheefgetrokken of -gegroeid een beetje te corrigeren (dus het onrecht), dat kwam maar niet over. Hoe hard je ook je best doet om het uit te leggen. Vervolgens wordt er gezegd (mijn eigen woorden) “wij draaien ons om en gaan verder slapen”.
  Eet smakelijk zou ik zeggen.

 6. Er is eens onderzocht waarom er tegen somige landen WEL en tegen anderen GEEN dicriminatieklachten worden ingediend. Het blijkt gerelateerd te zijn aan de gevoeligheid van het land zelf. Een klacht tegen Nederland wordt anders ontvangen dan een klacht tegen bijv Saudi Arabie, want iedereen snapt dat die er zich toch niks van aantrekken.

  Zo ontstaat de situatie dat begripvolle landen de meeste kritiek krijgen.

  Zo zag je in Afghanistan dat Amerikanen en Engelsen die zich niet netjes gedroegen tegen de Taliban die ze gevangen namen, de volle laag van kritiek kregen.
  En wat horen we van Sadam Hussein in Syrie, wat horen we over Putin in Tchetjenie? Niks, want het heeft geen enkele zin.

  Softies kunnen we op de hak nemen, is de moraal.

  En passant wordt in Nederland “zwart” door deze discussies geassocieerd met “gedoe”.
  Zal dat de gekleurde medelander in NL verder helpen?
  Of gaan de Nederlanders ze liever mijden om geen gedoe te krijgen?

 7. @ Chopie. ik denk dat die vrouw meer van geschiedenis afweet dan je zou denken?

  Vanwege je vraagteken zal ik antwoorden, want je gedachte moet verkeerd zijn en welke geschiedenis bedoel je eigenlijk? Over Sinterklaas in Nederland wist ze inderdaad helemaal niets behalve na een week van ondervragingen in Nederland en of ze de juiste mensen heeft ondervraagd valt ook al te betwijfelen. Ze moet inderdaad wel dom zijn, want het Sinterklaasfeest zal als in de afgelopen eeuwen normaal evolueren en veranderen, zodat we wellicht over 20 jaar helemaal geen Pieten en schimmel meer hebben. Volgens kenners is Nederland het minst racistische land ter wereld en juist dat land wil de VN onder de loupe nemen. Crazy.

 8. @Hans vd Broek … wat dacht je van dit voorstel: vanaf december 2014 gaat zwarte piet op het paard … en draagt sinterklaas de zak met cadeautjes te voet en als knecht van die zwarte piet …. aangezien het toch geen racistische ondertoon heeft mort dat noet uitmaken … maar laat die sinterklaas dan ook nrt als een zwakbegaafde met het IQ van een 2 jarige peuter domme grapjes maken en rondhuppelen en met snoepjes gooien etc etc … goed idee toch!

 9. De werkgroep die zegt voor de UN te werken heeft gesproken: Er is in Nederland een feest waar zwart geverfde mensen werken voor een witte man. Het is wel duidelijk, witte baas zwarte knechten, dat moeten wel slaven zijn want zwarte mensen werken niet vrijwillig voor een witte baas.
  Die zwarte knechten hebben gekruld haar, rode lippen, dragen gouden oorringen, zijn vrolijk en delen snoep en cadeautjes uit aan kinderen. Dat kunnen dan niet anders dan zwarte Afrikanen zijn want die vertonen continu dat soort gedrag, nietwaar?
  De conclusie was niet moeilijk, Nederlanders (alleen de witte natuurlijk) zijn racisten, allemaal, en hebben nog steeds een slavenhoudersmentaliteit. Als het kon zouden ze het vandaag de dag nog steeds doen. Onacceptabel! Zwarte Piet moet verdwijnen, Sinterklaas draagt voortaan zelf maar die zak met cadeautjes en op school moet de kindertjes geleerd worden dat (witte) Nederlanders hele slechte mensen zijn die hele verkeerde dingen hebben gedaan en nog steeds heel slecht zijn in hun hart.

  Waarom dit allemaal? Zijn er geen ergere dingen op de wereld, geen landen die echt heel slecht met de medemens omgaan? Ach daar gaat het helemaal niet om. Mevrouw Shepherd en haar Surinaamse vriend Armand Zunder hebben de pest aan witte mensen en willen dat ze boeten voor het leed hun verre verre voorouders aangedaan. Geld eisen van mensen die daar niets mee te maken hebben voor misdaden begaan door mensen die allang dood en begraven zijn is lastig, dus als je nu bewijst dat hun nakomelingen nog steeds diezelfde mentaliteit hebben en het feitelijk vandaag de dag nog steeds doen, zie Sinterklaas, dan sta je juridisch opeens een stuk sterker.

  Jammer voor professor Shepherd en haar vriend Armand, maar ik vermoed dat de UN het rapport voor kennisgeving aanneemt en dat de rechter wat minder onnozel denkt.

 10. Deze dame komt uit Jamaica..
  daar wordt pas echt gediscrimineerd…
  Als je homo bent kan je beter niet naar Jamaica gaan.
  heel afrika is een racistisch gebeuren….
  je hoeft maar een beetje anders te zijn en je kan vermoord worden.
  Daar hoor je haar niet over…, maar ze heeeft een mooie baan
  In NL is er natuurlijk ook discriminatie net als hier op Curacao en in de rest van de wereld.
  Maar NL is makkelijk om daar de discussie aan te gaan want NL wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn.
  Dus Zwarte Piet wordt afgeschaft.
  prima wat mij betreft…

  maar ik vind dat ze beter werk kan verrichten in landen als Jamaica en Uganda, het midden oosten.
  maar daar krijgt ze geen voeten aan de grond.
  ik kan een hele waslijst aan landen op noemen waar discriminatie een hot item is.

 11. En weer een hoofd dat maar een hersencel heeft…

  Edgar het gaat om een wereldwijde actie over racisme… en hierbij kwam jullie piet ook ter sprake… iets wat al veel en veel langer had moeten gebeuren.

  ik denk dat die vrouw meer van geschiedenis afweet dan je zou denken? Of ging je er misschien vanuit dat die zwarte vrouw net zo dom was als jullie piet?

  Maar ja je ziet wel jullie rechters bepalen wel en jullie slikken maar gwn. Offf misschien kan je een zaak tegen de rechter aanspannen voor het ontnemen van je traditie. Zonde dat je ook vergiftigd ben.

 12. Merkwaardig dat het op Curacao zo stil blijft over het Sinterklaasfeest. Zijn ze aan het brainstormen over hoe ze van van nature zwarte Pieten blanke Pieten kunnen maken?

 13. @Edgar, hoe kom je daar bij, ik ken geen blanke op Curaçao die zich niet superieur voelt boven een negroide medemens.

 14. Laatst was er een programma op telecuracao fm.
  dat programma tussen 10 en 11, waar de discussie was:
  “wat is een goede yu korsou dame”

  Dit was een rasistisch iets geworden als dit bv. op dolfijn fm was geweest met de discussie:

  “wat is een goede nederlandse dame” met de zelfde uitspraken maar dan andersom dan zou dolfijn fm waarschijnlijk nu gesloten zijn.

 15. Bekrompenheid en bijna extremistische onverdraagzaanheid zijn de best passende trefwoorden voor deze zielige club van fundamentalistische zwarte piet jihadisten. Reactie heeft veel weg van het gedrag van de zichzelf slavernij slachtoffers noemende personen hier op de eilanden. Helaas lijkt dit steeds meer iets te zijn waar sommigen status aan denken te ontlenen. Zielig eigenlijk.

 16. Inderdaad er is zeer veel racisme op de eilanden…………van zwart naar blank en niet omgekeerd.
  Maar daar horen we haar niet over.
  Tevens horen we haar niet over het welhaast institutionele racisme op Jamaica, dat gaat nog even een klap verder.

  Bovendien kent ze de historie van het Sinterklaasfeest niet, wil ze ook niet kennen, ze oordeelt gewoon op basis van aannames, is veel gemakkelijker.