• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Jeanne-Marie Francisca thumbCURAÇAO – Minister Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) heeft gisteren het rapport ‘Regionale Migratie en Integratie op Curaçao’ ontvangen. De bewindsvrouw kreeg dit uit de handen van onderzoeker Maartje Groot. Er is vier jaar onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

Er hebben er honderden gesprekken en enquêtes plaatsgevonden met migranten en organisaties die veel met migranten te maken hebben. De focus lag op migranten uit Haïti, Colombia, Jamaica, Venezuela en Colombia. Migratie uit deze landen is de laatste vijftien jaar sterk in opkomst. Daarna is naar de impact van deze migrantengroepen gekeken op onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, arbeid en wijkontwikkeling. Ook hadden de onderzoekers aandacht voor de houding van lokalen ten opzichte van migranten.

Problematiek
Groot vertelde de minister dat er weliswaar veel migranten zijn die goed participeren, maar dat er zich ook problemen voordoen. Ze noemde hierbij gevallen van uitbuiting op de arbeidsmarkt, mensenhandel, achterstanden in het onderwijs en ongedocumenteerde migranten die onverzekerd zijn. Met name de situatie van ongedocumenteerden is zorgelijk, zoals ook het Unicef-rapport over kinderen onlangs aantoonde. Verder blijkt uit gegevens van het CBS dat meer dan 40 procent van de Curaçaose bevolking een eerste of tweedegeneratiemigrant is, en dat het thema dus heel actueel is. De minister toonde zich zeer geïnteresseerd en beloofde de resultaten te verwerken in beleid en te delen met andere ministeries.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Professor Jeanne de Bruijn en Drs Maartje Groot in opdracht van SOAW, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de University of Curaçao. Het onderzoek is bekostigd met middelen uit het Sociaal Economisch Initiatief (SEI). Met de resultaten van het onderzoek kan het Ministerie van SOAW feiten aanbieden over de invloed die migratie heeft en welk beleid er nodig is om migranten optimaal te laten participeren in de samenleving. In juni wordt het rapport beschikbaar gesteld aan het publiek. Dan wordt er ook een speciaal magazine en een korte film over het onderwerp aangeboden. Het Ministerie van SOAW kondigt nog aan wanneer dat plaatsvindt.

2 reacties op “Minister Francisca ontvangt migratierapport”

 1. @Curacaoenaar, elke YDK kan in elke land van de EU wonen dankzij je makamba paspoort.. YDK hebben het dus erg goed!
  Buitenlanders worden inderdaad vaak misbruikt voor vuil en goedkoop werk

 2. De Immigratierapport is gebaseerd uit wensen .
  Maar voordat de Minister in de val vallen .
  Moesten de Minister eerst grondig ga bladderen in de Immigratiewet van Curaçao
  Want het kan niet zo zijn dat Buitenlanders kunnen gemakkelijk immigreren naar Curaçao .
  Terwijl het is erg moeilijk voor een Curaçaoënaar om in Buitenlanden te ga immigreren .