• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

handboeienCURAÇAO – De Antilliaanse gemeenschap in Zwolle staat er niet best op. Dat blijkt volgens De Stentor uit de nieuwe Risbo-monitor. Dit rapport behandelt de positie van risicijongeren afkomstig van de voormalige Antillen op gebied van onderwijs, arbeid en criminaliteit.

Zwollenaren uit de voormalige Antillen scoren lager als het gaat om werk en onderwijs maar zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit. De Zwolse Antillianen worden 6,7 keer vaker verdacht van een misdrijf dan autochtonen, zo blijkt uit de meting. Daarmee gaat Zwolle aan kop van de twintig zogeheten ‘Antillianengemeenten’ in het land. Twee jaar geleden werden Zwollenaren met Antilliaanse roots 5,3 keer vaker verdacht van een misdrijf dan hun autochtone stadsgenoten. Uit zes andere ‘Antillianengemeenten’ kwam overigens beter nieuws. Daar daalde de oververtegenwoordiging van Antillianen in misdaadstatistieken. In Eindhoven daalde dat cijfer met de helft, in Lelystad met 40 procent.

Werk zoeken
Gemiddeld is 4,7 procent van de Antilliaanse jongeren in de twintig ‘Antillianengemeenten’ werkzoekend. In Zwolle scoren de Antillianen veel beter met 2 procent. In Nijmegen ligt dat percentage weer fors hoger (8,7 procent). Het beleidsdoel van de gemeente is om in 2020 schooluitval, werkloosheid en criminaliteit met een kwart terug te dringen. De onderzoekers die het rapport hebben opgesteld, zijn niet optimistisch over de kans van slagen van deze ambities.

Holtenbroek
In Zwolle wonen ongeveer 1600 Antillianen. Het merendeel woont in de probleemwijk Holtenbroek. Ze maken 1,3 procent uit van de totale bevolking van Zwolle.

1 reactie op “‘Grote problemen Antilliaanse risicojongeren in Zwolle’”

  1. Het groot probleem van ons tegenwoordig , we scoren nergens meer goed schooluitval als je in nederland geen diploma,s heeft kan je het vergeten