• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

GevMin Marvelyne Wiels thumbCURAÇAO – Het bouwkundig inspectierapport van de panden van het Curaçaohuis in Den Haag bevat geen conclusie dat er sprake is van instortingsgevaar. Zowel de draagwanden als het fundament van het Curaçaohuis krijgen ‘redelijk’ als beoordeling. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Eerder meldde gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels dat uit architectonisch onderzoek gebleken zou zijn dat er in de afgelopen twintig jaar géén tot weinig onderhoud aan de panden is gepleegd en er instortgevaar bestaat. Het betreffende rapport is maandag aangeboden aan de Staten.

Panden
Dit visuele inspectierapport, gemaakt door het eenmansadviesbureau Marrel Advies, is opgesteld door de heer ir. G. A. Martina en betreft niet de twee panden van het Curaçaohuis, maar slechts één pand: Badhuisweg 173. Een rapport over het kantoorpand op nummer 175, waar het publiek komt, is niet aan de Staten gestuurd.

Fundament
De kwalificatie ‘redelijk’ wordt in het rapport gegeven indien ‘het verouderingsproces van een element op gang is gekomen’. Ten aanzien van de fundering op staal adviseert het rapport om verder onderzoek te doen naar de gesteldheid van de fundering, omdat grondwerking mogelijk scheuring heeft veroorzaakt aan de draagwanden. Het inspectierapport stelt dat ook nader onderzoek moet worden gedaan naar die scheuren, omdat niet vastgesteld kan worden of die oppervlakkig zijn of door verzakking van de fundering zijn veroorzaakt.

Ophef
Het bericht over instortingsgevaar veroorzaakte eind april ophef vanwege de kosten die Marvelyne Wiels projecteerde om het instortingsgevaar te lijf te gaan. De verbouwing zou twee miljoen euro gaan kosten en de jaarhuur voor een tijdelijk nieuw onderkomen in een villa in de buurt moest 200 duizend euro kosten, vermeerderd met twee maal verhuiskosten.

Voorgangers
De drie voorgangers van Wiels, Roy Pieters, Sheldry Osepa en Marcel van der Plank lieten tijdens hun periode (juli 2009 tot juni 2013) ook inspectierapporten opmaken, waarbij de conclusie van direct gevaar door middel van instorting niet werd getrokken. Er werd onder ex-gevolmachtigd minister Sheldry Osepa en Roy Pieters een onderhoudsplan opgesteld, waarin jaarlijks 80 duizend euro was gereserveerd om de problemen aan te pakken. Dat plan werd gestart in 2013 en uitgesmeerd over vijf jaar voor in totaal 400 duizend euro.

Notitie
Bij de stukken die maandag in het parlement zijn gepresenteerd zat ook een vertrouwelijke notitie van de voormalige directeur van het Curaçaohuis, Melvin Statia, gedateerd op 4 april 2014. Daarin wordt een dramatischer beeld gegeven van de ambtswoning en de twee kantoorpanden van het Curaçaohuis. Maar niet duidelijk wordt op welke inspectierapporten dat beeld gebaseerd is. Het inspectierapport van Marrel Advies is opgemaakt op 22 april 2014 en dus nog niet uitgebracht. Melvin Statia was al een maand niet meer werkzaam voor het Curaçaohuis toen hij die notitie schreef.

Inspectierapport

7 reacties op “Geen instortingsgevaar Curaçaohuis”

 1. Alleen als Fraudelientje zelf door de gangen gaat rennen is er kans op instortingsgevaar 🙂

 2. Fraudelyne Raaf door de mand gevallen!. Het moge duidelijk zijn dat de notitie door fraudelyn en een bouw adviseur is samen is gesteld, nog fraudelyn nog M Statia ( MIS) hebben de capaciteit om deze bouw feiten te ontdekken, ook staan er in de notitie opknap werken die een ing bouwkunde nooit in zijn rapoort zou melden, wel een persoon die er een baat bij heeft zoveel mogelijk rotzooi op papier zet om zijn verhaal te bewijzen. die hele notitie kan je in de prullenbak pleuren. Nee er moet voor 2.5 miljoen verbouwd worden ( zakken vullen). Waarom niet plat of verkopen met die zooi als het toch zo slecht is, en een nieuw kantoor neer zetten voor dat geld. Maar ja bij nieuwbouw kan er minder gerommeld worden, en de strooppot moet dan over teveel schijven verdeeld worden.

  En de politici blijven hun eigen volk belazeren, beliegen en bedriegen “bestelen” tot dat ze er zelf bij neer vallen.

 3. Het instortingsgevaar is een net zo opgeklopt verhaal als haar CV.

 4. Misschien heeft het instortingsgevaar betrekking op Wiels en haar partij i.p.v. op het gebouw?

 5. Fraudelientje foei !! …… caught in a lie,… again.
  Nu zal ze wel pissed zijn, dat haar ….ehh adviseursenvelopje met inhoud, niet doorgaat.
  En ze had het bedrag nog zo netjes berekend in de totale offerte voor de aannemer.
  Well, even World Business Class naar Corsow vliegen om uit te rusten.

 6. Ivar Asjes zou iets van zijn verloren gegane geloofwaardigheid terugwinnen als hij Fraudelyne eruitgooit, en het is mij een raadsel waarom de Staten dat nog niet geeist hebben.

  Iedere dag dat Fraudelyne langer in het Curacaohuis zit wordt de puinhoop er groter en wordt er nog meer geld over de balk gegooid.

  Ik wacht overigens nog steeds op de ABN AMRO werknemers die een boekje open doen over het functioneren van Fraudelyne daar, want daar hoor je ook de meest vreemde verhalen over.

 7. Kijk … zo slecht bouwden ze in het begin van de vorige eeuw in Nederland nu ook weer niet, dat de twee stadsvilla’s aan de Badhuisweg in Scheveningen nu op instorten zouden staan.