hospital nobo otrobandaCURAÇAO – Het nieuwe ziekenhuis is onderweg en ligt op schema. Ontwikkelingsorganisatie Usona, de organisatie die het project leidt, is optimistisch. Versgeperst.com sprak met Dito Garmers en Esmeralda Wiel, woordvoerders van Usona over de voorbereiding en de veranderingen in de aangeboden zorg.

Over het financiële plaatje is al veel gesproken. In de bouw zelf wordt 250 miljoen gulden geïnvesteerd, de overgang naar het nieuwe onderkomen kost zo’n 150 miljoen gulden. In 2017 moet het gebouw opgeleverd worden. “Maar ‘klaar’ en ‘operationeel’ zijn twee verschillende dingen”, legt Garmers uit. “Een gebouw met muren, ramen en elektriciteit is nog geen ziekenhuis.”
De overgang, zeker omdat medici met mensenlevens werken, moet vlekkeloos verlopen. Garmers: “Het personeel moet in het begin vanaf het eerste moment de weg kennen in het gebouw. Niet alleen letterlijk, maar ook qua infrastructuur. Er zal bijvoorbeeld met andere computersystemen gewerkt gaan worden en dat kost allemaal tijd en moeite om dat voor te bereiden en in te voeren.”
Zeker op afdelingen die werken in noodsituaties is een verhuizing van de ene op de andere dag niet aan de orde. “Een operatiekamer draait bijvoorbeeld 24 uur per dag, dat is niet zomaar een kwestie van eenzelfde operatiekamer neerzetten aan de andere kant van de weg, en klaar. Die overgang zal veel geleidelijker gaan”, aldus Garmers.

Voorbereiding
Op het terrein wordt de bouw voorbereid. Wiel: “In juni wordt het appartementencomplex van Colon ontmanteld. Daarna wordt het gesloopt zodat het terrein verder bouwklaar kan worden gemaakt. In september beginnen dan de eerste bouwwerkzaamheden. Bewoners hebben een nieuw onderkomen gekregen via FKP. Datzelfde geldt voor winkeliers die moesten verhuizen.”

Uitbreidingen
Dat de hoognodige modernisering wordt doorgevoerd is logisch, maar wat verandert er eigenlijk op gebied van de aangeboden zorg? Wiel: “In de eerste plaats zullen alle bestaande zorgfuncties overgaan. Hiernaast zullen diverse van deze bestaande zorgfuncties worden uitgebreid.”
Wiel somt een aantal uitbreidingen op: “Bijvoorbeeld de NICU (neonatale intensive care unit), dat is voor pasgeboren baby’s die extra zorg nodig hebben. Op de afdeling radiotherapie (bestraling, red.) komen twee lineaire versnellers wat een grote vooruitgang is ten opzichte van de huidige situatie, waarin nog steeds gebruik wordt gemaakt van een kobaltbestraler (die wordt in andere ziekenhuizen al sinds 1980 niet meer gebruikt). De dialyseafdeling wordt uitgebreid vanwege de grote behoefte hieraan op het eiland. Verder worden de operatiekamers gemoderniseerd. Die worden ‘flush afgewerkt’ wat inhoudt dat bacterievorming beter tegengegaan wordt. Na elke operatie kan er daardoor ook beter en makkelijker schoongemaakt worden.”

Ambulancepost
In het op te leveren ziekenhuis komen er ook een aantal opties bij. Een aantal voorbeelden: er komt bijvoorbeeld een ambulancepost in het HNO. Verder wordt er nieuwe apparatuur aangeschaft, waaronder een nieuwe MRI- en CT-scanner. Bij de eenpersoonskamers is het een optie dat er iemand kan blijven slapen. Er is zelfs gedacht aan beroepsrisico’s van criminelen. Wiel: “Er komen twee forensische bedden voor gedetineerden. Dit zal zijn in een apart gedeelte van het ziekenhuis dat beveiligd wordt ingericht met een eigen ingang en lift, zodat andere patienten er geen last van ondervinden.”

www.versgeperst.com