• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ZorgCURAÇAO – “Mijn moeder krijg ik er niet mee terug, maar het mag niet nog een keer gebeuren.” Yara vertelt hoe haar moeder drie jaar geleden met diarreeklachten binnenkwam op de Eerste Hulp afdeling van het St. Elisabeth hospitaal (Sehos) en dezelfde dag nog overleed. Ze was acht uur zonder adequate hulp aan haar lot overgelaten.

Dat schrijft Caribisch Netwerk. “De familie moest constateren dat het infuus al een paar uur niet liep en heeft een arts gewaarschuwd.” De reeks blunders die zijn gemaakt na de opname van haar moeder, staan opgetekend in een klachtenrapport van de Inspectie Gezondheidszorg.

Klacht
In het Inspectierapport is te lezen dat het vanaf het begin al misging. Terwijl in de administratie van de ambulancedienst staat dat de patiënt om aankwam, meldt het logboek van de Eerste Hulp de opname om twintig voor twaalf. Wat er in dat anderhalve uur is gebeurd, is niet vastgelegd. Yara geeft het antwoord: “Ik ben meerdere keren naar de koffiekamer gelopen met het verzoek of ze naar mijn moeder wilden kijken. Vervolgens hebben ze haar zonder enig onderzoek een infectieremmend medicijn gegeven, terwijl ze geen infectie had.”

Falende communicatie
De dienstdoende internist vond het niet nodig om op te komen draven en gaf volgens de Inspectie via de telefoon een behandelplan door aan de coassistent. Dit behandelplan werd door falende communicatie niet in werking gezet. Die avond overleed Yara’s moeder.

‘Sorry’
In het rapport staat dat het lastig vast te stellen is of zij nog in leven zou geweest zijn als de behandeling anders was gelopen, maar stelt wel dat de internist en het Sehos als organisatie veel te verwijten valt. De zaak werd doorgestuurd aan het Tuchtcollege. Volgens Yara is daar tien minuten met de dienstdoende arts gesproken en met een simpel ‘sorry’ was de kous af. “Toen ik daarna verhaal ging halen bij de rechter was het antwoord: maar hij heeft toch sorry gezegd?”

Schedelobductie
Vervolgens ging het na de dood van haar moeder ook mis; terwijl de familie en de internist nadrukkelijk hadden aangegeven alleen een buikautopsie toe te staan, werd er toch een schedelobductie uitgevoerd. “Toen wij onze moeder ontvingen voor de begrafenis was haar hoofd besmeurd met bloed. Dat was zo confronterend en pijnlijk.”

Infuus
Bij Thea werd een maand geleden na een knieoperatie een infuus aangelegd, om de hevige pijn in de knie te verzachten. “Ik heb de hele nacht liggen creperen”, zegt Thea. “De verpleegsters vonden dat ik pijn had omdat ik teveel bewoog. Uiteindelijk weigerden ze te komen als ik belde.” De volgende dag kwam de arts erachter dat het infuus niet liep. “Bij de verpleegsters kon er geen excuses van af”, schampert Thea. Ze heeft nog geen klacht ingediend, omdat ze binnenkort nog aan haar andere knie geopereerd wordt.

Belangrijke schakel
Oud-verpleegkundige Marijke Fontilus heeft 26 jaar gewerkt in het Sehos. Ze wijt de blunders onder meer aan de verslechterde opleiding verpleegkunde. “Afgestudeerde verpleegkundigen moeten anderhalf jaar lang ingewerkt worden omdat ze te weinig praktijklessen krijgen. Door onderbezetting worden nieuwelingen vaak ingewerkt door verpleegkundigen die daar nog niet klaar voor zijn.” Volgens haar kan iedereen zien dat een infuus niet loopt. “Het is slordig omdat je verplicht bent om regelmatig een rondje te lopen. De verpleegkundigen zijn een belangrijke schakel, want zij zijn 24 uur per dag met de patiënten. Je bent de ogen en oren van de arts.”

‘Money making’
Fontilus zegt haar hart vast te houden, nu de ‘oude garde’ vervangen is door nieuwelingen. “Ik wil liever niet in het ziekenhuis terechtkomen”, zegt ze. “Helaas is de zorg nu een ‘money making business’. Dat was niet zo toen ik in ‘85 begon met werken.”

De namen Yara en Thea zijn om privacyredenen gefingeerd.

4 reacties op “Sehos-personeel slecht opgeleid: patiënten in gevaar”

 1. Omdat het gebouw oud en onhandig is ingedeeld, wil het nog niet zeggen dat het personeel niet deugd. Ik heb juist een heel andere ervaring, ik moets plotseling op een zaterdagmiddag, via een verwijzing van de huisarts naar de EHBO voor een kleine ingreep. ontvangst bij de EHBO was aller vriendelijkst en correct. Ik lag snel (binnen 10 minuten!) op een behandeltafel voor een ingreep, alle papierwinkel werd door een medewerker voor mij geregeld. Ik moest uiteindelijk toch voor een grotere ingreep naar een operatiekamer (binnen een uur kon de operatie beginnen) en moest een aantal dagen opgenomen worden. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik correct en goed ben geholpen (ik had mij geestelijk intussen op he ergste voorbereid). Ik ben professioneel geholpen en behandeld, je moet alleen in de gaten houden of je geholpen wordt door een stagiair of door weldegelijk gediplomeerde personeel en aan hen de juiste vragen stellen. Ik kan niets anders zeggen dan bedankt voor een correcte behandeling, maar houd in de gaten het is geen hotel met roomservice en als je geen misbruik maakt van je bel en begrip toont voor anderen die soms met meer spoed gehopen moeten worden dan is het heel goed.
  Aan al het personeel bedankt!!!

 2. Mensen een uitslag van een ziekte komt na de ontwikkelingen van de ziekte .
  Dus een Diarree is een uitslag van een ontwikkelingen van een ziekte
  In sommige gevallen als de ziekte niet geheel is ontwikkelen ,kan de inwerking van infuus het tegenhouden .
  Maar als de ziekte geheel is ontwikkelen dan kan de inwerking van infuus het niet tegenhouden ..
  Dus het is beter dat na elke drie of vier maanden gaan automatisch controleren .
  En ga niet wachten tot dat je uitslag of pijn krijgt .
  Want beter vroeg een ziekte ontdekt dat later spijtbetuiging krijgen

 3. helemaal waar! de sehos personeel moet een tottale omscholing ondergaan! vooral de jonge verpleegkundigen ze laten je gewoon aan je lot over! ik ben daar bevallen en moest 5 dagen blijven, de slechste dagen die ik ook heb meegemaakt. personeel is erg laks en ongemanierd!

 4. Schandalig!! hier schrik ik echt van!