• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker uit zijn zorgen over de leegstand in Punda en de trage besluitvorming

Ik ben al een paar maanden niet naar de stad geweest en schrok mij dood toen ik vanmorgen daar doorheen liep. Het deed mij denken aan de ghost towns in de goedkope Italiaanse spaghettiwesterns: één grote dode boel. Uit nieuwsgierigheid ging ik tellen hoeveel panden er leeg staan. Het resultaat: Breedestraat Punda drie lege panden, Madurostraat (een van de drukste straten in Punda) zeven, Prinsenstraat vijf, ten oosten van parkeergarage Pietermaai tien.

Ik ben maar opgehouden met tellen want het eerste waar ik aan dacht was Sambil, want dat zal een ghosttown zijn voordat het opengaat dat is zeker (met hun zes tot achtduizend mensen per dag die ze denken te trekken). Alleen de laatste avond van het Tumbafestival trekt zes- tot achtduizend mensen, maar deze mensen denken dat ze dat zullen halen. Dromen kost niks…. Ik heb bijna mijn hele leven in de toerisme gezeten en heb honderden CHATA-vergaderingen meegemaakt. Ik weet dat ze al tientallen jaren praten over een belastingvoordeel voor de eigenaars van de gebouwen in de stad, zodat ze appartementen van de tweede en derde verdieping van hun gebouwen kunnen maken en er meer leven (vooral s’avonds) in de stad komt.

Tot vandaag, nou praten we al zeker twintig jaar geleden, kunnen ze geen beslissing nemen. Het gaat alleen maar om de buitenkant van de gebouwen. Daar zouden trappen moeten komen naar de appartementen toe want nu is de ingang naar boven door de winkels. En we blijven maar praten en weer een commissie in het leven roepen die dat weer gaat bestuderen. Er worden nieuwe consultants binnengehaald om de boel weer te bestuderen, want de vorige consultants zijn ondertussen al met pensioen, wat weer handen vol geld gaat kosten. Ondertussen ligt Punda aan een infuus en hebben ze de pastoor al gebeld om het heilig oliesel te geven, want Punda is op sterven na dood!

En dat, terwijl er plannen zijn om de façade van Cinelandia te behouden en te restaureren en van de achterkant cafés en winkels te maken. Er bestaat ook een plan om het gebouw ten westen van Pietermaai Parking dat nu leeg staat (voormalig La Curacao) om te bouwen tot een hotel van 60 kamers en een blok van 30 appartementen voor lokale mensen. De benedenverdieping wordt dan omgebouwd in een shopping mall, maar zoals altijd gaat alles hier moeilijk en traag en moeten we wachten totdat de Heilige Geest naar beneden komt.

Ik geloof dat we een minister van economische zaken en ontwikkeling hebben, ik weet het niet zeker want ik zie hem nooit. Hij is vaker op reis dan de vorige paus die we hadden. Ik durf te wedden dat hij volgende week opeens op een dienstreis naar Brazilië moet voor een of andere conferentie over het behoud van de paarse kikkers in het Amazonegebied. Dat durf ik te wedden! Als je appartementen in de stad hebt, heb je automatisch meer leven. De prijzen zullen dan ook dalen. De lokalen die daar wonen, gaan echt niet de toeristenprijzen betalen. De restaurants en cafés zullen beter gaan draaien, meer werkgelegenheid en de regering krijgt meer belastinggeld binnen. Alles wat ze nodig hebben is een ‘ja’ van de regering en daar zitten ze al een jaar of twintig op te wachten. Geen wonder dat het inkomen per capita op Aruba rond de 21 duizend dollar per jaar is en wij zitten te sukkelen met amper 15 duizend dollar per jaar.

Daarom blijf ik lachen op deze klip. Dat ‘poko pook’-gedoe kost ons handen vol geld, alleen zien ze dat niet want ze zitten te wachten op een commissie met een wegenkaart en een consultant die hen laat zien waar ze naartoe moeten.

5 reacties op “Ingezonden: ‘Punda ligt op z’n gat!’”

 1. Geweldig geschreven! Helemaal eens

 2. Natuurlijk gaat iedereen de teloorgang van Punda aan het hart. Maar het is niet de regering, het zijn niet de consultants die hierbij de hoofdrol spelen. Dat is niet Sambil, wat nog niet eens is geopend. Het is een gebrek aan mogelijkheden om geld te verdienen. Een ondernemer weet dat lokatie belangrijk is, loop in de straat is belangrijk. De levendigheid na zes uur ‘avonds is iets voor bewoners en bezoekers van café’s en restaurants. Inde stad waar ik woon in Nederland , zijn in een winkelstraat met leegstand boven de winkels, om de vier panden deuren geplaatst met doorgang naar de achterzijde van het pand. Via één deur, worden vier panden bereikbaar. Trap naar boven en galerij achter de panden naar ieders ingang completeert de toegang. Gemeente droeg bij aan de stichtingskosten en ondernemers zagen de clausule “geen bewoning boven de winkel” uit het contract geschrapt. De winkelhuur kon naar beneden, de huuropbrengst bleef gelijk. Meer winstmogelijkheden voor ondernemers, trekt nieuwe ondernemers aan. Als je dan als straat nog het geluk hebt dat een paar grote winkelbedrijven zich vestigen, is het leed snel geleden. Maar wacht niet op consultants, adviseurs, ambtenaren en wethouders (ministers zo u wilt) want in Punda ziet u wat gebeurt. En als je zelf niets doet, is het altijd een ander zijn schuld.

 3. “Ik durf te wedden dat hij volgende week opeens op een dienstreis naar Brazilië moet voor een of andere conferentie over het behoud van de paarse kikkers in het Amazonegebied”

  Nu zit mijn toetsenbord onder de koffie die ik uit proestte van het lachen, briljante opmerking!

  Voor de rest, t is inderdaad triest na 6 uur is er geen enkele bedrijvigheid behalve misschien wilhelminaplein (maar ook daar ben ik al een poos niet geweest)

 4. Momenteel staan er 28 panden leeg in Punda, maar probeer er eens eentje te huren ………SUCCES !
  Gaat je niet lukken.
  De eigenaren denken nog steeds dat het een AAA locatie is en je mag meer dan 100 NAF per vierkante meter ophoesten voor een plek waar helemaal niemand komt. Hoe je dan die huur moet gaan betalen is volstrekt onbekend, maar voor de eigenaren ook niet interessant.
  Ze hebben het geld niet nodig en laten dus liever de boel leegstaan dan dat ze het verhuren voor een realistisch bedrag.
  Appartementen in de stad zou leuk zijn, maar gezien de onveiligheid denk ik niet dat er iemand zou willen wonen. Ik in ieder geval niet. Waar zou ik mijn auto moeten laten ? Kom ik ‘s ochtends terug is de auto of weg, of er is een raam ingeslagen of ik heb een wielklem. Nee bedankt.
  Moet ik ‘s avonds op weg naar mijn appartement door een verlaten stad ? Levensgevaarlijk, ga ik niet aan beginnen en met mij velen niet.

  Over wielklemmen gesproken. Recentelijk een foto gemaakt van een wielklem op een………….vrachtwagen die goederen aan het afleveren was !!!
  Hoe gek willen we het maken !
  Nergens kunnen en mogen leveranciers parkeren, dus de afstanden tot de winkels zijn enorm. Dan duurt het natuurlijk vele malen langer alvorens de levering is afgewerk en dan gooien overijverige idioten ook nog even een wielklem op je vrachtwagen. Het moet niet gekker worden.
  Punda zou heel mooi kunnen zijn maar zolang veel ambtenaren te dom zijn om voor de duvel te dansen zal het niets worden. Zij beseffen het belang van een goede binnenstad niet en dan kan het ook niets worden.
  Jammer.

 5. “If we can but prevent the government from wasting the labours of the people, under the pretence of taking care of them, they must become happy.” – Thomas Jefferson to Thomas Cooper, November 29, 1802