• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex RosariaCURAÇAO – Het gebruik van elektrische sigaretten brengt volgens partijleider Alex Rosaria (PAIS) ook gezondheidsrisico’s met zich mee. “Er is niets vastgelegd in de wet over de consumptie van e-sigaretten, waardoor jongeren ze gemakkelijk kunnen aanschaffen.” Dat schrijft hij in een brief aan minister Ben Whiteman van Gezondheid, Natuur en Milieu.

Dit is volgens Rosaria een slechte zaak. “Er komt geen vuur, tabak en rook aan te pas, aangezien het apparaat op batterijen werkt. Echter bevatten ook deze sigaretten nicotine, maar dan in vloeibare vorm”, stelt hij.

Antwoord
Volgens Rosaria is het daarom noodzakelijk om een discussie op gang te brengen over het gebruik van de e-sigaret. Het parlementslid vraagt zich af of het klopt dat de e-sigaret onder de Warenwet valt en niet onder de Tabakswet, met als gevolg dat er geen regelgeving is. Ook wil hij antwoord op de vraag hoeveel e-sigaretten er zijn geïmporteerd vanaf 2009, hoeveel accijns en invoerrechten er betaald worden en of dit vergelijkbaar is met de heffingen op normale sigaretten. Daarnaast wil hij weten of de minister het gebruik onder jongeren wil tegengaan en of hij zodoende een minimumleeftijd wil invoeren. Ten slotte zou het volgens Rosaria nodig zijn om na te gaan of het het gebruik van e-sigaretten het roken van normale sigaretten bestrijdt en hoeveel nicotine er precies in het product zit.

17 reacties op “Rosaria: ‘Discussie over gebruik e-sigaret noodzakelijk’”

 1. @Henk

  Nee dat valt wel mee ik let er op, En ook dat mijn kinderen het niet drinken.
  Het stuk je is s’ochtends geschreven.
  Ik vergeet nog wel eens een lettertje. het zijn kleine lettertjes niet waar en m’n oogjes lezen die steeds minder goed. In dit geval kwamen de ik moet toegeven vele type fouten door het gebruik van het toetsenbordje van een cel phone. En het was geschreven onderweg naar een bestemming in een hobbelend voertuig. Deze website heeft overigens eigenaardige effecten met typen met een cel phone. Navigeren is bijzonder lasting soms.

  Maar excuus daarvoor als dat u hindert.
  De inhoud daar sta ik volledig achter en misschien heeft u het beter langzamer gelezen door het gepuzzel naar de ontbrekende letters. Ook weer iets om te doen net na de stevige lunch niet waar.

  Het onderwep. E-cigarette versus wat je allemaal beter eerder kan aanpakken op medisch gebied op dit eilandje.
  Echt u wilt niet weten hoeveel mensen er vroegtijdig om niks overlijden op ons eilandje door falende medische zorg.
  Het is in en in triest.
  Het meest vreemde is dat ik tot nu, behoudens dan een nederlandse inspecteur, nog nooit artsen heb horen klagen over falende zorg. Geen woord. En je zou zeggen dat zij voorop moeten staan niet waar. Met het afleggen van de eed vind ik dat je niet alleen moet kijken naar de zorg voor de patient an sich, maar ook naar de randvoorwaarden.
  Wel nee die liggen feestend in zwembaden met dikke cigaren in hun mond… nee die boys hoor je niet reageren op stomzinnege politieke zaken. Welnee.. Zieke mensen is handel.

  Er is degelijk onderzoek naar gedaan hoe het komt dat wij het hoogste medicijn gebruik ter wereld hebben op dit eilandje. Een verklaring was dat het doorverkocht werd. Maar eerlijk gezet daar geloof ik helemaal niks van omdat in bijvoorbeeld Colombia de prijs van alle reguliere medicijnen zo rond de helft of zelfs minder is van wat op Curacao betaald moet worden. Antibiotica is vrij te koop zelfs. Omeprazol op curacao 120 naf. Colombia als je hoger uit komt dan 12 is het al veel.
  Verklaard ook meteen het idiote antaal Boticas’ (gelegen naast artsen praktijken)
  Medicijn verbbruik dik 250 miljoen per jaar.
  Het onderzoek sloot af met ondermeer de stelling dat dit medicijn verbruik minimaal moet leiden tot een verhoogd aantal medicijn doden.
  Voorzover ik weet is er op Curacao geen algemeen medicatie controle systeem. Bij het Sehos is dat slechts beperkt. Er zijn samen werkings verbanden maar contramedicatie is naar ik weet nog niet central aangepakt. En dat zou bijzonder veel voordeel geven. Het houd in dat als je bijvoorbeeld beta blokkers slikt je niet je astma inhaler kan gebruiken… Of een schimmel middeltje dat je hart tabletten verstoord en heftiger laat werken. Nos Cultura eist ook medicijnen voor alles, antibiotica bij griep…. Krijgt men geen medicijnen dan is de dokter slecht.
  Dat fluor verhaal. Tja over al ter wereld zo’n beetje afgeschaft. Fluor is giftig. Eet eens een tube fluor tandpasta en kijk of je nog wakker wordt bij de spoedeisende hulp, Fluor in kinder tandpasta, met een melkgebitje, kijk daar zou meneer Rosario zich druk over moeten maken. Maar ja we poetsen geen tanden en het wordt ook nauwelijks vergoed. Dat goede tanden en goed eten een mega effect hebben op gezondheid weet iedereen wel. Maar kijk daar doen we nou net even niks mee. (Diabeten verhaal.) Als we hier op het eilandje zorgvuldig met medicatie zouden omgaan dan kan het hele eiland gratis tandarts krijgen.
  En over ecologie gesproken. Al die medicijnen en andere “middelen” gaan wel hoppa ongezuiverd weer de natuur in. In Europa is dat al een echte issue aan het worden. En het is ook nog eens bijzonder lastig te zuiveren. Wat zou daar bij ons het effect van zijn eigenlijk.
  Dat de rook van de isla in venuzuela gebouwen beschadigd is bijna al een feit. Dat er met vrij hoge zekerheid mensen ziek van worden tot misschien wel verder dan we denken, is redelijk zeker te noemen.

  Maar nee E-Cigaretten. dat is het.. Daar moeten we we ons druk over maken, dat is de bedreiging voor onze samenleving.

  Maar spreek me tegen en vertel me dat ik ongelijk heb en onzin praat. Ik zou dat graag oren. De meeste “politieke” akties. op dit eilandje zijn vrijwel altijd gefundeerd op financiele motieven, dat is helaas mijn ervaring.

  P.S.
  (ook hier zullen typ fouten in zitten of letters weggevallen zijn. Mijn excuus daarvoor.) Maar probeer de inhoud te volgen.
  Drink meer gezuiverd fluor vrij water,flos en zit niet te veel in de zon. Drink regelmatig een drankje wel.

 2. Caramba, uw bijdrage lezende vrees ik dat u zelf bovenmatig van het door u aangehaalde gefluoriseerde water heeft gedronken.

 3. @jochem;

  ik ben het niet met je eens. Hij heeft wel de brains, maar niet de ballen en dan kom je nog nergens.

 4. Curacau heeft in verhouding samen me Japan het hoogste aantal dyalyse en suiker patienten rer wereld. Naast het feit van vroegtijdiv invalide raken en zels overlijden.
  Behandeling kost tot 300.000 naf per persoon per jaar.
  Misschien moet Dhr. Rosario kan ook voorstellen een verplichte weegscaal en meetlat te plaatsen bij elke fastfoodzaak.
  Fastfoodzaken. Bijna nergens terwereld kan je erzoveel vinden per hoofd van de bevolking.
  En oja stop mrt giftig dom makend fluor in t water.
  En waar is een echte inspecteur van gezondheid.
  Eentje die de vele medische miskleunen aanpakt die vele onnodige doden geeft per jaar.
  En regelt dat am ulance personeel een echte opleiding geeft.
  Implaats dat alleen maar veedelde taxi spelen. En mensen doodlaten gaan door verkeerd handelen, of doordat ze in de ambulance van het bedje donderen door idioot rijgedrag.
  Nee die cigaretten… De normale versie is ook veel goedkoper. Dus toeristen uit nederland smomkelen zich suf.
  En tja dat andere spul is ook goedkoper hier..
  Waar is de meldin roken is slecht voor de gezondheid… etc….
  Rook verbod openbare gelegendheden. Als men wil roken. Hun probleem. Maar anderen mogen er geen last van hebben. Precies.
  Isla mag e.cigaret niet.
  Zoals eerder gezegd. T heeft vast te maken met “economische” motieven.

 5. Waarschijnlijk het enige waar Rosaria over kan praten
  Voor de echte belangrijke issues op dit eiland heeft hij de brains niet.

 6. Hoofd- en bijzaken op Curacao! Pijnlijk dat PAIS zich van de PS niet met de echte zaken mag bemoeien. Maakt PAIS straks ook de hondenpoep op Curacao tot inzet van de verkiezingen?

 7. Wat kunnen we volgende week van Rosaria verwachten?

  Een onderzoek naar de lokroep van de leguaan in paringstijd of naar de invloed van de waterstand in het Waaigat op de benzineprijzen?

  Je durft toch niet meer met goed fatsoen te zeggen dat je op deze fantast gestemd hebt?

 8. Zucht, er sterven jaarlijks tientallen mensen ONVRIJWILLIG door de rook van de Isla en Rosaria maakt zich druk over het VRIJWILLIG gebruik van de e-sigaret?

  Rosaria is een payaso.

 9. @ Zucht. Je mist het punt van proportionaliteit. Curacao en het Curacaohuis branden en Rosaria komt met de e-sigaret, terwijl er zo veel zaken misgaan die vele malen belangrijker zijn (criminaliteit, onderwijs, milieu etc etc). Zou hij in de geschiedenisboeken willen komen als eerste ter wereld, die een woord aan de e-sigaret vuilmaakt? Volgens mij is er nog nooit een partij geweest, waarbij de (eerste) stemmers zo door PAIS gefrustreerd zijn en zou deze partij vandaag weggevaagd worden. PAIS zou wel heel dom zijn, als ze die signalen zouden ontkennen. PAIS wacht op een geschikt moment om zich te bezinnen en deze regering te verlaten om te reorganiseren. Het aftreden van Navarro, wanneer de zaak Wiels achter de rug is, zou een wel bijzonder geschikt moment zijn om orde op zaken te stellen en zich te beraden op een echte visie, die er voor land en volk toe doet. Eerlijk gezegd is het wel genoeg geweest met deze piporegering.

 10. @zucht…
  Wat een geklets…
  Er zijn naar mijn menig veel belangrijker zaken om over te discussieren.
  en tijd aan te besteden.
  die E-sigaret is totaal onbelangrijk als je het vergelijkt met: het grote drugsprobleem, de giga criminalitiet, de angstcultuur op het eiland, de corruptici zelf, de slechte scholing enzovoorts…
  als deze problemen opgelost zijn, kunnen we ons met wat onbenulliger zaken bezig gaan houden.
  maar zucht maar lekker verder…

 11. Beste Marian & Klaas,

  Uiteraard hebben we allemaal het recht om onze mening te uiten, helaas ook u. Dat recht horen anderen te respecteren en indien noodzakelijk hier fatsoenlijk op te reageren. Ik heb besloten om dit dan ook te doen.

  Persoonlijk vind ik uw respons op de inhoud van het artikel zeer betreurenswaardig. Men klaagt regelmatig over de volksgezondheid op Curaçao en dat de overheid hier gebrekkig op anticipeert etc etc. Men klaagt steen en been dat de politiek op het eiland geen structuur kent en men maar wat doet, zonder dat men echt een concept of draaiboek ontwerpt of naleeft.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat dit parlementslid de discussie op gang wilt brengen. Naast de eventuele nadelige gevolgen voor de volksgezondheid hebben zij ook de plicht om afnemers van het product juist te informeren, en indien het schadelijk is een importverbod voor te stellen. Daarbij moet de positionering van het artikel ook wettelijk in de juiste sectie worden geplaatst. Hierdoor is het dan vanzelfsprekend dat op een geïmporteerd artikel de nodige importheffingen moeten worden herzien.

  Dit is in elk land de normaalste zaak van de wereld. Of het nu om genotsproducten, food & beverage of farmaceutische artikelen gaat. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van landen die een verbod hebben ingevoerd op basis van schadelijke grondstoffen. Voorafgaand het besluit heeft er zich een gedachtewisseling en onderzoek plaatsgevonden.

  1. Waarom zou men dit op Curaçao anders moeten aanpakken dan?

  2. Wat is er dan mis met een partijleider die opstaat en hier werk van wilt maken door de minister van gezondheid hierop aan te spreken?

  3. Waarom zou u een initiatief als deze belachelijk maken, terwijl dit te maken met de progressie van Curaçao in meerdere opzichten?

  4. Indien men niet juist handelt in het voortraject dan kan men juridisch toch ook geen maatregelen nemen? Hoe gaat men dit dan uitleggen als er slachtoffers vallen? Met een simpele excuses en we beloven beterschap?

  Ik zou het echt prettig vinden als wij dit soort initiatieven meer zouden ondersteunen en aanmoedigen. Dit zijn juist de betere berichten t.o.v. corruptie en misdrijven die ons imago alleen maar nóg meer schaden. Sensatie is misschien leuk om op te reageren, maar wat voegt het toe aan de kwaliteit van het eiland?

  Nogmaals dit is geen aanval naar u toe. Echter meer een signaal dat men ooit heeft geroepen: Nos Mes Por! En NOS staat voor ons allemaal die van het eiland houden, niet alleen de politiek. Laten we hen dan ook iets meer steunen!

  Pseudoniem Zucht

 12. Ja vooral de mensen in Marchena lopen gevaar.
  Als je alleen al ademt onder de rook van de isla…

  Punt zal m vast zitten in: dat een “vriendje” echte cigaretten verkoopt. en nu z’n omzet ziet dalen omdat op echte cigaretten vast veel meer accijns en invoerrechten moet worden betaald. Dus wordt er een kennis “ingeschakeld” om de handel te beschermen.
  En als de overheid zo meer centjes binnenkrijgt dan heeft sr. Rosario weer gescored nietwaar.

  Eigenlijk zouden ze die pijp van de isla moeten omschilderen.
  Dat het net lijkt op een reuze sigaret.

  Milleu heffingen durven ze niet op te leggen.
  Omdat dan Aqua electra ook moet gaan betalen.
  Die langere pijpen op die generators kwamen er ook niet zo maar.
  De hotel zone lag plots in de rook…

 13. Gezien het artikel in versgeperst mbt een kogelregen lijkt me dit ook een heel gewenst en gezond punt van zorgen van de PAIS. Ik denk dat PAIS volgende week komt met het voorstel om zwarte piet bij de sinterklaas intocht te gaan verbieden. Stel je voor dat ze zich echt om Curacao en de criminaliteit en corruptie zouden moeten bezighouden als politieke partij die daar fel op tegen is in zijn verkiezingsprogramma!

 14. Alex Rosaria heeft groot gelijk om aan de bel te trekken. De e- sigaret is vrij verkrijbaar. Het bevat carcinogene stoffen. Een onbetrouwbaar nicotine gehalte. Werkt verslavend. Makkelijk bereikbaar en te gebruiken door de jeugd. Vloeibare nicotine makkelijk vervangbaar door vloeibare werkzame stof uit drugs.
  Whiteman had dit gevaar al veel eerder moeten zien .

 15. e-sigaret geeft geen rook, Isla daarentegen….!!!

 16. Het Curacaohuis en de Centrale Bank vallen van corruptie uit elkaar, statenleden die verdacht zijn van ernstige misdrijven en daarvoor inmiddels al vast hebben gezeten nemen nog gewoon plaats in de Staten en wat doet Rosaria?

  Die maakt zich druk over de e-sigaret.

  Je blijft lachen op deze klip zou A. Donker zeggen.

 17. Wekelijks diverse ongelukken en andere misdrijven door stomdronken mensen en PAIS maakt zich zorgen over roken in de open lucht???