• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zwarte pietCURAÇAO – De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer, maar blijft wel zwart. Ook verdwijnen de volle rode lippen en de oorringen, moet het pak hipper worden en moet piet zijn gedrag veranderen. Dat adviseert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) na onderzoek.

Dat zei directeur Ineke Strouken gisteravond in Knevel en van den Brink.

Uiterlijk piet
Het VIE kondigde in maart aan dat er gesprekken werden gevoerd over de toekomst van Zwarte Piet na de heftige discussie van vorig jaar. Nog voor de zomer moest er een advies komen. Strouken benadrukte in het programma dat het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet slechts een suggestie is. Ze wil vooral dat het constante debat over de pieten stopt.

Zonder kroeshaar
Na onderzoek bleek de gepresenteerde piet, zonder kroeshaar, de beste optie. Ook zou Zwarte Piet een meer gelijkwaardige relatie met Sinterklaas moeten hebben en minder dom moeten zijn. Tegenstanders van Zwarte Piet presenteerden in Knevel en van den Brink een paarse piet met rood haar.

Discussie
De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet laaide vorig najaar hoog op, onder meer door Gario. Toen ook een onderzoekster van de Verenigde Naties pleitte voor het afschaffen van het feest, mengden zich duizenden mensen in de discussie, tot in politiek Den Haag aan toe. Een Facebook-pagina voor het behoud van de sinterklaastraditie verzamelde meer dan twee miljoen likes.

© Novum

12 reacties op “‘Zwarte Piet blijft zwart maar verliest kroeshaar’”

 1. @ Wimpiri. Zorro als je die opmerking als “grappig” bedoeld had je beter kunnen refereren aan de 80tig jarige oorlog toen de Spanjaarden door de Makambas uit het toen nog Holland werden verdreven.

  Natuurlijk is dat grappig bedoeld; dat begrijpt een 3-jarige nog wel. Ik behoor niet tot de mensen, die gaarne verzwelgen in het (slvernij)verleden en zou de grap ook geen causaal verband hebben.

 2. Zwarte Piet is pure racisme. Als die stelling je niet bevalt heb je pech!
  Hoezo Bot? Dat is toch vrije meningsuiting? bla bla bla.

 3. @Zorro, De Sint heeft al aangegeven niet naar Nederland te komen.. Eerst pakken jullie zijn zwarte pieten af en nu drogen jullie de spanjaarden af met 5-1!

 4. Zorro als je die opmerking als “grappig” bedoeld had je beter kunnen refereren aan de 80tig jarige oorlog toen de Spanjaarden door de Makambas uit het toen nog Holland werden verdreven.

 5. Aangezien Nederland met 5-1 Spanje heeft verslagen, zou het Sinterklaasfeest 2014 bijzonder onaangenaam kunnen worden voor de makamba’s.

 6. Het constate debat kan ook makkelijk worden gestopt.. Zwarte Piet is Zwarte Piet.. als je dat niet bevalt dan heb je pech!

 7. Die dooie mus kan gaan rusten op een plaats waar de zon nooit schijnt.

 8. Gewoon Zwarte Piet met zijn kroeshaar afschaffen en vervangen door een
  wit geschminkte Sjaak Sjoer met het lieffst een “kabei manteka” kapsel.

 9. En zo gaat de knecht van Sinterklaas steeds meer lijken op de negroide afstammelingen van de voormalige slaven.

 10. @ Bas
  Volkomen gelijk, je weet toch super onschuldig. Bijna hetzelfde dat als iemand zou zeggen…. hey, weet je sommige bepaalde bevolkingsgroepen zeuren alleen maar als het erom gaat dat iemand uit hun groep is lastiggevallen omdat ie een sissend geluid maakte toch. Of deze elk jaar weer moet er herdacht worden. Ik zou bijna willen zeggen dat die groep(en) mensen vooruit moeten kijken en niks meer herdenken. Het herdenken lijkt wel het in stand houden. Het is zo erg dat ik niet eens kan/mag benoemen wat ik wil zeggen. Maar over de zwarte man… joh ik kan er ook niks aan doen dat ie zwart is toch?

 11. En dan lazen wij verleden week dat er een hele actie op touw is gezet om kabei strika af te schaffen en kabei kroes als mode verschijnsel 2014 in te voeren omdat dat schijnbaar toch door onze koloniale bazen ooit eens verboden is geworden zoals ooit eens één van onze landgenoten ons heeft willen doen geloven.

 12. Ik heb bij Zwarte Piet nooit aan iets anders gedacht dan Sinterklaas. Daar hoort hij nou eenmaal bij. Volkomen onschuldig. Dit is allemaal zo’n enorme onzin!