• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

MFKCURAÇAO – De MFK-fractie heeft kanttekeningen geplaatst bij de huisbankier van de overheid. Volgens de partij van Gerrit Schotte liep het contract tussen de overheid en de geplaagde bank af op 1 maart. Sindsdien is er niets meer vernomen. Er zijn per brief vragen gesteld aan minister van Financiën Jose Jardim. 

Volgens de brief deponeerde de MFK al eind november 2013 vragen bij minister-president Ivar Asjes. De premier antwoordde na de gestelde wettelijk termijn van twee maanden en gaf te kennen dat de vragen aan Jardim gesteld moesten worden en dus niet aan hem. De partij wil weten of het klopt dat het contract tussen de overheid en de Girobank op 1 maart dit jaar afliep. Per 1 maart 2011 was er een driejarig contract gesloten.

Heronderhandeling
De overheid heeft niet laten weten of het contract verlengd is. Zo nee, wie is dan nu de huisbankier van de overheid? De fractie wil ook weten waarom er niet over gesproken is. Ook zou het contract een zogeheten ‘heronderhandelingsmogelijkheid’ bevatten, waardoor de regering de mogelijkheid had om eerder onder de verbintenis uit te komen.

Beëindiging
Schotte suggereert dat heronderhandeling, dan wel tussentijdse beëindiging, een goede optie geweest was. Volgens hem is in Nederland 2,8 miljoen euro aan cash in beslag genomen dat bestemd was voor belastingparadijs Malta. Volgens hem had het contract bij de ingreep door de Centrale Bank (CBCS) toentertijd opgezegd kunnen worden, onder meer omdat er geen sprake meer was van een ‘solide financiële huishouding’. Tenslotte wil de partij weten hoe de regering daarover denkt.

4 reacties op “MFK stelt vragen over contract met Girobank”

 1. De Linked In pagina van Stephan Capella: ‘Stephen held a leadership role in developing the bank’s financial strategy’.

  Die strategy was toch echt niet veel meer dan het gehoorzame schoothondje van Eric Garcia zijn, precies waarvoor Capella aangenomen was.

  Waar die leadership role van Capella the bank gebracht heeft? Naar hetzelfde waar die strategy Ctex gebracht heeft. Ook bijna failliet en inmiddels onder curatele.

 2. @ Vito. Dat is per jaar fls 180,– alleen om een bankrekening te hebben bij de postbank.

  Niets bijzonders en ik betaal de ABN minstens hetzelfde en dan in euro’s. Elke dienstverlening moet maandelijks of per handeling bij elke bank worden betaald.

 3. Bij de nieuwe contract hoop ik dat de regering de kosten voor een bankrekening moeten worden afgeschaft of verminderd worden. Het kan niet zo zijn dan de bank je iedere maand met fls 15,– belast uitsluitend voor het gebruik van de faciliteiten om een bankrekening te hebben.
  Dat is per jaar fls 180,– alleen om een bankrekening te hebben bij de postbank. Dat is woeker winst maken op de ruggen van rekeninghouders. Ik hoop dat de Cnetrale bank komt met wetsvoorstellen om dit te bestrijden. Dit is diefstal van de rekeninghouder. Ik hoop dat minister Rosaria dit serieus oppakt en gaat bestijden. De bank is van het volk men maakt grote winsten met het geld van het volk men verdient genoeg rente op spaargelden van het volk en dan moet het volk ook betalen voor diensten van de bank. Dit is diefstal.

 4. Aan vragen van deze mislukte MAVO leerling besteed je normaal gesproken geen aandacht, maar als het over banken gaat heeft Schotte het nog wel eens bij het rechte eind.

  Zoals toen hij kritiek had op de schandalige benoemingen van Zus de Lannoy en Tara Asjes met riante salarissen terwijl ze geenszins geschikt zijn bij de Centrale Bank.

  Zoals over vreemde zaken bij Girobank waar de egotripperij van directeiuren Garcia en zijn loopjongen Capella deze bank aan de rand van een faillissement heeft gebracht.