• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

SGB-alumnonan-ku-a-slag-di-Liseo-Boneriano-ku-nan-resultadonan-den-man-640x480-150x150CURACAO – “Het is tijd voor een nieuwe directeur voor Scholengemeenschap Bonaire (SGB). Ook het bestuur van de school moet aangepakt worden”. Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs op vragen van Caribisch Netwerk over het lage slagingspercentage van havo/vwo-scholieren op de school.

De zorgen over het lage slagingspercentage op de school komen van PvdA-Kamerlid Roelof van Laar. Hij noemt het ‘uniek in de Nederlandse geschiedenis’ dat maar zo weinig scholieren, een derde van het totaal, slaagde en wil weten welke maatregelen er genomen worden. Dekker geeft toe dat de uitslagen ‘teleurstellend’ zijn: “Vooral voor de leerlingen die zes jaar hard gewerkt hebben.” Hij hoopt dat de eerste herkansingsronde het aantal geslaagden doet stijgen, maar dat is voorlopig nog onduidelijk.

Inspectie
Dat de Bonairiaanse school ‘slecht en zwak presteert ‘is bekend bij de staatssecretaris en ook de onderwijsinspectie houdt de school al nauwlettend in de gaten, zegt hij. “Sinds 10-10-’10 wordt er hard gewerkt om het niveau op te krikken.” Hij zegt dat het verbeteren van het niveau niet met ‘een sprintje’ kan, maar dat het iets is waar langdurig aan in geïnvesteerd moet worden: “Er moet beter management komen en ook het financieel bestuur moet op orde komen.”

Oplossing
Van Laar vraagt daarop om een oplossing voor de huidige lichting scholieren, die van die lange-termijnoplossing geen profijt zullen hebben. Daarop zegt Dekker toe na de herkansingsrondes te kijken hoe het dan met het slagingspercentage staat. “Als er bijvoorbeeld vooral op een vak slecht gescoord, wil ik kijken of het mogelijk is om de leerlingen nog een herkansing te geven. Maar dan moet de school wel bijlessen aanbieden, anders heeft het geen zin.”

Sluiting
Als de Bonairiaanse school in het Europese deel van Nederland zou staan, was deze wellicht gesloten, geeft Dekker toe op aanvullende vragen van Wassila Hachchi van D66. “Maar dat kan in dit geval niet, omdat het de enige school is die dit onderwijs aanbiedt op Bonaire. We moeten er dus bovenop blijven zitten dat er verbeteringen komen. Aan bezuinigingen ligt het in elk geval niet, want er is juist meer geld in de school gestoken de laatste jaren.”

1 reactie op “Dekker: ‘Bestuur scholengemeenschap moet aangepakt’”

 1. Het is wel gemakkelijk om de directeur de schuld te geven van de slechte resultaten maar men moet ook eens kijken naar andere factoren zoals daar zijn:

  – De beginsituatie van de leerlingen. Nederlands is voor de meesten niet hun moedertaal. Er moet meer les in de Nederlandse taal gegeven worden, gericht op tekstbegrip en uitdrukkingsvaardigheid.
  – De leerlingen moet geleerd worden hoe effectief te studeren. Vooral leerlingen met taalproblemen hebben de neiging om voor toetsen zoveel mogelijk letterlijk de tekst uit de boeken uit het hoofd te leren. Die reproduceren ze dan letterlijk als in de vraag bepaalde kernwoorden uit die teksten voorkomen. Wie zo leert begrijpt niets!
  – Hoe zit het met de discipline van zowel leerlingen als onderwijzend personeel? Wat is het uitzicht op vervolgstudie of werk? Slechte resultaten werken demotiverend, Onzekere toekomstperspectieven werken demotiverend.
  – Een moeilijke thuissituatie. Een afwezige vader, financiële problemen, geen rustige studieplek, ouders die niet de kennis en vaardigheden hebben om te helpen of te disciplineren. Van leerlingen wordt vaak teveel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gevraagd.

  Dit zijn allemaal zaken die in Nederland niet of veel minder voorkomen. Het onderwijs op Bonaire (en op de andere eilanden) zou hier veel meer rekening mee moeten houden. Extra faciliteiten voor studie op school, meer begeleiding en wellicht een tussenjaar na de basisschool om de gewenste vaardigheden en studiehouding aan te leren.