• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Gerrit SchotteCURAÇAO – Volgens MFK-leider en oud-premier Gerrit Schotte zou Emsley Tromp zich schuldig hebben gemaakt aan het omkopen van politici op Sint Maarten. De president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zou dit doen ‘om zijn macht te behouden.

Ook zou hij op deze manier eenvoudig dubieuze transacties goedkeuren, zonder enige vorm van weerstand vanuit de directie van de CBCS en de huidige regering van Sint Maarten. Dat blijkt volgens Schotte uit het rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC). De positie van Tara Asjes-Prins (de vrouw van premier Ivar Asjes) binnen de bank zou daarnaast kritiek vanuit de Curaçaose regering tegenwerken.

Onderzoek
Schotte, die op dit moment zelf wordt verdacht van onder meer witwaspraktijken, is van mening dat er een strafrechtelijk financieel onderzoek moet worden uitgevoerd naar de gang van zaken binnen de CBCS. Dit onderzoek zou niet alleen betrekking moeten hebben op de rol van Tromp. “Het zou een grootschalig onderzoek moeten worden naar de rol van directeuren van verschillende banken een politici binnen dit omkoopschandaal. Er moet hierbij onderzocht worden of zij zich de afgelopen tien tot vijftien jaar schuldig hebben gemaakt aan soortgelijke strafbare feiten”, stelt hij.

Tegenwerking
Daarnaast zouden werknemers die in het verleden een boekje open hebben gedaan over de malversaties geïntimideerd en zelfs ontslagen zijn. Schotte voegt hieraan toe dat Tromp uit is op de dollarisatie van Curaçao. Op deze manier zou hij financiële controles willen belemmeren door de huidige financiële administratie op te doeken. Dit alles zou volgens de MFK-leider slechts een tipje van de sluier zijn: “Het is een nest van corruptie in ons bankwezen.”

14 reacties op “Schotte: ‘Tromp koopt politici St. Maarten om’”

 1. Tja, in tegenstelling tot gewone misdadigers, gebeurt het zelden dat corrupte leidinggevende personen en politici in de gevangenis terechtkomen of hun onrechtmatig verkregen geld terugbetalen. Doordat omkoperij en het geven van steekpenningen en smeergeld in het geheim gebeurt, is het vaak moeilijk om corruptie op hoog niveau aan het licht te brengen. Door omkoperij hebben drugsbaronnen vaste voet op Curaçaose bodem én de nodige bescherming gekregen van vele politici. Door omkoperij hebben zij corruptie gezaaid. Door omkoperij zijn deze politici goede maatjes met de drugsmaffia geworden, twee handen op één buik. Door omkoperij worden de inspanningen om de drugshandel een halt toe te roepen ondermijnd. Door omkoperij kan witwasserij van geld open en bloot plaats vinden. Door omkoperij kunnen arrestaties en gevangenisstraffen niet verricht en opgelegd worden. Door omkoperij……………….en zo kunnen wij de hele week doorgaan om aan het licht te brengen wat omkoperij zoal kan bewerkstelligen. Ellende en nog ‘ns ellende. Let wel, het is geen omkoperij een ambtenaar een fooi of geschenk te geven omdat hij zich van zijn plicht kwijt of om een dienst te “verkrijgen” waar men “recht op heeft” of om een “oneerlijke behandeling” te voorkomen. Het is wél verkeerd een ambtenaar ” om te kopen”, hem iets van waarde te “geven” zodat hij iets “onwettigs” doet, “het recht verdraait” of een “voorkeursbehandeling geeft”. En hiermee kan men zeggen dat politici en ambtenaren geen schone handen hebben. En hierdoor kunnen en worden zij gerekend onder goddeloze mensen die schuldig zijn aan losbandig gedrag of omkoperij. Onbeschaamd zijn zij, vertegenwoordigers van een volk. Tot in het diepst van hun nieren en tot op hun botten zijn zij bedolven onder een vloedgolf van immorele praktijken. Hun oneerlijke (zaken)praktijken en de neiging zelfzuchtige beslissingen te nemen duiden op hun gebrek aan rechtschapenheid, hun eerlijkheid. Wat een walging. Maar wat een vernedering voor zo’n prachtig eiland. Bedrog, vleierij, corruptie en omkoperij zijn verreweg de doeltreffendste wapens van politici en ambtenaren op Curacao om in de gunst van de maffiabendes te blijven, hun vriendschap te winnen. Het zijn trouwens voor hun acceptabele manieren om vooruit te kunnen komen, om vorderingen te maken. Zoals Azijn Banana vroeger uitriep: AY AY AY, TA CON T’ASINA.

 2. Is dit nu inherent aan de aan de democratie? D.w.z. als men een bepaalde machtspositie heeft weten te bereiken men gaat proberen om zo veel mogelijk familieleden/ partijgenoten aan eveneens riant betaalde posities te helpen? Dan is dit het begin van het einde; Curacao zal verpauperen en duistere machten zullen het voor het zeggen krijgen.

  Nederland moet niet het ‘heiliig’ boontje gaan spelen; hier gebeurt precies hetzelfde maar zijn de gevolgen misschien wat minder ‘zichtbaar’. Hoewel een ‘zaak’ als Chipshol stinkt natuurlijk een uur in de wind, maar is men blijkbaar niet in staat ‘schoon schip’ te maken zolang de betrokkenen elkaar de hand boven het hoofd houden. Want zo gaat het ook op Curacao! De een weet iets van die en die weet weer iets van een ander! Zo houdt men elkaar in stand en is er niemand die de zaak daadwerkelijk bij de horens durft te vatten.

  Voor iedereen met ‘hart’ voor de zaak i.q.Curacao moet het toch duidelijk zijn dat er toch gauw iets moet gebeuren om het ‘verval’ te doen stoppen!

 3. Ik wacht nog steeds op de foto’s van Ramsay Soemanta van Schotte in gevangenistenue.

  Hoe is het trouwens met zijn geisha, Stella van Rijn?

 4. De pot verwijdt de ketel.Schotte bai fliet en ga je zelf Reformeren!!!

 5. De pot ( Schotte) verwijd de ketel tot hij zwart ziet !
  Dat hier nog volk achteraan loopt ! Toen hij vrij werd gelaten reden er auto,s rond getooid met vlaggen van de MFK ! Waarschijnlijk oerdom volk of opportunisten die denken dat dat deze charlatan nog een keer MP wordt ,dan ergens mee kunnen gaan eten uit de ( corrupte ) ruif !!!!!

 6. Kan iemand svp deze draaideur-crimineel de route naar Bon Futuro wijzen ?
  B., your dad is more than a human disappointment, he is a classexample of a supreme fail.

 7. Zucht, en nog eens een zucht,

  Het zijn dit soort berichten die ervoor zorgen dat sommigen onder ons zich schamen voor onze afkomst. Dat dit soort types zich ooit vertegenwoordiger van het volk konden noemen of ambassadeur namens het eiland. Laat er geen misverstand over zijn, ik ben trots op mijn afkomst, echter de associatie met dit soort kwalijke toestanden die dan in de pers worden uitgevochten/gepubliceerd zijn behoorlijk gênant.

  * Wanneer gaat dit nou eens een keer ophouden?

  * Zijn dit soort figuren nou echt zo kortzichtig dat ze niet doorhebben wat voor effect dit heeft voor ons imago?

  * Waarom ligt de focus voornamelijk op het ruzie maken en gooien met modder i.p.v. verzoening, samenwerking & progressie?

  Begrijp me aub niet verkeerd. Kritiek leveren is gemakkelijker dan mezelf bevinden in de politieke situatie en hiermee adequaat om te gaan. Maar als je aan een hooggeplaatste functie begint of jezelf ooit verkiesbaar heb gesteld als volksvertegenwoordiger…….dan mogen wij toch verwachten dat men in meerdere opzichten capabel is??? En is men dat niet bij z’n aanstelling….waarom doet men er niet alles aan om het gebrek aan te vullen op de juiste wijze??

  Zucht

 8. En dit zegt omkoper himself…. De geit verwijt de schaap..

 9. De kop van het artikel had ook net zo goed kunnen zijn:

  Tromp: ‘Schotte koopt politici St. Maarten om’

 10. Hij blijft maar doorgaan. Zonder een schijn van bewijs gooit hij allerlei beschuldigingen in de richting van Tromp. Dat deze man nog niet uit de politiek is verwijderd, is hoogst beklagenswaardig. Het is de bank van Curacao en St Maarten. Nu gaat hij de de St. Maartense drek roeren, omdat daar wat dingen zijn gebeurd met politici. Overigens werd het Babel onderzoek naar Schotte, ook op St. Maarten gedaan. Hoogste tijd dat die zaak voor de rechter wordt gebracht. Wellicht zingt hij dan een reformaatje lager.

 11. Dat noemen ze nou een rookgordijn optrekken en aandacht afleiden……….. Ongeacht de situatie: niet de juiste persoon om te wijzen.

 12. If I go down, you go down with me!!!

 13. Schotte, niet iedereen is zoals jij! Aandacht verleggen is zielig, geef zelf eens aan hoe je aan 500.000 gulden cash komt…. waarom het geld niet op je rekening is gestort…

  Jij leest ook Versgeperst! Geef dan antwoord…

 14. Schotte hoort al jaren zelf in Bon Futuro te zitten, maar hij heeft wel gelijk dat er bij de Centrale Bank zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Zo is er inderdaad de benoeming van Tara Asjes, met geen enkele bancaire ervaringen en herhaaldelijk mislukt in de horeca, ZONDER OPENBARE SOLLICITIEPROCEDURE EN IN EEN NIET BESTAANDE FUNCTIE..

  Eerder was er al de benoeming van Zus de Lannoy, notebene een nicht van Ensley Tromp, eveneens ZONDER OPENBARE SOLLICATIEPROCEDURE EN IN EEN NIET BESTAANDE FUNCTIE. En tegen een salaris van 30,000 gulden per maand!

  Dan is er het vernietigende rapport van de Algemene Rekenkamer, die geen enkele medewerking en zelf tegengewerkt werd bij haar onderzoek bij de Centrale Bank.

  Het in interessant om eens te spreken met werknemers van de Centrale Bank. Je hoort ze niet want ze verdienen allemaal top salarissen bij de beste betaler van het eiland, maar off the record willen ze nog wel eens een boekje open doen over hoe Ensley Tromp zich als god gedraagt binnen de Centrale Bank.