• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

mensenhandelCURAÇAO – Sint Maarten is een bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen, kinderen en mannen die onderworpen worden aan mensenhandel voor de prostitutie en dwangarbeid. Sommige vrouwen in de seksindustrie zijn slachtoffer van schuldslavernij. Dat meldt Caribisch Netwerk .

Zij zijn voornamelijk afkomstig uit Colombia, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Rusland en Oost-Europa. Dit staat in het 2014 Trafficking in Persons (TIP) Rapport van het Amerikaanse State Departement.

Dwangarbeid
Het rapport schat, net als vorig jaar, dat vijftienduizend illegale migranten in Sint Maarten bijzonder kwetsbaar zijn om ten prooi te vallen aan dwangarbeid in de aannemerij, als huisbediende, in Chinese supermarkten en andere winkels, beveiligings- en hoveniersbedrijven en huishouding.

Uitbanen
Sint Maarten haalt de minimumstandaards niet voor het uitbannen van mensenhandel, maar het land doet wel serieuze pogingen daartoe. Een voorbeeld is de opening van een nationale meldpunt voor de mensenhandel. Gebrekkige slachtofferidentificatie, ondanks een grote en kwetsbare bevolking van illegale immigranten en buitenlandse vrouwen in de seksindustrie, heeft een significant nadelig effect op de strijd tegen mensenhandel.

Verblijfsvergunning
Het centrale meldpunt voor mensenhandel ontving in 2013 tenminste zeven meldingen over arbeidgerelateerde mensenhandel, maar het verwees geen enkele van deze potentiële slachtoffers naar een hulpinstelling. De regering meldde dat slachtoffers een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen krijgen, maar kende in 2013 geen enkele vergunning toe.

Prostitutie
Vorig jaar meldde het Tip-rapport dat sommige meisjes uit Sint Maarten die in Nederland gaan studeren in de prostitutie belanden en dat de regering een onderzoek zou hebben gelanceerd naar de betrokkenheid van hooggeplaatste ambtenaren bij mensenhandel. “Daar weten wij helemaal niets van,” was destijds de reactie van procureur-generaal Taco Stein.

www.versgeperst.com