• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart ziet mogelijkheden op het gebied van scholing en werkgelegenheid als er wordt gewerkt aan onze binnenstad.

Onlangs was ik in Nederland waar ik in de gelegenheid werd gesteld om verschillende plekken te bezoeken van de verdedigingslinie rond Amsterdam. Hier staan een aantal forten die dateren uit het eind van de negentiende eeuw. Deze maken deel uit van Nederlands nationaal erfgoed, dat net zoals de binnenstad van Willemstad, opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ik was op bezoek bij Herstelling, de stichting die al twintig jaar deze monumenten onderhoudt en deze activiteit aanwendt voor de vorming en herscholing van probleemjongeren. Op deze wijze kunnen ze deelnemen  aan het arbeidscircuit en bijdragen aan de gemeenschap die hen in de gelegenheid stelt om weer een normaal leven te leiden.

Herstelling legt enorm veel nadruk op discipline en verantwoordelijkheid. Op de allereerste plaats moet de cliënt leren zich te houden aan regels en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn verplichtingen en gedrag. Deze houding is bepalend om te kunnen voldoen aan arbeids-, sociale en civiele verplichtingen, om aldus een bevredigend persoonlijk en professioneel leven te scheppen. Het is om deze reden dat Herstelling is uitgenodigd om dit proces op Curaçao te starten, waarmee zij inmiddels zijn begonnen met een kleine groep jongeren bij Fort Beekenburg.

In mijn vorig artikel, ‘Ons Nationaal Erfgoed: Potentie voor Economische Groei’, heb ik het economisch potentieel aangegeven als onze historische stad wordt onderhouden en gerestaureerd. Heel belangrijk hierbij is werkgelegenheid, die zelfs continu kan worden tijdens de duurzame werkzaamheden van onderhoud en restauratie. Op deze wijze wordt de weg geopend voor wat ik met nadruk heb gesteld in vorige publicaties: de mogelijkheid scheppen voor verplichte nascholing voor onze probleemjongeren. Ook wordt het hierdoor mogelijk voor Feffik en andere ambachtscholen om een comeback te maken, wat nu in veel landen plaatsvindt. Het belangrijkste is dat de deelnemer aan dit proces een proactieve houding aanleert, waardoor hij zich kan blijven ontwikkelen naargelang er razendsnelle veranderingen plaatsvinden in de technologische, sociaal-economische en professionele wereld.

We hebben het potentieel voor werkgelegenheid voor enkele decennia wanneer er begonnen wordt met het onderhoud en de renovatie van onze historische stad. Het zal enige tijd duren voordat onze gezagsdragers klaar zijn met de planning om met dit project te beginnen. Dit schept ruimte voor ‘Herstelling’, Feffik en andere organisaties ten behoeve van verplichte her- en nascholing om hun programma te professionaliseren en uit te voeren. Hier krijgt ons land de beschikking over arbeidspotentieel, dat in staat is het enorm project van de renovatie van onze historische stad te dragen. De voordelen zijn enorm, zowel voor de regering als de commercie, maar veel meer voor onze jeugd, die hierdoor een kans op de toekomst krijgt.

1 reactie op “Ingezonden: Kans voor bijscholing en werkgelegenheid”

 1. Geachte , Mensen .
  De vraag is : wat kunnen we op Curaçao doen ,dat de mensen hoefde niet naar Nederland te gaan ?
  En het antwoord is : 1) Het Werkwijzer van Sociale Dienst (Den Haag ) vervoeren naar Curaçao
  2) Meer Opleidingsinstituten richten in Curaçao .
  3 ) Taxi ( rolstoelbussen ) invoeren voor Gehandicapten en Senioren
  4) Betalen met Bankpasjes in winkels
  5) Flatgebouwen bouwen