• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Geld vragenCURAÇAO – Curaçao heeft de de hoogste uitstaande (garantie)lening op de Nederlandse balans. Dat staat in een brief van minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. In de brief wordt een overzicht gegeven van de uitstaande leningen van Nederland aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Plasterk had tijdens een Algemeen Overleg met de vaste Kamercommissie Koninkrijksrelaties toegezegd een overzicht te verstrekken van de geldleningen aan de landen van het Koninkrijk.

10-10-10
Op de balans van Nederland staan (garantie)leningen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. “Voor Curaçao (1,666 miljard gulden) en Sint Maarten (295 miljoen gulden) betreft dit voornamelijk leningen die Nederland heeft overgenomen bij de wijziging van de staatkundige verhoudingen op 10-10-10”, meldt Plasterk. Tijdens het transitieproces van de staatkundige verhoudingen van Koninkrijk is een deel van de schulden gesaneerd. De bestaande leningen zijn daarnaast via Nederland geherfinancierd tegen een gunstiger rentetarief.

Lopende inschrijving
Beide landen hebben ook een keer gebruik gemaakt van de lopende inschrijving. Voor Curaçao en Sint Maarten betreft dit respectievelijk een bedrag van 60 miljoen en 26 miljoen gulden. De lening aan Curaçao is verstrekt ten behoeve van investeringen in het wegennet en de sociaaleconomische en educatieve infrastructuur. De terugbetaling moet plaatsvinden tussen 2016-2040. “Tot op heden hebben zowel Curaçao als Sint Maarten tijdig de verschuldigde rentebetalingen voldaan”, aldus de minister.

Leningverzoeken
Curaçao heeft daarnaast een eerste leningverzoek voor 2014 ingediend. De lening van 250 miljoen gulden is voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda. De totale investering bedraagt 436 miljoen gulden. Het College financieel toezicht (Cft) heeft op dit verzoek een positief advies uitgebracht.

Maximale leencapaciteit
Volgens de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Rft) mogen de landen lenen tot een rentelastnorm van 5 procent. Beide landen zitten met het totaalbedrag van de tot nu toe toegekende leningen onder de maximale leencapaciteit.

Zie hier een overzicht van de huidige openstaande leningen en de te verwachten leningen van Nederland aan Curaçao en Sint Maarten

overzicht leningen

Aruba
De lening aan Aruba (18,7 miljoen euro aan geldleningen en 6,8 miljoen euro aan garanties) is verstrekt door de destijds bestaande Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden (NIO). Het geld is toegekend voor ontwikkelingsprojecten in de jaren 80 en 90. Aruba kon aanspraak maken op geldleningen van investeringsbank, omdat het land onder de door de NIO gehanteerde definitie voor ontwikkelingslanden viel. De leningen zullen in 2025 volledig zijn afgelost. Ook aruba voldoet zich tijdig aan haar betalingsverplichting.

lening

7 reacties op “Curaçao hoogste lening op balans NL”

 1. @ Chârmi Middelhof,
  Destijds had Nederland de volledige schuld willen saneren, echter het waren de politici hier onder leiding van ene C. Cooper die dat onder het mom van “nos dignidad” hebben voorkomen, dus niet zwetsen, ook dit heeft Curacao weer eens aan zichzelf te danken.

  De uitstaande lening tegen een belachelijk laag tarief was om ons gezicht te redden omdat we het presteerden in een rekordtijd een miljardenschuld te hebben opgebouwd na de voorgaande injectie van Nederlands belasting geld. Nos mes por??

 2. Nou als ik het zo goed bekijkt, was de onderhandelingen voor land Curacao, blijkbaar toch niet zo voordeliger uitgekomen als de regering van toendertijd(voor 10-10-10) ons heeft laten geloven, dus zogenaamd kwijtschelding van de schulden. Land Curacao is met -1.666 mln bezit begonnen geen goede start, laat staan een gezonde start. Neerland doet toch wel goede zaken, blijkbaar is er van een kale klip als Curacao, toch altijd iets te halen.

 3. Ik begrijp het. Nederland neemt de schulden over. Nederland sanneert een deel van de schulden . Vervolgens is de schuld nog 1,6miljard en kunnen we nog voor 1,7miljard aan leningen aangaan. Lang leve het Koninkrijk der Nederlanden.

 4. @Wendy,

  ga eens kijken hoe onze politici wonen en in welke auto”s ze rijden en waar ze hun 2e huis hebben.
  hun kindreren laten ze studeren in NL, hun vrouwen shoopen in Miami.
  dan weet je meteen waar ald at geld gebleven is.
  dit is al 40 jaar bezig, deze diefstallen…

 5. Waar is al die geld (lening geld) naartoe? Want als je naar buiten kijkt het lijkt wel alsof wij in afrika zijn

 6. Is dit inclusief de bodemloze put van Marvelyne Wiels?

 7. En maar vitten op die Makamba’s die hier nog steeds de kolonisator zijn. Suikeroompje is een rechtvaardiger titel.