• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Van RaakCURAÇAO – Het is een heet hangijzer, zeker gezien de recente aanhouding van ex-premier Gerrit Schotte op Curaçao in de zaak Babel. Daarnaast is Patrick Illlidge, het Sint Maartense Statenlid dat onder meer van witwassen wordt beschuldigd, mogelijk aanwezig bij het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO).

Toch is SP-Kamerlid Ronald van Raak vast van plan om opnieuw het belang van integer bestuur te bepleiten tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) volgende week in Den Haag. Caribisch Netwerk ging het gesprek aan met van Raak.

Moeilijk
“Het zal moeilijk worden, maar als wij als parlementen vinden dat het foute geld en de corruptie in de politiek bestreden moeten worden zijn we een grote stap verder”, aldus Van Raak. “Het probleem is dat er mogelijk parlementariërs aanwezig zijn die van dit soort zaken verdacht worden, maar toch is het een onderwerp dat we samen moeten bespreken.”

Onderwereld
Van Raak ergert zich tijdens debatten in de Tweede Kamer geregeld over ‘de onderwereld die boven is gekomen’ op Curaçao en Sint Maarten: “Die onderwereld heeft door de financiering van politici grote zeggenschap over de politiek op de eilanden.”

Vooruitgang
Toch signaleert de SP’er ook vooruitgang: “Ik heb tijdens het vorige overleg gemerkt dat Curaçaose politici als Leeflang en Rosaria open staan voor gesprekken hierover. Rosaria heeft zelfs voorstellen gedaan om het foute geld uit de politiek te kunnen weren.”

Resultaten
Het officiële deel van het IPKO is volgens Van Raak niet echt geschikt om resultaten te bereiken over gevoelige zaken als integer bestuur: “Dat zijn vaak een soort toneelstukjes die al dan niet op ruzie uitlopen.” De echte ‘zaken’ worden tussen de bedrijven door gedaan: “ Dat is altijd al zo geweest met het IPKO. Het voordeel is dat je informeel wel goede gesprekken met elkaar kunt voeren.” Hij is daarom zeker van plan ook dit keer weer met een aantal mede-parlementariërs van gedachten te wisselen.

Gemenebest
Een ander onderwerp dat Van Raak – als een van de initiatiefnemers ervan – ter sprake wil brengen tijdens het overleg is het plan van SP en VVD voor een Gemenebest-constructie. De toekomst van het Koninkrijk ligt volgens hem namelijk in een ‘situatie met meer gelijkwaardigheid en samenwerking’. Van Raak wil dat Nederland niet langer verantwoordelijkheid draagt voor goed bestuur in de andere Koninkrijkslanden: “Het helpt weinig om onderzoeken af te dwingen en mensen op te pakken, als het foute geld in de politiek blijft rondgaan. Dat is dweilen met de kraan open.”

Verantwoordelijkheid
De oplossing zit in meer eigen verantwoordelijkheid, meent hij. “Als de landen zelf verantwoordelijk zijn voor goed bestuur worden ze met hun neus op de feiten gedrukt als ze hun problemen niet oplossen. Ik merk dat steeds meer politici op de eilanden inzien dat de huidige situatie niet verder kan gaan. Na 10-10-’10 zouden we opnieuw beginnen, maar deze constructie voelt voor ons allemaal steeds meer als een korset. We moeten kijken naar een manier waarop we niet meer zo bekneld zitten en elk land zelf zijn verantwoordelijkheid kan nemen.”

IPKO
Op dinsdag 3 juni, de eerste dag van het IPKO, staat de integriteit van het bestuur officieel op de agenda, samen met de thema’s gezondheidszorg, economische kansen en onderwijs. Andere punten op de agenda van het IPKO zijn energie, jongeren en mensenhandel. Ook leggen de delegaties diverse werkbezoeken af. Het IPKO duurt tot en met vrijdag 6 juni.

5 reacties op “‘Integriteit bespreken is moeilijk maar nodig’”

 1. @ fechai. Dhr. Rutte in Nederland wordt coruptie schandaal niet gestraaft men moet alleen terugbetalen. Dhr. Van Raak hoeft durft jij over coruptie te spreken kijk naar je zelf.

  Doe je factchecking, want alleen terugbetalen geldt niet in alle gevallen. Veroordelingen verschillen altijd per geval en niet alleen bij corruptie. Van Raak heeft recht en plicht van spreken en hij is niet verantwoordelijk voor de corruptie van anderen. In Nederland mag hij zich daar zelfs niet mee bemoeien, want daar zijn rechters en justitie voor.

 2. @ fechai. Met mensen van goede wil kom je een heel stuk verder dan met het Papiamentu Papagaaienlaantje. Over welk corruptieschandaal van Rutte heeft u het eigenlijk ?

 3. Geijkte “traditionele” reactie waarmee FECHAI maar weer eens voor de zoveelste maal bewijst wat een stelletje struisvogels er nog op Curaçao rondzwerven.
  JA ook in andere landen heerst in enige mate mogelijk corruptie MAAR ontslaat “ons” op de eilanden dat van de plicht om hier iets tegen te willen doen ….. NEE dus !!!!!
  Het gaat wel om ons (ook jouw FECHAI) gemeenschapsgeld dat misbruikt wordt voor eigen (en familie/vriendjes) luxe en verrijking … !!!
  Uit welke ruif en van welke corruptici krijg jij je aandeel FECHAI om zo’n ongenuanceerde reactie te geven ?????
  WAKE UP we worden compleet “genaaid” door al die corruptici die zogenaamd namens “dios & pueblo” ons voorliegen:

 4. Ja ja,

  Dhr. Rutte in Nederland wordt coruptie schandaal niet gestraaft men moet alleen terugbetalen. Dhr. Van Raak hoeft durft jij over coruptie te spreken kijk naar je zelf.

 5. Tja, als Sint Maarten komt opdagen met Patrick Illidge heeft het eigenlijk al geen zin meer om over integriteit te gaan praten.