• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

slavernijCURAÇAO – Het slavernijverleden moet een vast onderdeel worden van het onderwijs in Nederland. Dat stelt hoogleraar Caraïbische Geschiedenis Alex van Stipriaan. In opdracht van de gemeente Amsterdam deed hij onderzoek naar onwetendheid in Nederland over het slavernijverleden in voormalige Nederlandse koloniën.

Stipriaan, die werkzaam is op Erasmus Universiteit in Rotterdam, stelt dat het slavernijverleden een gedeelde geschiedenis is. Zijn onderzoeksvraag was dan ook als volgt: “Hoe kan het slavernijverleden (meer) deel uitmaken van het collectief bewustzijn in Amsterdam, net zoals de Gouden Eeuw en de Holocaust dat zijn?”

Onwetendheid
Er heerst volgens de hoogleraar veel onwetendheid over de slavernij, maar we gaan wel vooruit. “De opmerking die nog steeds heel vaak in debatten over slavernij gemaakt wordt: ‘Er staat niets in de schoolboekjes over het Nederlands slavernijverleden’, blijkt niet te kloppen. Dat gevoel is vaak gebaseerd op (eigen) ervaringen van langer geleden, toen dat inderdaad veel vaker het geval was. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de hedendaagse aandacht in de schoolboeken voldoende zou zijn, maar van uitsluiting is geen sprake.”

Conclusie
Volgens Stipriaan kan het onderwijs de sleutel zijn tot ‘een blijvend besef van het slavernijverleden en de erfenis’. De hoogleraar: “Aandacht voor hedendaagse erfenissen van het slavernijverleden is nodig, dat bewijst alleen al de discussie over zwarte Piet”. Hij stelt dat het slavernijverleden geen zwarte aangelegenheid is, maar een gedeelde geschiedenis. Daarnaast moet de zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroot worden door bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan herdenkingen en herdenkingsplekken. Dit alles zou volgens hem beter georganiseerd en gecoördineerd kunnen worden met als doel het collectieve bewustzijn te vergroten.

slavernij

17 reacties op “‘Slavernij moet vast onderdeel onderwijs NL worden’”

 1. ‘Europese Nederlanders zijn rasist en iedereen weet dat’, schrijft fechai op 30.6. j.l.

  nou meneer of mevrouw ‘fechai’, mag ikj even lachen… er ws laatst een herdenking bij het Slavernijmonument in Amsterdam. daar zou ook een burgemeester van Surinaamse afkomst spreken. Nou, dat heeft ie geweten; hij werd weggehoond, hij was niet zwart genoeg!

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan! In Amsterdam Z.O. weten ze er alles van!

 2. 2e wereld oorlog 50 – 70 miljoen doden.

 3. 1. Kijkend naar de samenstelling van de Nederlandse bevolking, zal bijna de helft van hen voorouders hebben die van buiten Nederland komen (terugrekend naar het moment dat de slavernij nog bestond).
  Het Nederlandse slavernijverleden zal deze groep Nederlanders niet of weing aanspreken;

  2. Voor de andere helft van de Nederlandse bevolking geldt dat voor het merendeel hun voorouders land- enfabrieksarbeiders waren of ambachtlieden. Ook niet bepaald een uitgangspositie om je ¨schuldig¨ of wat dan ook te voelen;

  3. Gemakshalve wordt in de hele berichtgeving vergeten dat de slavenjagers/slavenmakers de Afrikaanse stammen waren die medemensen verkochten aan de handelsposten.
  Als het houden van slaven in onze hedendaagse ogen verwerpelijk is, dan toch zeker ook het maken van slaven?

  4. Brengt mij bij het laatste punt: Geschiedenis moet je niet beoordelen met hedendaagse ogen, maar vanuit de historische context. Zo niet, dan wordt het een chaotisch gekif.

 4. @ Chopie. In Nederland……? hmmm snap dit niet zo goed. Slavernij is toch de grootste ontkenning van Nederland? Net als racisme, zwarte piet, zwarte scholen, enz.. Hoe kan het dan in het onderwijs? Dat zal liegen tegen de NL jongetjes betekenen…..

  Als je er geen bal van weet zoals je wel vaker laat blijken, kan je beter je mond houden . Het ergste racisme ken ik van Curacao waar zelfs racisme bestaat tussen de minder en meer getinte mensen m.a.w. tussen yu di Korsou onderling.

 5. Kwestie van perceptie. In mijn tijd werd ons op school (sic) verteld, dat de West Indische en Surinaamse kolonieen oorspronkelijk werden bewoond door Indianenstammen. Die Indianen waren niet geschikt voor zware arbeid en daarom was er een pater, waarvan de naam me is ontschoten, die op het idee kwam om negers uit Afrika naar de kolonieen te verschepen om daar te werken. CAO’s bestonden in de tijd nog niet en Afrikanen werden beschouwd als verhandelbaar vee. In Indonesie onderdrukte men de bevolking door als Gouvernement samen te werken met lokale stamhoofden en op die manier het volk te onderdrukken.
  De grondgedachte die we over die slavernij meekregen was dus dat het een noodzakelijk kwaad was, want er moest geld worden verdiend door de VOC en WIC. Vandaag de dag speelt dat zich nog steeds af maar nu hebben grote bedrijven het helemaal voor het zeggen onder het mom van globalisering, en zijn de kleyne luyden / loonslaven van vandaag, de onbetaalde slaven van gisteren. Overigens wordt er in Nederland veel te weinig aandacht besteed aan iedere vorm van geschiedenisles.

 6. Beste Chopie, in je frustratie probeer je ons een “complex” aan te praten maar vergeet daarbij de waarheid te vertellen zoals bijvoorbeeld de rol die je eigen voorouders gespeeld hebben bij het gevangen nemen en daarna voor wat kraaltjes te verkopen aan diegenen die die kraaltjes ervoor over hadden. Ik ga ervan uit dat je dit wel weet maar het past natuurlijk niet in je minderwaardigheidsgevoel.

 7. Hoera.
  Het wordt tijd dat die gedeelde geschiedenis een onderdeel wordt van het collectieve Nederlandse bewustzijn.Het gaat niet om de persoonlijke verantwoordelijkheid en een persoonlijk schuldgevoel aanpraten. Het gaat om de collectieve verantwoordelijkheid. En die collectieve verantwoordelijkheid begint met het Kennen en Erkennen van die geschiedenis.
  Jij hebt de zweep zelf niet gehanteerd. Maar je moet wel weten dat die zweep is gehanteerd door iemand en waarom die zweep is gehanteerd. Het kennen en erkennen neemt toch niks van je weg of wel?

  En slavernij bestaat inderdaad nog steeds. Het heet nu mensenhandel.

 8. Inderdaad, laat men eens het ware verhaal vertellen!
  – Slavernij bestaat al zo lang als er mensen zijn,
  – De Grieken hadden slaven, de Romeinen hadden slaven, de Ottomanen (Turken) hadden (Europese) slaven, iedereen had slaven.
  – Tot op de dag van vandaag leven er nog miljoenen in slavernij,
  – In Afrika werden mensen die hun schulden niet konden betalen tot slaaf gemaakt. Krijgsgevangenen werden afgemaakt. Toen men in de gaten kreeg dat er geld mee te verdienen viel werden deze mensen als slaven verkocht, door hun Afrikaanse broeders!
  – De slavernij is uiteindelijk door de Europeanen afgeschaft, in Afrika gingen de Afrikaanse broeders er nog een hele tijd vrolijk mee door.

  @ Fechai, je generaliseert en je kletst onzin. Ben je misschien zelf iemand die vooral een hekel heeft aan blanke Nederlanders? (Dus een racist)
  @ Chopie, Nederland ontkent helemaal niets als het om slavernij gaat. Het zijn juist de mensen met (ook) Afrikaanse voorouders die net doen alsof de slavernij het ergste is wat er ooit is gebeurd en dat alleen de blanken daar verantwoordelijk voor waren en zich daar schuldig aan maakten. Men vergeet daarbij gemakshalve wat de rol van hun eigen Afrikaanse broeders was in die hele slavernijgeschiedenis.

  Ja, laten we eindelijk eens het ware verhaal vertellen over de slavernij!

 9. Q sander: De bijbel?? Laten we het bij de waarheid houden en ons niet baseren op een geschrift dat (net als de koran etc.) ooit is geschreven om het volk bang te maken en zo controle (lees rijkdom) te vergaren door een klein groepje dat na meer als duizend jaar nog steeds op miljarden zit in vaticaanstad terwijl er over de hele wereld nog steeds miljoenen (onder hen ook vele kinderen) als slaaf worden gehouden. Maar ja, dat is gods wil…..

 10. @Fechai, Hoezo?

 11. You build on failure. You use it as a stepping stone. Close the door on the past. You don’t try to forget the mistakes, but you don’t dwell on it. You don’t let it have any of your energy, or any of your time, or any of your space.
  -Johnny Cash.

  waarom verspillen wij onze tijd aan iets wat voor nieuwe generaties weing waarde zal hebben?

  We are Anonymous
  We are Legion
  We do not Forgive
  We do not forget

 12. @ Sauruss, helemaal met je eens.
  Wat gebeurd is, is gebeurd en dat moeten we idd niet ontkennen.
  Hoe meer kinderen komen te weten over hoe alles tot stand is gekomen op de eilanden, hoe beter.
  Daarnaast vind ik wel dat we in het dagelijks leven niet teveel moeten terug komen op het verleden (de slavernij), je moet vooruit kijken wil je ergens verder komen…

 13. Lijkt me prima toch? Ben zelf 100% Nederlander en zie geen enkele reden waarom ik of mijn kinderen niet het juiste verhaal over slavernij zouden mogen horen op school. Dat is de geschiedenis zoals hij is. Ik geloof ook niet dat er nu Nederlanders zijn die dat zouden willen ontkennen. Tenminste ik ken ze niet. Het is nu eenmaal zo geweest en ik en mijn kinderen kunnen en willen daar meer dan 150 jaar later geen persoonlijke verantwoordelijkheid voor nemen. Persoonlijke schaamte voel ik ook niet. Wel is het een uitermate interessant stuk geschiedenis dat zeker verteld moet worden omdat je anders niet goed snapt hoe de wereld is geworden zoals hij nu is. En dat bedoel ik puur uit geschiedkundig oogpunt.

  Ik vertel mijn kinderen ook precies hoe het gegaan is en hoe de slavernij werkte. Ik heb geen enkele behoefte om voor mijn kinderen het verhaal mooier te vertellen dan het is geweest. Waarom zou ik? Maar ik heb ook niet de behoefte om ze een schuldgevoel aan te praten voor wat geweest is en waar zij en ik part noch deel aan hebben gehad.

  Dus waarom zou het onderwijs dat wel moeten doen of het verzwijgen?

  Maar als ik terug kijk naar mijn school en naar de school van mijn kinderen heb ik niet het idee dat het verzwegen wordt. Ik heb toch echt wel over het slavernijverleden van Nederland en de rest van de wereld geleerd op school.

  Oja, voor dat ik het commentaar krijg dat ik als Nederlander natuurlijk alleen vanuit het nederlandse standpunt kan redeneren: mijn vrouw en kinderen zijn van surinaamse afkomst en hebben ook deels slaven als voorouders.

 14. de Salvernij is duizenden jaren geldene ontstaan.
  lees de bijbel er maar op na…
  In china/japan/afrika/midden oosten en eigenlijk overal waren er slaven.
  En nu nog leven er grote groepen mensen in slavernij.
  dus ja, dit hoort zeker thuis in het onderwijs.

 15. Europese Nederlanders zijn rasist en iedereen weet dat.

 16. In Nederland……? hmmm snap dit niet zo goed. Slavernij is toch de grootste ontkenning van Nederland? Net als racisme, zwarte piet, zwarte scholen, enz.. Hoe kan het dan in het onderwijs? Dat zal liegen tegen de NL jongetjes betekenen…..

 17. Link naar het volledige rapport: http://www.amsterdam.nl/publish/pages/556215/slavernij_opmaak.pdf