• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VenezuelaCURAÇAO – Het gaat niet goed met Venezuela. Ongeveer 1,9 miljoen huishoudens hebben onvoldoende geld voor voedsel, kleren, onderwijs, zorg en vervoer. Volgens het Nationaal Statistisch Instituut (INE) leeft 32,1 procent van de bevolking onder de armoedegrens.

In 2012 lag dat percentage op 25,4 procent. Bijna 1,8 miljoen mensen zijn in de afgelopen twaalf maanden tot armoede vervallen. In augustus beweerde president Nicolas Maduro nog dat het land in 2019 geen armoede meer zal kennen.

Informele sector
Het NSI heeft ook de arbeidsmarkt nader bestudeerd. Er zijn in het laatste jaar 444 duizend banen gecreëerd. Echter, 65 procent daarvan was in de informele sector. Vrij vertaald: 290 duizend mensen vond zwart werk en profiteren niet van voordelen die mensen in de formele sector wel hebben. De informele sector beslaat volgens de NSI 40,7 procent van de bevolking.

Prijzen
Ook de prijzen in het buurland blijven stijgen. Die van boodschappen steeg in het afgelopen jaar met 69,1 procent. Het Centrum voor Documentatie en Sociale Analyse (Cenda) becijferde dat in maart het Venezolaans minimumloon voor 45 procent in de behoefte kon voorzien aan de Voedselmand, een eenheidsmaat om de prijs van boodschappen te meten. Het minimumloon bedraagt maandelijks 519,10 dollar, de Voedselmand kost 1150 dollar. Dat is 6,3 procent meer dan in februari.

94 Procent
Volgens ngo (niet-gouvernementele organisatie) Provea (Venezolaans Programma voor Onderijs-Actie in Mensenrechten) wordt de bevolking van het Latijns-Amerikaanse land niet alleen beperkt door armoede, maar ook door een oppermachtige staat. De overheid wint volgens Provea 94 procent van alle rechtszaken die tegen de staat wordt aangespannen. Van de 102 klachten die in 2013 behandeld werden door het Hooggerechtshof werden er 96 afgewezen. Daarvan werden er 45 (44,1 procent) überhaupt niet in behandeling genomen.

www.versgeperst.com