KLMCURAÇAO – KLM wil Aruba, Bonaire en Curaçao als knooppunt gaan gebruiken, om te kunnen profiteren van de snelgroeiende markt van Latijns-Amerika. Dat heeft topman Camiel Eurlings dit weekend gezegd op Bonaire, schrijft De Telegraaf vandaag.

“De KLM-vluchten moeten op de voormalige Antillen vaker en beter aansluiten op de netwerken van onze partners om passagiers sneller en goedkoper te kunnen doorvliegen naar meer bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika”, citeert de krant Eurlings. KLM wil nauw gaan samenwerken met de Amerikaanse partner Delta en het lokale Insel Air. Ook het Braziliaanse GOL, waarmee de samenwerking recent werd geïntensiveerd, moet bij de plannen betrokken worden.

Investeringen
Volgens Eurlings moet er nog wel flink worden geïnvesteerd in de luchthavens. Voor de modernisering van de luchthaven op Bonaire, een Nederlandse gemeente, is geld gereserveerd door het rijk. “Ik ga binnenkort met de staatssecretaris praten”, kondigde Eurlings aan.

Frituurvet
Schiphol is niet van plan in de luchthaven te investeren. “Dat levert door de kleinschaligheid te weinig rendement op”, zei topman Jos Nijhuis tegen de krant. Nijhuis en Eurlings waren op Bonaire vanwege de eerste biovlucht op afgewerkt frituurvet, vanaf Schiphol.

© Novum

18 reacties op “KLM wil voormalige Antillen tot springplank maken”

 1. Toch vriendelijk van Eurlings dat hij ook Curacao erbij betrekt. Tenminste met woorden en dat kost voorlopig niets. Met de huidige status van Hato , zal het wel bij woorden blijven.

 2. En waarom niet beginnen met een inter-eiland hub, klm cityhoppers op de eilanden… word moe van bv aruba bonaire reis tijden van + 10 uur ! of vertraging bonaire panama van 3 1/2 dag …. succes verzekerd… kijk maar naar Divi Divi… fijn dat ze er zijn 🙂 anders mis je ook nog je klm aansluiting cur ams…. door de ‘samenwerking’ klm insel air !

 3. @ Opmerker,

  Je kunt wel sneller naar Rio, maar dan zul je via Lissabon moeten. En eigenlijk is dat ook wel logisch ook, zowel Brazilie als Portugal spreken Portugees, hebben historische banden.
  De markt Amsterdam – Rio of Brussel – Rio is gewoon te klein om een rechtstreekse vlucht te rechtvaardigen, dan vlieg je vrijwel continu met half lege kisten. Logisch dat ze dus ook een tussenstop maken om op die manier wat extra passagiers te krijgen.

  Vandaar dat de link, zoals eerder aangegeven, met Curacao heel handig kan zijn. Bv 50 passagiers uit Rio en Sao Paolo voor Amsterdam, gaan via Curacao en worden daar samengevoegd met de passagiers uit andere landen, vullen op die manier een grotere kist tot bv 95 % i.p.v. 50 %. Daardoor kunnen de ticketprijzen wat omlaag en kan de KLM alsnog concurrerend werken op de route Rio – Ams.
  Want je kunt wel via Lissabon vliegen, maar vaak mag je daar nog een nachtje slapen of kun je ook 8 uur wachten op een aansluiting naar Amsterdam. Lood om oud ijzer dus.

 4. Goede zet door KLM. Gebruik je partners om verder te komen. Dit is de enige manier om het in de luchtvaart nog te kunnen overleven gezien de hoge brandstofkosten.

  KLM zal waarschijnlijk de passagier naar Curacao , Aruba en Bonaire brengen en dan kan de passagier vanuit de eilanden verder vliegen. Zo kunnen de passagier ook bestemmingen combineren.

  Dat doen ze nu met Insel air al. Naar Aruba 2 weken blijven dan een weekje Curacao en vanuit curacao rechtstreek naar Amsterdam vliegen.

  Het kost nou enmaal heel veeeeeel geld om een airbus A330 van Aruba naar Bonaire te laten vliegen om dan pas door te gaan naar Amsterdam. De eiland zijn de kortste routes vanuit Amsterdam om in de buurt van Zuid Amerika te komen. Logisch dat ze hier stoppen en niet doorvliegen naar Quito om vanuit daar passagier te verspreiden. Dit is historischerwijs ook bewezen. Weten jullie nog? Slavernij, handel, drugsmokkel etc etc. de eiland hebben een logistieke top locatie.

  Nogmaals slimme set van KLM.

 5. @opmerker

  Amsterdam-Rio 24 uur!?
  Dat duurt minder dan de helft van dat. KLM vliegt er zelf direct naartoe en dat duurt maar 11 uur. Op de dagen dat KLM niet direct vliegt en overstappen noodzakelijk is, doe je het makkelijk in minder dan 14 uur.

 6. Als er maar meer vacatures komen dan vind ik dit prima. Ook kunnen de kleine luchtvaartmaatschappijen hiervan profiteren als ze maar samen gaan werken.

 7. hoe dan ook, er komt movement, geld moet rollen, KLM na LUFTHANSA zijn de excellentste veilige maatschappijen, maar dat geld moet rollen is het belangrijkste voor curacao of het door Nederland binnenstroomt of zelfs -Venezuela- of wie dan ook doet er niet toe

 8. Commentaar geven is makkelijk maar ga eerst even na hoe men vanuit Europa b.v. in Rio komt.
  Dat duurt namelijk net zo lang als in d 70er jaren. Amsterdam-Curaçao duurde toen inclusief wachttijden op de airports bijna 20 uur.
  Als men een snelle route weet te vinden Amsterdam-Rio duurt dat bijna 24 uur!!
  Er zijn op de tussenliggende vliegvelden wachttijden van 6 uur omdat er geen directe aansluitingen zijn. Ook vanuit Rio naar Europa kan je rekenen op een reistijd van bijna een dag.
  De bedoeling van de KLM is waarschijnlijk om de verbinding sneller te maken. Amsterdam-Curaçao/Bonaire/Aruba- tanken en doorvliegen naar de diverse Z.Amerikaanse bestemmingen. Kan alleen maar goed zijn voor de eilanden.

 9. Het is eigenlijk een logische stap van de KLM.

  I.p.v. zelf vluchten naar iedere stad in Latijns-Amerika te onderhouden (en dus het risico te lopen dat de vluchten slecht bezet zijn) is het…………zakelijk gezien, een beter idee om een zogenaamd ‘hub and spoke’ systeem op te zetten.

  Dat houdt in dat men passagiers naar een centrale bestemming invliegt (het feeden) en vandaar doorvliegt naar andere bestemmingen.
  In de luchtvaart is dit een heel normaal gebeuren, ook op Schiphol doet men dit. Wil je bv met KLM naar Curacao maar woon je ergens anders in Europa dan pak je eerst de kist naar Amsterdam en stapt daar over op een vlucht naar Curacao. De aankomst en vertrektijden zijn zo georganiseerd dat je altijd een aansluitende vlucht hebt en dus niet overnight hoeft te blijven.

  De ALM en zelfs de DAE probeerden het ook na te doen, maar i.p.v. een goed systeem op te zetten (wat dus kostenverlagend zou moeten werken) organiseerden ze het dusdanig dat men te maken had met een ‘self induced personeels tekort’ en omdat ze ook nog eens dezelfde vliegtuigen ervoor wilden gebruiken hadden ze vertragingen van hier tot overmorgen. Daarom heette de ALM ook Altijd Laat Maatschappij.

  Het heeft dus niets te maken met uitbuiten, kolonialisme of wat dan ook, het is gewoon efficient zaken doen, maar ja, dat woord hebben we hier op Curacao nog niet uitgevonden, we houden ervan om het zo inefficient mogelijk te doen.

  Waarom is Curacao voor de KLM dan interessant ?
  1. Er is meer dan genoeg plek op het veld om al die vliegtuigen te herbergen.
  2. Er is ook meer dan genoeg plek om aankomst- en vertrekhallen te bouwen of te verbouwen.
  3. Technische ondersteuning kan eenvoudig worden opgezet.
  4. Er is genoeg hotelcapaciteit aanwezig om passagiers onder te brengen indien een vlucht vertraging heeft.
  5. Catering kan worden geregeld of eenvoudig weer worden opgezet. (huidige kwaliteit is beneden alle peil, maar de infrastructuur is er).
  6. Brandstof is ruim voorradig en dat is toch wel belangrijk wanneer je wilt gaan vliegen.
  7. Het eiland heeft er belang bij, dus incentives kunnen worden afgegeven (lagere landingsrechten etc).
  8. Het is Nederlands grondgebied, dus pre-afhandeling zoals men in Aruba gaat doen is mogelijk.
  9. Curacao ligt centraal t.o.v. zowel midden- als zuid Amerika en ligt buiten de hurricane belt.
  10. KLM heeft contacten en overeenkomsten met veel maatschappijen welke verantwoordelijk kunnen worden voor het aanleveren van passagiers.

  En zo zijn er nog wel meer redenen te vinden dat dit een logische stap is.

  Wat is het belang van de KLM ?

  Kostenbesparing en efficienter gebruik maken van beschikbare vliegtuigen. Curacao is vrij eenvoudig geschikt te maken voor de Airbus A 380 en andere velden ter wereld zijn dat minder of bieden niet genoeg passagiers voor het gebruik van dit type.

  Al met al zou het een prima kans voor het eiland zijn. Nu maar hopen dat de politici niet zo kortzichtig zijn dat ze eerst aan de eigen portomonnee denken.

  En de lokale bevolking ?
  Die zal echt moeten gaan leren dat men hard, zeg maar keihard zal moeten werken i.p.v. lanterfanten zoals ze dat bij de ALM, DAE etc gewend waren. Wil je meespelen in de hoogste klasse dan zul je je aan moeten passen oftewel ‘step up to the plate’.

 10. Mensen, mensen, mensen toch, wat willen we nou allemaal op deze rots.
  Iedere keer als een Nederlands bedrijf Ons wil helpen worden we meteen weer negatief en komen de nodige lange tenen te voorschijn.
  Wanneer leren we het eens een keer dat de ”nos mes por” theorie hier niet, nooit, never zal werken en dat we blij moeten zijn dat er hulp geboden wordt en dit eens een keer moeten omarmen zonder ons af te vragen ”wat de tegenpartij ons nou precies wil aandoen”.

  KLM heeft in het verleden al gebruik gemaakt van zowel Aruba, Bonaire als Curaçao als hub naar Z-Amerika, zoals Quito. Guayaquil, Panama, Guatemala, Costa Rica.
  KLM werkt sinds kort al samen met Insel Air.
  Vele luchtvaart bedrijven zijn samenwerking overeenkomsten aangegaan om te overleven ook de KLM, dus waarom wij niet?

 11. @ sakiwebu. “Curacaosenaar” is overduidelijk een nederlander die zich als curacaoenaar voordoet.

  Als je zijn Nederlands een poosje zou hebben gevolgd, zou je anders piepen.

 12. Eerst in de luchthavens investeren, dan komen we langs zegt KLM? Kun je nog lang wachten.
  En vanaf Curaçao of Bonaire, waar gaan we dan heen?
  Aruba heeft iets meer kans maar wordt allang bediend door Amerikaanse maatschappijen.
  Hier zit geen logika in. KLM heeft een directe vluchten naar verschillende Zuid Amerikaanse steden die een veel betere springplank zijn.

 13. @ domme Curacaosenaar

  Welke Antilliaanse vliegmaatschappijen ? Ze gaan 1 voor 1 failliet. Als Insel ook nog failliet gaat kom je Curacao niet meer af. Alleen nog met buitenlandse maatschappijen. Het gevolg van het ‘nos mes por’ principe.
  Dus ben blij dat er nog interesse bestaat voor deze rotsjes in de Caribische zee, anders kun je gaan zwemmen naar Zuid Amerika.

 14. @Curacaosenaar, Nederlanders waren nu eenmaal eerder op Curacao dan jouw voorouders.. Daarom heette het ook Nederlandse Antillen en heet WIllemstad Willemstad!

 15. “Curacaosenaar” is overduidelijk een nederlander die zich als curacaoenaar voordoet. Obvious troll is obvious.

 16. De Antillianen moesten de Nederlanders met rust laten ,waarom laten de Nederlanders de Antillianen ook niet met rust .
  Die taak dat KLM wil nemen is taak van de Antilliaanse vliegmaatschappijen.
  Tot in de Antilliaanse gebied komen de Nederlanders ons lastigvallen .

 17. probeer eerst maar eens direkt non stop te vliegen wat beloofd wordt!
  vervolgens krijg je een tussenstop .klm is niet meer wat het was

 18. Dit is niet meer dan een doorzichtig charme offensief van Eurlings waarmee hij wat puntjes hoopt te scoren in de West.

  Natuurlijk wil KLM geen hub in bananenrepubliek Curacao en tja, Bonaire? Dat mag niet eens een vliegveld heten. De eerste de beste supermarkt op Bonaire heeft een grote parkeerplaats dan de landingsbaan van Flamingo Airport.

 19. Goedkopere vluchten naar de Antillen dan?