• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

WK voetbal world cup thumb CURAÇAO – Bijna driekwart van de voetbalsupporters wil dat de FIFA overweegt het wereldkampioenschap voetbal van 2022 vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar te verplaatsen naar een ander land. Dat concludeert Amnesty International uit een opiniepeiling die de organisatie heeft laten uitvoeren.

Voor het onderzoek vulden 13 duizend gebruikers van de Zweedse Forza Football App uit negentien verschillende landen een vragenlijst in. Ook Nederlandse voetbalfans deden mee aan het onderzoek. Uiteindelijk stemde 73 procent van de app-gebruikers voor het heroverwegen van de locatie van het WK. Directeur van Amnesty International in het Verenigd Koninkrijk Kate Allen noemde de boodschap van voetbalfans ‘luid en duidelijk’. “De mythe dat mensenrechten en sport niets met elkaar te maken hebben wordt door deze peiling ontkracht”, aldus Allen. “FIFA en andere internationale organisaties moeten mensenrechten meewegen bij hun keuzes voor sportevenementen.”

Bijzondere uitkomsten
De opiniepeiling leverde nog een paar bijzondere resultaten op. Zo vindt 82 procent van de ondervraagden dat de FIFA een zekere verantwoordelijkheid heeft voor mensenrechten. Daarnaast vond 86 procent dat mensenrechten moeten worden meegewogen bij het toekennen van grote sportevenementen. Volgens Amnesty vinden bij grote sportevenementen vaak mensenrechtenschendingen plaats, zoals gedwongen huisuitzettingen, schendingen van arbeidsrechten en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. De opiniepeiling is de grootste die ooit is gehouden naar de mening van personen over mensenrechtenschendingen en internationale sportevenementen.

© Novum

www.versgeperst.com