• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zwarte pietCURAÇAO – Zwarte Piet is discriminerend voor zwarte mensen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald en sluit daarmee aan bij een standpunt van het College voor de Rechten van de Mens, dat stelt dat Zwarte Piet racistisch is. De rechtbank ‘hecht veel waarde’ aan het standpunt van het college.

Hoewel Zwarte Piet voor velen een ‘sprookjesfiguur is uit de kindertijd’ en de intocht van de Sint maar een klein onderdeel is van de traditie, vinden de rechters dat sprake is van een ‘negatieve stereotypering van zwarte mensen’. Dit omdat de figuur van Zwarte Piet wordt neergezet als een domme knecht met dikke rode lippen en grote gouden oorbellen.

Onderzoek
Bovendien blijkt uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet en dat veel hoofdstedelingen zich kunnen voorstellen dat zwarte mensen zich gediscrimineerd voelen. De rechtbank vindt dat onderzoek ‘representatief’ en komt tot de conclusie dat de een intocht met zwarte pieten ‘inbreuk maakt op het privéleven’ van zwarte mensen.

Afweging
De rechtbank oordeelde ook dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam opnieuw moet kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad. “De burgemeester heeft vorig jaar een afweging gemaakt, de rechtbank kan dat niet voor hem doen, maar vindt wel dat de burgemeester zijn besluit niet goed heeft voorbereid.”

Uitsluitsel
Van der Laan heeft volgens de rechters nagelaten zijn besluit te toetsen aan het mensenrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Hij moet daarom alsnog de verschillende belangen opnieuw gaan afwegen en op basis daarvan bepalen of hij de vergunning vorig jaar wel of niet had mogen verlenen. Ook moet hij uitsluitsel geven over of hij voorwaarden aan de intocht had moeten stellen. Hij krijgt daar van de rechtbank zes weken de tijd voor.

Alleen Amsterdam
De rechters benadrukten dat ze alleen een oordeel velden over het sinterklaasfeest vorig jaar in Amsterdam ‘en niet over het feest zoals het wordt gevierd in de rest van Nederland’. De rechtbank stelde ook geen uitspraak te kunnen doen over de editie van dit jaar, omdat de voorbereidingen daarvan nog in volle gang zijn en niet zeker is of het feest hetzelfde karakter en dezelfde uitstraling krijgt als vorig jaar.

© Novum

5 reacties op “Rechtbank Amsterdam: Zwarte Piet racistisch”

 1. Zwaar overtrokken, waarom ,,moeten”wij onze feesten aanpassen aan, mensen uit andere landen? . Geen negerzoenen, piet wit, sjors en sjimmie, Doe maar gewoon, dan doeje al gek . Koloniale dingen leren we niet meer op school het is ook niet vanzelfsprekend dat gedoe over die voc, niks mis mee volgens de een. Dus

 2. Wat is het toch een groot probleem om een vonnis van een rechter goed te lezen. Dit is nog lang geen gedane zaak.

 3. Begint dat gezeik nú alweer?? @Chopie: LEES
  “Het spijt mij wel voor de huilebalken, maar straks weer zwarte pieten in overvloed! Die zwarte pieten stellen overigens geen negers voor maar moren (uit Marokko). Sint Nicolaas had Moorse knechten die vrijwillig hun diensten hadden aangeboden, geen zwarte slaven.

  Huilebalk!

 4. Meneer de rechter ik ben blij als YDK om te zien dat u als een van helaas de weinige Nederlander inziet dat dit geen feest is maar misvorming van kinderlijke verstandjes…
  Alle zogenaamde traditiefreaks schuilden zich jarenlang achter een zogenaamde kinderfeest. Ik ken nog geen enkel kind dat op zwarte piet zit te wachten. Eerder zullen ze blij zijn met de Sint en zijn kado’s… Dus aan alle onwetende nederlander die moeite hebben met de oordeel van de rechter… voel je vrij om je voor te lichten over respect aan een ander.. Dank u.

 5. De kop en de inleiding van dit artikel zijn een volledig onjuiste interpretatie van de uitspraak van de rechter. Elsevier verwoordde deze als volgt:

  “De bestuursrechter heeft vrijdag geoordeeld dat de intocht van Sinterklaas niet discriminerend is, maar dat Zwarte Piet wel leidt tot een negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur. De burgemeester van Amsterdam heeft bij het verstrekken van de vergunning voor de intocht niet met alle belangen rekening gehouden. Van der Laan moet zich nu van de rechter opnieuw over de vergunning buigen.”

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/7/Rechtbank-Amsterdam-geeft-tegenstanders-Zwarte-Piet-deels-gelijk-1553472W/

  Dit is wat de rechter gezegd heeft. Zwarte piet is GEEN racisme. Zich gediscrimineerd voelen is niet het zelfde als gediscrimineerd worden. Sommige mensen schijnen wat moeite te hebben met dat onderscheid. De rechter zegt eigenlijk: “Het is geen racisme, maar sommigen voelen zich gekwetst, hou daar een beetje rekening mee”, Meer niet.

  Dit soort voortdurende gezanik leidt alleen maar tot meer polarisatie en doet geen goed aan hoe men in Nederland over de gekleurde medemens denkt. Wat zou men er op Curaçao van vinden als een aantal gereformeerde of islamitische Nederlanders naar de rechter zou stappen om het carnaval te verbieden omdat ze dat onzedelijk en dus kwetsend vinden voor hun levensovertuiging?
  Wie geëmigreerd is moet beseffen verhuisd te zijn naar een ander land met andere gewoontes, normen en waarden. In Nederland is men ook niet altijd even gelukkig met hoe lieden van elders zich daar menen te mogen gedragen.

  Het spijt mij wel voor de huilebalken, maar straks weer zwarte pieten in overvloed! Die zwarte pieten stellen overigens geen negers voor maar moren (uit Marokko). Sint Nicolaas had Moorse knechten die vrijwillig hun diensten hadden aangeboden, geen zwarte slaven.