CURAÇAO – De regering van Colombia en de rebellenbeweging FARC zijn het gisteren eens geworden over gezamenlijke bestrijding van de illegale drugshandel in het land. Lange tijd was Colombia de grootste producent van cocaïne ter wereld. De FARC belooft zich niet langer met de drugshandel in te laten.
Om de vaak straatarme cocaboeren te compenseren voor hun gederfde inkomsten wordt er een programma opgezet dat hun inkomsten uit drugsteelt moet vervangen.
Verklaring
“Wat we hebben afgesproken is een erkenning van het gegeven dat voor een stabiele en duurzame vrede in Colombia een definitieve oplossing voor het probleem van illegale drugs vereist is”, aldus een verklaring van beide partijen. De regering en de FARC onderhandelen al maanden in de Cubaanse hoofdstad Havana. In die tijd zijn ze het over enkele kwesties eens geworden, zoals agrarische hervormingen en politieke participatie van de rebellenbeweging. Met het drugsakkoord is op drie van de zes punten die behandeld worden overeenstemming bereikt. Een definitief akkoord wordt pas ondertekend als op alle punten een akkoord is gesloten.
Presidentsverkiezingen
Volgende week worden in Colombia presidentsverkiezingen gehouden. Huidig president Juan Manuel Santos, die de vredesgesprekken op poten zette, neemt het daarin op tegen zijn belangrijkste uitdager, Oscar Ivan Zuluaga, tegenstander van de gesprekken. In Havana spraken regering en FARC af rond de verkiezingen een wapenstilstand van acht dagen in ere te houden.
Foto: delegatie FARC
© Novum