• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart uit zijn zorgen over de ontwikkeling van onze binnenstad en heeft een voorstel.

Onze historische monumenten binnen en buiten de stad zijn historische juwelen en geven duidelijk blijk van de ontwikkeling van de mens! Dit is dan ook de reden waarom ons nationaal erfgoed pronkt op Unesco’s Werelderfgoedlijst, hetgeen ons eiland een enorm toeristisch potentieel biedt. Maar het feit dat wij op Unesco’s lijst voorkomen, dwingt ons om onze monumenten in goede staat te onderhouden.

Het is bewezen dat elke gulden die geïnvesteerd wordt in onderhoud en restauratie van onze monumenten vijf gulden opbrengt! Dit is een goede indicatie van het economisch-financieel voordeel voor onze gemeenschap. Bovendien is het onderhoud van onze historische monumenten een bron van duurzame werkgelegenheid voor verschillende beroepen, zoals metselaars, timmerlieden en elektriciens.

Het regeerprogramma van de huidige regering vermeldt een “lange termijn visie ten behoeve van de stadsontwikkeling op grond van een commerciële ontwikkeling, restauratie en onderhoud van gebouwen in slechte staat.”
Het is goed dat de overheid zich bewust is van het belang van de ontwikkeling van onze historische stad. Helaas hebben we tot nu toe geen concrete stappen gezien, met uitzondering van de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda.

De ontwikkeling van onze historische stad biedt een uitstekende mogelijkheid voor een hechte samenwerking tussen de overheid en de private sector om te komen tot een win-win resultaat. Daarom is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk een gemengde werkgroep tot stand komt van overheidsexperts, de private sector en bewoners organisaties. Op deze wijze worden juridische, commerciële, financiële en sociaal-culturele aspecten uitgewisseld om te komen tot een integraal programma, gebaseerd op deze realiteiten.

Om een bloeiende stad te krijgen moet er een combinatie zijn van inwoners, commercie, publieke diensten, recreatieve mogelijkheden (restaurants, bars, koffiehuizen, bioscopen, nachtleven), hotels, veiligheid, hygiëne, uitstekende en aantrekkelijke infrastructuur (gemakkelijk toegankelijk met de auto en openbaar vervoer, parkeerruimte, goede verlichting en prettig om er te wandelen).

Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai bieden deze aspecten in onvoldoende mate! Er is ruimte beschikbaar voor veel meer bewoning. Huizenbouw is een belangrijke pilaar voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid. In plaats van huizen te bouwen buiten de stad, zou men gebruik moeten maken van het woonpotentieel dat de stad biedt.
De monumenten en onteigening wetgeving moet aangepast en toegepast worden op een zodanige wijze dat de eigenaar van het gebouw gedwongen wordt zijn pand te onderhouden.

Er is misschien een actieplan te overwegen, gebaseerd op een visie voor stadsontwikkeling. De overheid heeft hierbij twee taken: financiering regelen voor de eigenaar/ontwikkelaar en de lokale/internationale marketing op zich nemen om de potentiële investeerder aan te trekken. Deze fondsen komen terug bij de overheid naargelang de investering vruchten afwerpt, waarmee de overheid wordt terugbetaald of de banken die hebben geholpen de fondsen beschikbaar te stellen. Op deze wijze wordt de nauwe samenwerking tussen de overheid en de investeerder gerealiseerd, zonder dat dit tot kapitaal verlies leidt: win-win.

www.versgeperst.com