• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ronald PlasterkCURAÇAO – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat Curaçao de economie nodig moet hervormen. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. De resultaten van de rapportage door het IMF waren eind mei al gepresenteerd.

Omdat Curaçao in dezelfde monetaire unie zit als St. Maarten, nam het IMF beide landen onder de loep. In beide gevallen was de rapportage overwegend positief. “Zo is op Curaçao onder meer de pensioenleeftijd verhoogd, het ambtenarenapparaat gereduceerd en de zorgkosten meer onder controle gekomen”, schrijft Plasterk. Dat zijn goede ontwikkelingen, vindt hij.

Verbeteren
Het strikte beleid van de CBCS (Centrale Bank van St. Maarten en Curaçao) oogst lof. Wel is er nog een groot tekort op de handelsbalans, met ‘significante risico’s’ tot gevolg. Tussen 2011 en 2013 kromp de Curaçaose economie met 0,5 procent. Om op lange termijn structureel te verbeteren, zal ons land volgens het IMF moeten werken aan het verbeteren van het vestigings- en investeringsklimaat door verminderen van de bureaucratie (Red Tape) en het verbeteren (flexibiliseren) van de arbeidsmarkt. Ook beveelt het IMF aan de ambtenarenpensioenen in lijn te brengen met de markt en het ambtenarenapparaat verder te reduceren.

Kamerbrief Plasterk over IMF

5 reacties op “IMF: Curaçao moet economie nodig hervormen”

 1. IMF maatregelen/ hervormingen? Daar wordt alleen de rijke bovenlaag beter van. De onderlaag die in de meerderheid is kan stikken.

 2. Vind “hervormen” wel een heel zwaar werkwoord, hooguit zou je kunnen spreken van “het bestaande optimaliseren en verfijnen”. Voor een klein eiland zonder grondstoffen doen we het niet slecht. Een natuurlijke strategisch gelegen haven, toerisme dat behoorlijk uit de verf komt, een interessante offshore banking, een centraal gelegen vrije zone, een raffinaderij die nog steeds zijn steentje bijdraagt etc. dit alles om maar niet te spreken van een luchthaven, dokmaatschappij, terdege middenstand (groothandel, supermarkets, winkels, behoorlijk wegennet etc. 0k, het hapert misschien aan het onderwijs en bij de gezondheidszorg moet een tandje bij, maar daar wordt aan gewerkt, uieindelijk is er geen gemeenschap die ooit af is.
  En dan de “corrupte” politici. Er is de regio geen land of eiland aan te wijzen die ze niet heeft, waarschijnlijk zit het in onze genen en zullen we er mee moeten leven.
  Dus advies aan Plasterk, houd de IMF zo ver mogelijk bij ons vandaan, uieindelijk bestaat er geen rapport van hen dat lovend is over een land.

 3. Weer dat KUT IMF in de achtergrond als die overvalers die je overal lastig valt. Het
  enigste doel van die IMF is die Corrupte wittedas Boeven te beschermen, het volk zelf mag stikken
  val al die maatregelen die genomen wordt om zogenaamd miljoenen te besparen en via een andere deur sinterklaas te spelen zoals voor een zogeheten nieuwe “Hospitaal” !!!!!!, ik zou graag willen weten wie zijn zak ervan dikker wordt en welke prijs heeft de rekening straks . Ik begrijp nu de
  mooie woord “onroerende zaken belasting” . Mensen begin jullie koffers in te pakken. Tot zo..

 4. Er wordt alom geroepen om hervormingen op Curacao, begrijpelijk is dat. maar de meningen over wat er “hervormd moet worden”, lopen uiteen. Er wordt een grotere en betere stem bij het nemen van beslissingen vereist en hierdoor zouden de economische en sociale programma’s graag uitbreiden. Curacao moet bepaalde programma’s besnoeien en een einde maken aan corruptie, wanbeleid en verspilling. Aannemelijk is dat voor echte hervormingen dat men iets moet doen wat absoluut ondoenlijk is in een bureaucratie: men moet de bezem erdoor halen. Wil je iets zinnigs doen, dan moet je ALLE zeepokken wegschrapen, en dat zijn er heel wat. Het huidige onrecht op Curacao, vaak veroorzaakt door armoede en machtsmisbruik, moet door het volk NIET meer getolereerd worden.De onafhankelijkheid waarop corrupte gezaghebbenden zich op fat eiland beroemen, ontpopt zich als eenzaamheid en penurie armoede. Vreselijk voor zo’n mooi eiland.

 5. Gewoon kwestie van gezond verstand, daar heb je geen minister of IMF voor nodig.
  Maar op Curacao weten de bonden alles beter en geen minister die ze aan durft te pakken.
  Bejaarden zijn gemakkelijker te plukken, maar die hebben niet veel veren.