• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

photo-1-640x480-150x150CURAÇAO – “Het is net een dorpje”, zegt directrice Charette Pinedo terwijl ze over het terrein van Justitieel Jeugdinrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG) loopt. Bij de JJIC moeten ze al jaren roeien met de riemen die ze hebben, terwijl het aantal ontspoorde jongeren lijkt te groeien.

Pinedo wijst tijdens een rondleiding naar verschillende paviljoenen die niet allemaal bezet zijn om dat daar simpelweg niet genoeg personeel voor is. Caribisch Netwerk maakte verslag van de situatie in de Justitiële Jeugdinrichting.

Druk
De JJIC is sinds haar oprichting in 1949 bedoeld voor heropvoeding. Sinds de invoering van het nieuwe Wetboek van Strafrecht is de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) van kracht. Dit houdt in dat de jongeren in een kortere periode, intensiever moet worden aangepakt. “Dit legt een enorme druk op de instelling die moet bezuinigen en het met minder middelen moet doen”, zegt Pinedo.

Onderbezet
Het belangrijkste middel zijn de mensen die er werken. Er heerst al jaren onderbezetting. Het in 2010 opgestelde businessplan voorzag in 44 medewerkers, terwijl er op dat moment 47 mensen in dienst waren en er een plan was om in 2011 te komen tot 54 medewerkers. De vacaturestop later dat jaar, gooide roet in het eten. Momenteel werken er 34 mensen.

Renovatie
Pinedo stopt bij een paviljoen dat binnenkort wordt gerenoveerd. De slaap- en recreatieruimten zijn erg verouderd. De groepsleiders proberen dat nog te verbloemen door het zo huiselijk mogelijk te maken. Maar Pinedo klaagt niet: “voorheen moesten jongeren slapen op een grote zaal. Nu hebben ze ten minste een eigen kamer.”

Uitdaging
Raimselin Hooi is een groepsleidster. Ze staat alleen voor de groep, zoals meestal. Ze werkt al vijf jaar bij de instelling. “Het blijft een uitdaging omdat we het met zo weinig moeten doen. Daarom laat ik de jongens me met van alles helpen; zo leren ze bovendien verantwoordelijkheid te dragen.”

SDKK
“Jongeren vinden vaak dat ze bij ons een zwaardere straf hebben dan in de gevangenis omdat wij hier regels hebben”, zegt Pinedo. Door het gebrek aan ruimte en personeel moeten jongeren soms in de gevangenis SDKK opgesloten worden. “Daar worden ze qua opvoeding aan hun lot overgelaten. Slechts als er plek is gaat een jeugddelinquent naar de gesloten afdeling van de JJIC aan de Rembrandtstraat. Daar kunnen twaalf jongeren terecht, maar door personeelstekort en de slechte staat van het gebouw worden er maar acht toegelaten.”

Ontsnapping
De afgelopen weken zijn twee jongeren ontsnapt. Eentje is een paar dagen geleden weer opgepakt. De gesloten afdeling verhuist binnenkort naar het terrein van de open afdeling. De bouw van acht cellen – was al beloofd in 2008 – is eindelijk bijna afgerond. Dit scheelt Pinedo en de maatschappelijk werkers een hoop gedoe. De bouw van meer cellen, om ook gericht de ‘PIJ-jongeren’ opvangen, staat gepland voor 2016.

Te kort
Roos Imperator wacht het af. Ze is een van de twee maatschappelijk werkers en zit al sinds 1992 bij de JJIC. Ze komt tijd en handen tekort om de jongeren naar behoren te begeleiden. “Met een mooi gebouw heb je maar een kwart van het probleem opgelost”, zegt ze. Om alles echt in goede banen te leiden, zijn er volgens haar drie maatschappelijk werkers, een psycholoog en een therapeut nodig.

Blindemanspel
Sinds 2011 probeert ze te werken met de uitvoering van de PIJ-maatregel. “Er is geen continuïteit, soms heb je geen duidelijkheid wat de minister wil en wat het beleid is maar je moet het wel uitleggen aan je cliënten. Als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan, dan is er volle aandacht maar de follow up is er niet. Soms is het net alsof je geblinddoekt door een kamer met allerlei hindernissen loopt en je zelf maar de weg moet vinden.”

8 reacties op “‘Zorg voor delinquente jongeren lijkt soms blindenmanspel’”

 1. Geachte , zoistmaarnet

  In G.O.G bestaat al diverse opleidingen van Metaalbewerking ,Timmeren en Schilderen en ook de kans voor Buitenscholing ( LTS , Mavo , Havo en dergelijk )
  Dus de goudenkansen om de jonge delinquent te renoveren bestaat wel in G.O.G .
  Leest verder mijn eerdere tesk .
  De realiteit is dat G.O.G produceren ook potentiele leider voor maatschappij ..
  Voor een goeie overzicht het is beter als G.O.G een reünie organiseer !!

 2. Ik denk dat GOG/JJIC een instelling is dat belangrijk hoort te leveren. Het gaat om opvoeding en sociaal gedrag aanleren. (Denk ik) Ik weet dat er veel mensen zijn op het eiland die een SPW of SPH opleiding met succes hebben behaald, zij het op Curaçao of in Nederland.
  Hiermee wilt nog niet zeggen dat je gekwalificeerd ben om jongeren te begeleiden die antisociaal gedrag vertonen. GOG heeft zo te lezen een gesloten afdeling. Dat is een net woord voor jeugdgevangenis. Een PIJ maatregel is vaak het gevolg van een ernstig delict. Om zulke jongeren te begeleiden moet je ten eerste goed weten wat je kan en waar je mee bezig ben…. Mijn vraag is… weet de regering wel waar ze mee bezig zijn en /of waar GOG mee bezig is?

 3. @jacinto, ooit gehoord van Jave?

 4. Zou het geen idee zijn om met vrijwilligers te gaan werken in deze instelling.

  Probeer professionals (bv timmerlui, metselaars etc.) aan te trekken om deze jongelui wat handen arbeid bij te brengen zodat ze enig perspectief hebben als ze weer vrij zijn.
  Denk dat er genoeg gepensioneerden zijn die zouden willen helpen maak gebruik van deze mensen, zal het personeel ook enigszins ontlasten.

 5. Ik speelt niet voor deskundig ,maar in mijn tijd had ik ook die gemist
  Als een ex -delinquente van G.O.G kan ik alleen maar zeggen :
  Dat de opvoedingen en ook de voorbereidingen om terug te keren in de maatschappij is ala prima .
  Maar de steunen die je moeten krijgen terwijl dat je bent pas gerenoveerd in de maatschappij ontvangt je niet .
  De steunen die ik bedoel zijn de hulp van een Loopbaancaoching om je te caochen totdat je aangepast bent in de maatschappij

 6. Alles wat zou kunnen leiden tot een betere samenleving inclusief onderwijs is een ondergeschoven kindje op Curacao.
  Hulde voor hen die moeten werken zonder adequate middelen.

 7. Schrijnend verhaal om te lezen, maar ook wrang dat de overheid de hand op de knip houdt. Zo onthoudt diezelfde overheid deze toch wel ontspoorde jongeren een kansrijke toekomst. En daarmee wordt het kernprobleem alleen maar groter. Aan de ene kant (Den Haag, M. Wiels) verdwijnen euro’s als sneeuw voor de Nederlandse zon; aan de andere kant is een nijpend tekort aan goed en betrokken personeel. Respect voor de mensen die dit werk, ondanks de vele handicaps willen blijven doen.

 8. En waarom ontsporen zoveel jongeren?