• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – De Colombiaanse rebellenbeweging FARC wil de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia afwachten. Pas daarna wordt er een uitspraak gedaan over de gevolgen van de uitslag op de vredesgesprekken met de regering. Dat zei Ivan Marquez, een van de leiders van de FARC.

Presidentskandidaat Oscar Ivan Zuluaga heeft gedreigd dat hij de gesprekken met de FARC stillegt als de beweging niet bereid is tot een permanente wapenstilstand.”Hij moet wachten tot de tweede ronde heeft plaatsgevonden”, aldus Marquez. “We hebben de indruk dat hij de kar voor het paard spant, dus het heeft weinig zin om vanuit Havana op deze meneer te reageren.”

Eerste ronde
Afgelopen zondag werd de eerste ronde gehouden. Zuluaga, die de FARC eerder heeft omschreven als een groep criminelen, moet het op 15 juni opnemen tegen president José Manuel Santos die op de tweede plek eindigde. Onder leiding van de zittende president werd eind 2012 een begin gemaakt met het vredesoverleg.

Regeringsbeleid
Militair leider van de FARC Rodrigo Londono zei in een video die op internet verscheen dat de FARC geen ‘vernederende nederlaag’ in Havana zal accepteren en bovendien op militair vlak nog altijd niet verslagen is. Marquez drukte zich wat gematigder uit en zei dat het belangrijkste is dat vrede onderdeel van het regeringsbeleid moet zijn. Hij wilde daar hangende de tweede ronde van de verkiezingen echter nog geen mening over geven. “Alles wat we zeggen kan op zoveel manieren worden uitgelegd, dat we geen opinies willen riskeren.”

© Novum

www.versgeperst.com