• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao spreekt zich uit over de situatie bij Aqualectra.

Het is een understatement om te stellen dat de situatie bij Aqualectra momenteel zeer zorgelijk is. Hoofdoorzaak die tot deze onhoudbare situatie heeft geleid is bekend: het op politieke uitgangspunten besturen van overheidsentiteiten in het algemeen en Aqualectra in het bijzonder, in plaats van op zakelijke en bedrijfseconomische verantwoorde grondslagen.

Het oplossen van het vraagstuk Aqualectra als ook de andere overheidsbedrijven en entiteiten zal dan ook gezocht moeten worden in de richting van invoeren van een politiek onafhankelijke, terzake kundige en transparante ‘regulatory board’ en mededingingsautoriteit die op basis van internationale benchmarking te werk gaat en flexibiliteit op de markten nastreeft. Op deze wijze wordt voorkomen dat deficiënte productiemethodes en ongekwalificeerde arbeidskrachten worden ingezet louter voor politiek populair gewin.

Hoe het beslist niet moet, zijn de acties die op woensdagmiddag bij Aqualectra zijn opgestart. Alles wijst in de richting dat actievoerende werknemers bij Aqualectra sabotage hebben ingezet om kracht bij te zetten bij hun onderhandelingseisen. Deze acties, waarbij een aantal wijken urenlang werden afgesloten van elektriciteit zonder dat sprake was van storing dan wel legitieme autorisatie was verstrekt om hiertoe over te gaan, kunnen namelijk niet anders worden geïnterpreteerd. Het is begrijpelijk dat bij onderhandelingen emoties vrijkomen, echter dat rechtvaardigt niet dat overgegaan wordt tot het toepassen van middelen die onwettig (misdadig) zijn. In een democratische rechtsstaat is dit onacceptabel en dient het aangepakt te worden.

Er kan niet genoeg benadrukt worden dat dit soort acties de samenleving van Curaçao in het algemeen en de economie in het bijzonder, ernstig benadelen. Duurzame economische groei en daarmee werkgelegenheid en inkomen zullen zonder betrouwbare en betaalbare levering van elektriciteit niet van de grond komen. Dit soort onbesuisde acties dragen ook niet bij dat het vertrouwen in Curaçao zal toenemen. Denken de actievoerders daadwerkelijk dat financiers en investeerders bereid zullen zijn om middelen ter beschikking te stellen om de problemen bij Aqualectra op te lossen indien intimidatie en niet-legitieme actiemiddelen worden toegepast? De frustraties bij de werknemers is begrijpelijk. Echter, zij zouden geloofwaardiger overkomen indien zij ook harde wettelijke acties hadden ondernomen ten tijde toen een aantal politieke bestuurders gemeend hadden om op de stoel van directie van Aqualectra te moeten gaan zitten en maatregelen hebben genomen die de oorzaak vormen van de huidige uiterst zorgwekkende toestand waarin dit bedrijf thans verkeert.

Indien de werknemers van Aqualectra het goed menen met Curaçao en hun affectie voor het eiland willen bewijzen dan gaan zij aan de onderhandelingstafel gezamenlijk met de directie de scheef gegroeide situatie proberen recht te trekken en afspraken te maken dat in de toekomst het bedrijf op zakelijke en niet politieke wijze zal worden geleid. Wilde acties horen hier niet thuis, maar eerder het toepassen van dialoog en ‘give-and-take’ principe.

6 reacties op “Ingezonden: ‘Aqualectra moet niet politiek geleid worden’”

 1. De straatverlichting bij janthiel waar alle resorts zitten is al een paar dagen uit. Aardedonker daar. Touristen durven resorts niet meer af
  Aqualectra doet er niets aan. Wat een zooitje daar.

 2. Maar ja, wie benoemt dan een integer dagelijks bestuur en een integere RvC ?
  Anders zit je jaren met dezelfde dan niet aan te pakken,malafide figuren van laag allooi opgescheept. Niet aan te pakken als het bestuur en de RvC onder één hoedje speelt.
  Nu worden deze, in vele gevallen, niet deskundige ,zichzelf verrijkende personen tenminste nog eens in de zoveel jaar- bij aantreden van een kabinet- vervangen door ,nieuwe personen met helaas vaak dezelfde kwaliteiten. (de goeden uiteraard niet te na gesproken !).

 3. Als onze eigen Leiders manipuleren ons om in fout te gaan .
  Dan is beter als een onbekende nemen ons als slaven

 4. 100% mee eens, de politiek moet er uit bij dit soort bedrijven, het is hier zolangzamerhand wel bewezen dat zakkenvullen en vriendjes bevoordelen het enige is wat dat ooit heeft opgebracht, en waar de burger dus de prijs letterlijk en figuurlijk voor moet betalen

 5. Geen enkel bedrijf zou op curacao politiek bestuurd moeten worden.
  ieder jaar (ongeveer) een nieuwe regering met allerlei mannetjes, die vriendejes en sponsers te vriend moeten houden.
  Geen enkel bedrijf kan daar op floreren.

  de politiek wordt al 40 jaar door maffiasponsors bestuurd, dus UTS, Aqualectra enzovoort, worden bij iedere nieuwe regering aan nieuwe bestuurders geholpen, die niets doen en niets kunnen,
  De domme mannetjes in het bestuur mkosten goud geld.
  heel logisch dat deze bedrijven nooit 1 cent winst kunnen maken.
  De politiek houd de vooruitgang tegen in plaats van dat ze aan de vooruitgang werken.

  DUIDELIIJK?????????????

 6. Nutsbedrijven privatiseren wordt in het algemeen gedaan om ze op afstand van de politiek te zetten. In Curacao gaat men er helaas van uit dat nutsbedrijven speeltjes zijn van politieke partijen, die benullige en onbenullige vrienden op allerlei sleutelposities mogen zetten, als dank voor bewezen diensten. Schotte heeft dat in zijn regeerperiode tot wetenschap gemaakt. Zelfs van een volbloed, Amsterdamse Hoogleraar Onderzoeker, die het allemaal zou gaan uitzoeken is nooit meer iets vernomen. Die zag wat er met Wiels gebeurde en laat zijn rapportage kennelijk over talloze schijven lopen om zijn spoor te vertroebelen. Inmiddels betaalt de burger, de steeds hoger wordende rekening. En dit is nog meer één bedrijf. Nos mes por , met een hik en een snik.