• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bomenCURAÇAO – De bomen en planten langs de autowegen die moeten dienen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, worden slecht of niet onderhouden. Bovendien wordt bij nieuwe beplanting de verkeerde bomen gebruikt, meldt Caribisch Netwerk.

Openbare Werken (OW) van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning is verantwoordelijk voor de bomen en planten die langs de openbare wegen zijn geplant. Ze behoren tot het straatmeubilair en worden niet gezien als plantsoenen waar de plantsoenendienst van het voormalig ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor moet zorgen.

Verkeersveiligheid
Frensel Mercilia is hoofd afdeling projectontwikkeling en advies bij OW. “De bomen worden ingezet als onderdeel van verkeersveiligheid. Langs dubbele wegen zoals tussen Betesda en de rotonde van Julianadorp moeten deze op 9 meter afstand van elkaar worden geplant. In de bebouwde kom op 7.5 meter van elkaar”, zegt hij.

Tunneleffect
Door scheiding tussen voetpaden en autowegen ontstaat een tunneleffect waardoor automobilist rustiger gaan rijden. Er wordt gewerkt met planten die bij een eventuele botsing met een auto kapot gaan, maar de automobilist in leven laten.

Inheems
De vegetatie die geplant zou worden langs het wegdek tussen Betesda en de rotonde van Julianadorp moest inheems zijn; dat werd voorgeschreven in het projectdossier. Mercilia zegt daar niks van te weten. “Er worden nu sabalpalmen geplant”, zegt hij en meent zelfs dat dit zo in het projectdossier staat.

Verklaring
Als verklaring waarom niet structureel wordt gewerkt met inheemse planten in plaats van ingevoerde bomen zegt hij: “Onze dienst heeft vaak verzocht om informatie over inheemse vegetatie voor de beplanting langs wegen. Maar we hebben nooit antwoord gekregen. Wat men zich wel moet realiseren is dat voor dit soort projecten reeds grote planten en bomen nodig zijn. Met kleine planten als straatmeubilair, schiet je je doel voorbij. Ook wordt de kans dat de planten gestolen worden dan groter.”

Groen
Rignald Christina van Veilig Verkeer Curaçao zegt dat straatbeplanting groen van kleur moet zijn voor de verkeersveiligheid. “Internationaal wordt er groen gebruikt om rust te bewerkstelligen. Het is ook een bescherming tegen eventuele tegenliggers.”

Onderhoud
Volgens Christina is het onderhoud van vangrails veel duurder dan het onderhoud van een groene heg tussen wegen. Veilig Verkeer Curaçao wordt niet betrokken bij de realisatie van wegenaanpassingen zoals tussen Betesda en de rotonde van Julianadorp.

strenge bestedingsregels
Toen Curaçao nog onder financiële curatele stond van Nederland door de aanwijzing die in 2012 werd opgelegd, werden de overheidsuitgaven streng beperkt. De aanwijzing is weliswaar van tafel, maar de strenge bestedingsregels voor overheidsdiensten zijn niet weggehaald. Door deze regels is er een grote vertraging ontstaan bij het houden van openbare aanbestedingen voor het onderhoud van straatmeubilair waaronder de bomen die in bermen worden geplant.

Toestemming
“Elke uitgave van meer dan 250 duizend gulden moet eerst voor toestemming naar de Dienst Financiën worden gestuurd. Het duurt lang voor deze toestemming komt waardoor verschillende werkzaamheden blijven liggen”, zegt een ambtenaar niet bij naam genoemd wil worden

19 reacties op “‘Straatbeplanting klopt niet, sterft af door gebrek aan budget’”

 1. Niet alleen de bomen in de bermen, het culturele erfgoed, de baaien en stranden en de bevolking sterft af door te kort aan budget. Alleen politici en hun trawanten gaat het goed en zullen overleven.

 2. Niet alleen de bomen in de bermen, het culturele erfgoed, de baaien en stranden en de bevolking sterft af door te kort aan budget. Alleen politici en hun trawanten gaat het goed en zullen overleven.

 3. Tja dit hadden we al aan zien komen met de chong palmen.
  Dat lokale planten duur of niet voorhanden zijn is om dat de overheid beslist de zaak bij incompetente figuren neer te leggen.
  Als er een regelmatige vraag naar lokale bomen zou zijn zouden lokale kwekers die wel kweken.
  De al eerder genoemde cactussen zouden ook best kunnen.

 4. Het is gewoon de aankleding van de “toeristische route” Hato – Renaissance , die over “enkele maanden” ook langs Sambil zal voeren. Soort etalage maken met doorgeschoten asperges.
  Op het stukje tussen de rotonde bij Piscadera tot voorbij de waterfabriek kun je zien hoe het zal worden.

 5. Gewoon een goede vangrail plaatsen, is veiliger dan bomen waartegen je aan kan rijden, dan moet die boom ook weer vervangen worden. De bomen produceren ook takken die op de weg terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. Weggebruikers kunnen tussen de bomen door naar de andere kant van de weg tegen andere weggebruikers/ tegenliggers aan knallen. Ayayay…
  De vangrail zal uiteindelijk goedkoper zijn vanwege duurzaamheid en minder onderhoud.

 6. Jullie begrijpen er niets van. Natuurlijk kan je geen lokale planten en bomen gebruiken langs de wegen want die zijn niet duur in aanschaf.

  Tweede punt: het is HEEL GOED dat alle palmen en bomen dood gaan, want dan moeten er nieuwe gekocht worden!

  JAMMER IS: dat die palmen niet nog dichter op elkaar worden gepakt. Dan kunnen er nog meer doodgaan. Kunnen we weer nieuwe laten komen.

 7. ‘Straatbeplanting klopt niet, sterft af door gebrek aan budget’
  moet zijn:
  ‘Straatbeplanting klopt niet, sterft af door gebrek aan nadenken en planning’

 8. Normaal is het zo doordat Palmbomen moeten meer water krijgen .
  Het is beter dat de gaten van gietsysteem iets groter zijn

 9. Ja weer typisch Curacao. Laten we maar wat doen, maar dan ook vooral zonder te communiceren met elkaar want dat begrip kennen we hier niet.
  Echt zwaar kansloos dit.

 10. Tja en zo krijg je als land miljarden schulden,..

 11. Alleen wat van buiten het eiland komt is goed. IK ga onze overheidsdienst meer en meer NIET begrijpen. Zitten ze daar om te zitten en om uit te vogelen hoe ze profijt kunnen halen van de jaren dat ze op de pluche mogen zitten.
  Wat about de native plant “Cadushi” die doet het altijd, is groen. Maar ja wij willen een wuivende palm omgeving creëren die zo nep is.
  Kom op zeg..

 12. Op Curacao hebben we alle soorten bomen. Zoals de Wayaca langs de wegen.Een boom die door gehele jaar groen blijft.

 13. Waarom maken wij ons nu opeens druk?

  Het is toch heel normaal dat de regering geld weg gooit????

  Nu weet ik eindelijk waarom Minister Palm naar Japan is gegaan.
  Had helemaal niets te maken met baseball maar het was een “geheime reis” voor de aankoop van Bonsai boompjes………………

  Het is triest,….diiep triest.

  Dit heeft niets te maken met gebrek aan geld.
  Dit is een voorbeeld van “gebrek aan logisch denk-vermogen” en van gebrek aan karakter van de departements hoofden om op tijd aan de noodbel te trekken.

  En dit wil “zelfstandig” worden????????
  We zullen dood gaan van de honger!

 14. Carmabi heeft mij snel en duidelijk een lijst met namen van lokale planten en bomen gestuurd. Waar een wil is een weg.

 15. Er zijn een paar mensen die hieraan heel veel “verdienen”. Corrupte rotzooi, ambtenaren en hun vriendjes.

 16. Klinkt als: We doen maar wat, we weten niet of het goed is, maar….. En daarna vergeten we het nog te onderhouden ook, of we leven in de wetenschap dat een ander dat moet doen, die het op zijn beurt niet doet of kan doen, wat ons er niet van weerhoudt om gewoon maar “wat” te blijven doen.
  En wij de belastingbetalers bekostigen dit circus.

 17. Kijk naar de weg van Caracasbaai naar Jan Sofat. Mooie inheemse boomsoorten gebruikt. Zonder water blijven ze groeien als kool. Het kan wel… Echter is dit alweer een project van voor 10-10-10.

 18. er worden kapitalen verdient door de mensen die dit werk uibesteden.
  maar er wordt hier zoals altijd geen onderhoudsplan bij geleverd.
  typisch de ambtenarij van Curacao……
  wel doen maar niet denken…

 19. Fijn dat hier eindelijk aandacht voor is! Ondertussen gaat al het geld dat geinvesteerd is in die bomen verloren want ze gaan doodt. Er zijn overigens genoeg goede tuinbedrijven op het eiland die de overheid graag zouden adviseren over welke bomen te planten en waar deze te koop zijn. Zou ook mooi zijn voor de locale ondernemers op dit gebied als de overheid lokale bomen zou kopen, ben je goedkoper uit, is beter voor het mileu en de economie wordt ondersteund. Als men daar nu serieus werk van maakt dan kunnen de tuinbedrijven er voor zorgen dat er over een jaar of twee meer dan voldoende lokale bowen gekweekt zijn die groot genoeg zijn om te gebruiken, helaas denken onze politici in verkiezings termijnen en niet over wat op de lange termijn het beste is…